Ouăle se vor vinde la kilogram, nu la bucată în UE

• publicat la: 29 iunie 2010
Ouăle se vor vinde la kilogram, nu la bucată în UE

Parlamentul European a votat o propunere de schimbare a standardelor de etichetare a alimentelor. Astfel, produsele vor fi vândute de la anul numai în funcţie de greutate, nu la bucată. Ceea ce include şi ouăle

Preţul produselor alimentare în Uniunea Europeană se va stabili numai în funcţie de greutate, nu la bucată, cum se procedează acum în cazul ouălor sau a pâinii feliate. Propunerea a fost votată deja în Parlamentul European şi ar urma să fie valabilă de anul viitor, ţările UE având 5 ani la dispoziţie pentru a o implementa.

Legea a stârnit însă reacţii negative din partea producătorilor care spun că a cântări fiecare produs individual (exemplu este dat oul) ar costa milioane de euro. Marea Britanie, prin mai multe organisme ale statului, consideră de asemenea că măsura este „aberantă” şi este decisă să lupte împotriva ei.

Secretarul de stat pentru Mediu şi Alimentaţie al Marii Britanii, Caroline Spelman, spune că măsura Parlamentului European sfidează tradiţii vechi. „Este o măsură aberantă, împotriva bunului simţ. Ştim deja ce vor consumatorii. Dacă ei vor să cumpere un cofraj de 12 ouă, ar trebui să fie lăsaţi să o facă. Vom transmite acest mesaj şi partenerilor noştri europeni”.

Agenţia Food Standards a avertizat, la rândul ei, într-un comunicat. „Interzicerea vânzării la bucată nu vine în ajutorul consumatorilor. Agenţia noastră respectă propunerile referitoare la etichetarea produselor dacă ajută consumatorul să ştie ce cumpără. Dar această decizie nu ajută la nimic, doar face lucrurile mai complicate”. Împotriva legii se arată şi Consorţiul Britanic de Retail. „Este o propunere proastă. Trebuie să ajutăm consumatorii, nu să-i inducem în confuzie. Vom cere Guvernului britanic să se asigure că aceste planuri nu vor fi aplicate”, a declarat directorul consorţiului, Andrew Opie.

Fiecare produs – cântărit

Conform legii propuse de Parlamentul European, cantitatea netă a fiecărui produs trebuie exprimată în litri, centilitri, mililitri, kilograme sau grame, după caz. Acest lucru nu înseamnă neapărat că vor dispărea cofrajele conţinând un număr fix de ouă (sau alte produse vândute într-un anumit număr). Producătorul va trebui însă să inscripţioneze pe produs şi greutatea în sistem metric, stabilind preţul în funcţie de asta. Directorul Federaţiei Brutarilor din Marea Britanie, Gordon Polson, spune că ştia de proiectul Parlamentului European, însă prevederea de a se interzice vânzarea la bucată a fost adăugată ca amendament, reuşind astfel să treacă neobservată. Proiectul de lege avea 75 de pagini, amendamentele însumând alte 174.

„Problema este că va fi mult mai complicat să se renunţe la amendament decât a fost ca el să treacă. Asta dovedeşte cât de departe de lumea reală sunt legislatorii Uniunii Europene. E o nebunie”, a spus Polson, adăugând că producătorii de ouă vor fi cei mai afectaţi de această decizie. „Producătorii de ouă vor avea parte de cel mai mare şoc. Fiecare ou în parte va trebui să fie cântărit”. Un alt secretar de stat al Guvernului britanic, Syed Kamall, a declarat că nu doar producătorii vor fi afectaţi, dar şi consumatorii, care vor suporta costuri mai mari.

„Acum, când toţi producătorii sunt presaţi să ţină preţurile la un nivel minim, această directivă pune presiune suplimentară pe băcăniile mici, brutari şi supermarketuri. Costurile cântăririi vor trece la consumatori şi ar putea duce la creşterea preţului la ouă şi produsele din pâine. Milioane vor fi cheltuite pentru a se schimba modul de ambalare pentru a se respecta o directivă pe care nimeni nu a cerut-o”, a spus acesta.

gandul.ro

Lasati un comentariu