LACĂT pe uşa OTIMMC. Soluţia mult trâmbiţatei sporiri a absorbţiei fondurilor europene.

• publicat la: 19 octombrie 2010
LACĂT  pe uşa OTIMMC. Soluţia mult trâmbiţatei sporiri a absorbţiei fondurilor europene.

Incepând cu această lună , oficiul teritorial pentru intreprinderi  mici şi mijlocii ,OTIMMC  oficiul  Carei ,  va pune LACĂT  pe uşă .Lacătul nu va fi pus numai pe uşa oficiului din Carei ci şi pe al oficiului din Satu Mare care, deservea nu mai puţin de 3 judeţe.

Deşi suntem in octombrie 2010 , in plină perioadă de absorbţie a fondurilor europene, guvernul Boc a decis ca una din măsurile de austeritate impuse să fie tocmai reducerea numărului de posturi la oficiile care facilitează obţinerea de fonduri europene de către micii intreprinzători.Astfel, oficiul de la Satu Mare va fi mutat la Cluj iar personalul sătmărean va intra in şomaj.La Satu Mare va exista un singur post, pentru care s-a organizat un concurs in aceste zile.Cu alte cuvinte, de  solicitările din  intreg judeţul nostru  va răspunde   un singur angajat , nemaipunând la socoteală şi cursurile sau seminariile ce se organizau până acum pentru a veni in sprijinul stimulării privatizării .

Vă reamintesc că OTIMMC Satu Mare s-a înfiinţat prin Ordinul 28/14.06.2007 al Ministerului Pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, ca organ de specialitate al administraţiei publice, cu personalitate juridică, în subordine a MIMMCTPL şi şi-a  desfăşurat activitatea pe raza teritorială a judeţelor Satu Mare, Bihor şi Maramureş în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Oficiilor Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, aprobat prin Ordinul  nr. 20/2007 al MIMMCTPL.

OTIMMC Satu Mare a oferit servicii de consiliere şi informare pentru dezvoltarea IMM-urilor, prin programele iniţiate de MIMMCTPL în judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor.

„Cu un număr de numai 9 angajaţi bine pregătiţi, OTIMMC Satu Mare a deţinut locul 4 pe ţară la numărul de aplicaţii online accesate” a declarat pentru Buletin de Carei , Cristian Raţiu, consilier grI A cu statut de director interimar al OTIMMC Satu Mare.

Centrul  de Informare, Asistenţă şi Instruire pentru IMM ,Carei a luat fiinţă in 22 noiembrie 2007 iar inaugurarea   oficială  a avut loc pe  9 iunie 2008 .

Din luna feruarie 2010 ,Centrul  de informare are un Contract de Comodat  cu Primăria Carei , cu titlu  gratuit, pe durată nederminată.

Zona pe care Centrul  de informare a deservit-o  este Carei – Tăşnad  . Deşi a dispus de personal redus , activitatea desfăşurată a fost deosebit de intensă . S-au intocmit  12 Proctocoale de colaborare cu primăriile din zona Carei-Tăşnad, unde in fiecare an s-au desfăşurat acţiuni de informare in sectorul IMM-urilor .

Centrul de Informare,Consultanţă şi Instruire Carei a venit  în sprijinul IMM-urilor  oferind  următoarelor servicii:

-informare, consiliere şi asistenţă pentru accesarea programelor de sprijinire a IMM;

-informare, consiliere şi instruire privind iniţierea şi / sau dezvoltarea afacerilor existente;

-facilitarea transferului IMM, în sensul transmiterii întreprinderii, şi/sau a fondului de comerţ către terţe persoane;

-facilitarea promovării produselor şi serviciilor IMM pe piaţa internă şi externă, reclame şi publicitate, participare la târguri şi expoziţii;

-dezvoltarea cooperării interne şi internaţionale şi stimularea parteneriatului de afaceri;

-stimularea accesului IMM la comerţul electronic;

– accesul la servicii electronice de informare referitoare la cererile de ofertă prezentate în sistem electronic de către ofertanţi;

–  organizarea de acţiuni comune cu Camerele de Comerţ Teritoriale (târguri, seminarii, simpozioane);

– promovarea investiţiilor străine la nivelul IMM;

–  stimularea activităţii de cercetare – dezvoltare şi inovare prin activităţi de intermediere a cererii şi ofertei şi implicarea în transferul tehnologic;

– facilitarea accesului la servicii de formare de specialitate în domeniul achiziţiilor publice;

– consultanţă şi asistenţă pentru utilizarea fondurilor naţionale de garantare a creditelor pentru IMM;

– derularea programelor de dezvoltare a IMM, finanţate de la bugetul de stat prin intermediul MIMMCTPL.

–  derularea programelor de dezvoltare a IMM, finanţate din fonduri comunitare prin intermediul MIMMCTPL.

De-a lungul celor trei ani de activitate au fost consiliate peste 1.000 de firme.

Au existat in fiecare an peste 6 programe  naţionale  , unde au accesat on-line peste 40 de persoane fizice ( programul  Femeia Manager, Start), şi peste  25  de firme , aplicatie on-line pe celelate programe.

In cadrul Programului Femeia Manager 2008 , desfăşurat la Tăşnad, din zona Carei -Tăşnad,Săcăşeni  au fost prezente  peste  15 participante.

La capitolul  Fonduri Structurale , din zona Carei au  aplicat mai mult de 6 firme , care au fost informate de aceste oportunităţi prin intermediul Centrului.

