Prigoană: Niciun român nu merită o pensie mai mare de 1.500 de lei . Cum comentaţi?

• publicat la: 20 mai 2010
Prigoană: Niciun român nu merită o pensie mai mare de 1.500 de lei . Cum comentaţi?

Deputatul consideră că pensia trebuie corelată cu contribuţia socială, iar cei cu pensii mari sunt doar beneficiarii unor legi nedrepte. În acelaşi timp o echilibrare bugetară ar putea fi realizată prin anularea subvenţiilor pentru facultăţile de stat.

O pensie de 1.500 de lei este “mai mult decât suficientă pentru orice român ca să trăiască”, crede Silviu Prigoană, om de afaceri şi membru al Comisiei Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor. Potrivit lui Prigoană plafonarea pensiilor ar aduce la buget sumele necesare pentru a depăşi impasul bugetar actual. De altfel Legea Pensiilor aflată în dezbatere în Parlament va impune exact aceste plafoane.

„Indiferent că pensionarul a fost director la Petrom ori sondor nu merită o pensie mai mare de 1.500 de lei, pentru că nivelul contribuţiei sociale nu justifică acest lucru. Astfel fondul de pensii nu este de randament menit să facă profit ci, pur şi simplu, unul de solidaritate. Am militat pentru limitarea alocaţiei pentru mame la maxim 1.000 de euro, fac la fel pentru pensii. Păi cum să ia nevastă-mea, care are salariu de 10.000 de euro, alocaţie de 8.500 de euro. Ce naiba suntem nebuni? La fel e şi la pensii”, afirmă omul de afaceri.

În opinia deputatului PD-L -ist, un beneficiu de pensie trebuie corelat cu nivelul contribuţiilor sociale din perioada muncii active. “Nu există justificare pentru o pensie de 1.500 – 2.000 de lei doar prin prisma contribuţiei”, spune deputatul. Acesta oferă exemplul Statelor Unite unde, dacă nu există o contribuţie la un fond de pensii private, primeşti de la stat doar o pensie garantată de 600 de dolari indiferent că eşti sudor ori profesor universitar”, a explicat Prigoană.

Deputatul a mai indicat că preşedintele Băsescu a vrut să spună că fondul de salarii şi de pensii din sectorul bugetar au fost depăşite cu 25% respectiv 15% nicidecum că se va proceda la tăierea plăţilor bugetare în aceste procente.

Potrivit lui Prigoană, fiecare minister va avea libertatea să decidă asupra disponibilizărilor sau tăierilor salariale necesare pentru a echilibra alocaţia bugetară. “Nu am primit nicio iniţiativă legislativă pe care s-o dezbatem în Parlement. Eu cred că declaraţiile preşedintelui Băsescu şi ale ministrului Vlădescu despre tăieri sunt doar nişte opinii personale. Discutăm pe concret atunci când primim o hârtie oficială de la Guvern”, arată Prigoană.

O altă soluţie oferită de parlamentar pentru a realiza execuţia bugetară din acest an este suspendarea subvenţiilor de stat pentru învăţământul universitar. “Bugetul Învăţământului este de 6% din PIB din care 4% se duc pentru facultăţile de stat. Din moment ce ele oricum percep taxe de studiu n-ar mai trebui să primească alocaţie bugetară. În nicio ţară nu se întâmplă aşa ceva. Există doar un sistem de burse şi atât. O asemenea iniţiativă legislativă s-ar aproba în două luni şi ar genera o economie de 4% din PIB(circa 4,5 miliarde de euro – n.r.), declară Prigoană.

