Fiscul vânează iniţiativa privată

• publicat la: 9 iunie 2010
Fiscul vânează iniţiativa privată

Obligaţia plăţii contribuţiilor sociale pentru toate veniturile omoară libera iniţiativă, scade productivitatea muncii, stimulând în schimb munca la negru.

Ideea Executivului de a impune contribuţii sociale pentru veniturile Persoanelor Fizice Autorizate (PFA), veniturile din convenţii civile şi drepturi de autor este lipsită de justificare. În goana după bani pentru cârpirea bugetului, oficialii Guvernului lasă la o parte orice fundamentare pe cifre, fie ea şi superficială, şi ignoră cu bună ştiinţă piedicile pe care le pun celor care se străduiesc să obţină şi alte venituri pe lângă salariul de bază. Măsura îi va descuraja să mai muncească pe cei care au mai multe surse de venit sau îi va împinge spre economia subterană.

Intenţia intră în contradicţie cu toate recomandările primite de România de la instituţiile financiare de a scădea fiscalitatea pe forţa de muncă pentru a spori productivitatea şi, implicit, pentru a stimula creşterea PIB. Principiul enunţat de ministrul muncii, Mihai Şeitan, este acela ca toate veniturile trebuie impozitate la fel. În prezent, cota de impozit pentru venituri este unică, de 16%. În schimb, baza de impunere pentru contribuţii (pensii, sănătate, şomaj) este diferită.

De-a lungul timpului, Guvernul şi Parlamentul au mo­dificat ad hoc ba­zele de impunere, ajungându-se la anomalii: pentru o serie de venituri este obligatorie plata contribuţiei de sănătate, nu însă şi a celei de pensie sau vice versa. „Nu ar fi prima taxă aberantă pentru veniturile din activităţi independente. Dacă în urma plăţii CAS contribuabilii se asteaptă la o pensie ceva mai mare, deşi este improbabil, pentru contribuţia de sănătate, care este obligatorie, chiar nu poate fi identificat niciun posibil avantaj“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert. O altă hibă a sistemului de asigurări publice este scăderea sau majorarea cotelor, în ultimii ani, fără o analiză a implicaţiilor, ci doar pe motive electorale sau din cauza constrângerilor bugetare. Spre exemplu, în 2008, cotele cumulate au scăzut cu 6%, în vreme ce pensiile au fost substanţial majorate. În 2010, contribuţiile totale de asigurări depăşesc 43,5% în cazul unui salariat.

Există precedent

„Modul de stabilire a acestei contribuţii la 5% din veniturile realizate, asa cum s-a vehiculat, nu are niciun fel de fundamentare economică. Mai mult, ne face să credem că se introduce un procent ceva mai mic într-o primă etapă, doar pentru ca impactul psihologic să fie cât mai redus, şi odată creată obişnuinţa că această contribuţie trebuie platită, Guvernul o va putea majora discreţionar“, consideră Sorin Istrate.

PFA sunt obligate să contribuie la sistemul public, în cazul în care nu au salarii, întrucât activitatea lor are un caracter continuu. În schimb, persoanele cu venituri din convenţii civile sau drepturi de autor au doar ca opţiune asigurarea la sistemul public, tocmai din cauza caracterului întâmplător al acestor venituri. Ministrul Şeitan a acuzat abuzurile pe care le comit angajaţii şi angajatorii care preferă aceste tipuri de contracte pentru a-şi micşora povara fiscală. Soluţia pentru a le elimina este însă reglementarea mai strictă şi nu împovărarea celor care obţin mai multe venituri „Contribuţiile adiţionale pe veniturile PFA nu fac decât să descurajeze iniţiativa privată sau, mai rău, să trimită întreprinzătorii în zona gri sau neagră din economie“, spune Gabriel Sincu, partener Mazars.

www.capital.ro

comentarii

de Gabi D la 15 iunie 2010 - 18:22

Sa nu uitam ca angajatorii platesc cotele de contributii la asigurarile sociale in functie de mediul unde lucreaza salariatii.Chiar daca din 2001 prin Legea 19 au disparut grupele de munca I si II,ele au ramas sub alta denumire si anume locuri de munca in conditii deosebite (grupa a II-a) si locuri de munca in conditii speciale(grupa I).Ce ar putea face acesti angajatori ca sa nu plateasca sume importante, ar fi sa imbunatateasca conditiile de lucru,sa inlature nocivitatea,etc.Dar asta costa bani!In rest,aveti dreptate,urmeaza sa se mai impoziteze si aerul{si asa sufocant din cauza caniculei).Iar de domnii nostri guvernanti,sa nu ne batem capul,ei gasesc zilnic fel si fel de idiotenii care nu provoaca decat ilaritate…Ne mai putem astepta la ceva bun din partea lor?Eu nu mai astept nimic,vreau doar sa fiu lasata sa traiesc!Va rog,nu-mi luati si aerul!

Lasati un comentariu