Ordonanţa de Urgenţă care vizează combaterea evaziunii fiscale

• publicat la: 4 iunie 2010
Ordonanţa de Urgenţă care vizează combaterea evaziunii fiscale

„Este evident că nu vom putea să diminuăm veniturile bugetarilor sau ale pensionarilor şi să lăsăm evaziunea fiscală sa inflorească”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Guvernul va monitoriza cu exigenţă aplicarea noilor reglementări de combatere a evaziunii fiscale, a dat asigurări şeful Executivului.

„Noi considerăm că măsurile adoptate sunt dintre cele mai dure, iar aici vorbim de instituirea unui control strict la intrarea in ţară a produselor cu risc ridicat de evaziune”, a declarat, la rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Ministrul Sebastian Vlădescu a menţionat introducerea taxării inverse pentru produsele specificate in textul actului normativ, şi anume, cereale, legume, fructe, carne şi produse din carne, zahăr, zahăr brut, etc.

Măsurile adoptate stipulează şi introducerea Registrului Operatorilor Intracomunitari, prin care se urmăreşte a se elimina cât mai mult din evaziunea din zona TVA-ului intracomunitar.
In ceea ce priveşte antrepozitul fiscal, rămân antrepozitele fiscale de productie şi dispar antrepozitele de depozitare, cu exceptia celor ale producătorilor, care vor fi in număr limitat pentru producătorii autorizati de ţigări şi pentru rafinării.

Prin măsurile adoptate, Guvernul vizează inclusiv limitarea evaziunii prin cesionare şi insolvenţă. In acest sens, a fost introdusă obligativitatea solicitării avizului organului fiscal in cazul cesionării, astfel incât firmele cu datorii să nu poata fi cesionate până in momentul in care Fiscul este informat in legatură cu această intentie şi aprobă cesionarea. Referitor la insolvenţă, se introduce o răspundere comună a administratorului.

Potrivit ministrului Finanţelor, alte modificări legislative vizează trecerea unor acte de contrabandă care erau până acum calificate ca fiind contraventii, in sfera infractiunii. Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri in ceea ce priveşte activitatea de duty-free. Magazinele in regim duty-free vor continua să existe, insă vor plăti anticipat accize, taxe vamale, TVA, urmând să le recupereze după ce vor face dovada că produsele respective au părăsit teritoriul vamal al României.

Sursa:

Guvernul României

Lasati un comentariu