Silviu Prigoană este deputat PDL  în cadrul Comisiei Muncă şi Protecţie Socială. În acelaşi timp are afaceri în domeniul salubrităţii, media şi imobiliar.

comentarii

de :( la 20 mai 2010 - 07:55

lozici comuniste … lozinci neoliberale….

ce inconstient…

de iooooooaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii la 21 mai 2010 - 04:12

FOARTE CORECTA DA NICI SALARIILE NU AR TREBUI SA FIE MAI MARI DE 25..30mil.

de daaaaaaaaaaaaa la 21 mai 2010 - 04:14

PAi la politisti pompieri pol de frontiera jandarmi nu le-as da dect minim pe economie iar cui nui convine sa mearga in alta parte ..DA ASTIA CE PRODUC DE AU ASA MARI SALARII IAR CEI CARE PRODUC AU MINIM PE EC. VI SE PARE CORECTA DIFER. ASA MARE DE VENIT.?????

de Gabi la 21 mai 2010 - 18:54

De la d-l Prigoana ma astept la orice fel de comentarii stupide,l-am auzit nu o data batand campii,vai de capul lui!In iarna facea si acea afirmatie mai mult decat jenanta,, ca oamenii care traiesc la sate se pot descurca si cu 300 lei”!Oamenii acestia parca sunt teleportati de pe o alta planeta,nu au pic de bun simt si respect fata de cei din jurul lor!RUSINE!De trei ori RUSINE!!!Probabil el aici se referea la faptul ca nici unul dintre copiii lui nu s-ar murdari sa-si bage in buzunar o asemenea suma pentru…iesiri in oras…de pilda…Mi-e si mila de astfel de oameni,dar in acelasi timp,imi doresc sa fie si ei in pielea noastra macar o luna de zile!,,Sa traiti bine”! cu 300 de lei domnilor care nu stiti ce vorbiti! Sunteti plini de voi si imbuibati de prostiile altora!Vi s-au implementat cipuri pedeliste!

de g la 21 mai 2010 - 21:34

@iooooooaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
ba da, aia care au experienta de 5-10 ani in domenii in care mereu trebuie sa evolueze, sa invete chestii noi, ar trebui sa primeasca peste 25-30 mil. pt ca e totusi o diferenta fata de unul care are 5-10 ani de experienta, dar intr-un domeniu in care face zi de zi acelasi lucru, nu acumuleaza cunostinte, nu avanseaza, etc…nu crezi?

de Gabi la 23 mai 2010 - 06:03

Sunt total de acord cu art.de mai sus!Dragi parinti daca nu ar fi diferentierea de salarii,va intrab de ce va lasati copiii la facultati rupand de la gura voastra?Nu sperati oare ca macar ei sa aiba un salar pe masura stidiilor si a muncii depuse?Si eu am un copil si-mi doresc din suflet sa se realizeze in viata si sa fie rasplatit conf.standardelor impuse la privat ori stat conf realizarilor lui!Conf.primului comentariu,observ ca noi romanii ne lasam manipulati de acest domn,,BASE”,care,de cand ne conduce,n-a facut altceva decat sa aplice dictonul,,dezbina si condu”!Lucrez la CFR si vad ce a facut din ceferisti inca de cand a fost(spre regretul nostru)Ministrul Transporturilor.Mai intai ne-a impartit in 9 Companii,reusind sa ne invrajbeasca in mod repetat prin diferentieri de salarii,prime,pozitii,etc…Din a doua armata a tarii am ajuns carpa de sters pe jos,motivand ca avem salarii mari vazute doar la televizor si nu in buzunarul nostru!Sa nu ne lasam manipulati sa nu uitam ca avem copii si sa nu permitem ca macar ai sa nu duca viata noastra!Poate si fiul sau fiica celui de mai sus se va face pompier sau politist(si va asigur ca va munci mult sa ajunga acolo!,mai ales sa faca o Academie de Politie!) as vrea atunci sa vad ce zice!Sa nu ne mai uram intre noi,categoriile sociale salariale guvernanatii atat asteapta!Ganditi-va la copiii vostri pe care-i aveti sau poate pentru viitor!

de danii la 28 mai 2010 - 05:52

ca sa se imbogateasca decani cadn nu i-au ex. sa aiba rst si sa va dea SPAGA…la uniiii

de Attila la 26 iunie 2010 - 10:45

Prigoana are gunoi in cap1

Lasati un comentariu