Derularea „Programul Comerţ” , a ajutat firmele care au  aplicat din zona  Carei-Tăşnad , să se dezvolte, din punct de vedere al echipamentelor nou achiziţionate (autoutilitare, utilaje, echipamente IT, etc).

Accesând siteurile de profil pentru a descoperi cauzele acestei ciudate decizii, am aflat că „se urmăreşte reorganizarea Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, prin reducerea cheltuielilor bugetare şi reducerea cu 21% a numărului de posturi din cadrul AIPPIMM şi OTIMMC. Astfel prin HG 65/2009, modificată prin HG 1400/2009, numărul total de posturi la nivelul central (AIPPIMM) şi la nivelul teritorial (OTIMMC) era de 153 (AIPPIMM – 23 de posturi  şi OTIMMC – 130 de posturi) iar  prin  prezentul act normativ  se  vor reduce la 122 de posturi  ( AIPPIMM – 33 de posturi si OTIMMC – 89 de posturi).
Astfel,OTIMMC Satu Mare va fuziona prin absorbţie cu OTIMMC Cluj. Numărul total de posturi ale persoanei juridice absorbante va fi de 13”.

Sprijinirea dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) este o prioritate atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel naţional, deoarece această extrem de numeroasă categorie de agenţi economici, mai dinamici şi mai flexibili decât societăţile mari, constituie coloana vertebrală a oricărei economii moderne.
În discursul-fluviu rostit de la tribuna Parlamentului, din  21 decembrie 2009, în prezentarea programului de guvernare, premierul Emil Boc a precizat că  „Avem nevoie de multă responsabilitate, de debirocratizare şi de mai mult respect pentru cel care contribuie prin impozite şi taxe la funcţionarea statului” iar la  capitolul măsuri pentru „relansarea economiei” au fost menţionate cele care vizau o „absorbţie sporită a fondurilor europene”.

Astăzi avem dovada măsurilor aplicate pentru această relansare.

Media accesării fondurilor europene în lunile în care a funcţionat Cabinetul Boc IV a fost de sub un procent. În acest ritm, accesarea celor 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, prevăzute până în 2013, ar fi posibilă în cel puţin un deceniu.

La reuniunea primarilor PD-L , ţinută la Poiana Braşov pe 9 octombrie 2010 ,  premierul a precizat că priorităţile Guvernului pe anul viitor se axează pe continuarea reformelor în administraţie şi pe absorbţia fondurilor europene.

Şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel , la recenta sa vizită in România, a pro­mis ajutor pentru îmbunătăţirea ab­sorbţiei de fonduri europene, sector în care suntem codaşi.

Reducerea personalului specializat( cu 33 respectiv 100 de posturi ) la nivel naţional , va aduce mult asteptata relansare economică şi absorbţia sporită a fondurilor europene ? Aceasta să fie calea ?

Dacă răspunsul este afirmativ, cabinetul Boc va trebui să o breveteze in cel mai scurt timp pentru a nu fi imprumutată şi de alţii fără a plăti drepturi de autor.

Daniela CIUTĂ

comentarii

de Ioan Asan la 20 octombrie 2010 - 10:38

Cu base si cu pdl la putere, mai avem putin si punem lacat si pe usa Romaniei! Astia ar trebui impuscati! Pe ceasca l-au impuscat pt ca voia sa le dea inca 100 de lei, iar pe asta in pupa in bas chiar daca le taie sursa de existenta! Poate chiar suntem un popor de tampiti!

de george la 21 octombrie 2010 - 16:05

Cea mai mare catastrofa nationala a fost castigarea alegerilor de catre P.D.L.

de pentru GEORGE la 21 octombrie 2010 - 18:11

lasa nu te vaicari,nici alti nu au fost mai buni,sau vor fi vreodata,toti sunt facuti din acelasi aluat :ciolane si interese personale

de pentru de..... la 21 octombrie 2010 - 19:46

pentru cretini ca voi suferim toti ! ori esti proasta ori esti blonda !cand a mai fost tara intr-o asemenea situatie ? votati din greseala legi bune pentru ‘muritorii de rand” ;tot la ciolan iti sta capul si crezi ca toti sunt la fel; minte de gaina ai; si apropo, cand s-a infiintat acest oficiu? in ce perioada ? nu era bine ca ajuta oamenii de aici sa-si dezvolte afacerile , nu? trebuia desfiintat , ca sa NU traiasca bine oamenii, nu? sa nu se dezmeticeasca cumva prea mult si sa vada de ce sunt in stare conducatorii portocalii sustinuti de tulipani; hai valea, molie portocalie

de pentru roly la 22 octombrie 2010 - 17:27

la inceputul ‘propocitiei ‘ zici ? hai ca-i buna !

de Roly la 22 octombrie 2010 - 19:12

Daca cumva cineva nu a ghicit, c=z

de gabi la 22 octombrie 2010 - 19:50

roly, pai daca c=z, puteai scrie asa:
„Daza zumva zineva nu a ghizit, z=c”

de curioasa la 22 octombrie 2010 - 21:08

Domnul Roly, am si eu o intrebare, sunteti ruda cu Boc ? sau chiar nu puteti intelege care este subiectul articolului? inteleg, ati intrat in…..portocala

de Ioan Asan la 23 octombrie 2010 - 16:58

Iar a instigat pericolul cel mai mare la siguranta nationala, adica presa. Asta in viziunea orange, pentru ca in realitate, cel mai mare pericol la adresa sigurantei nationale sunt tocmai portocaliii, cu base si boc in frunte. Iar in frunte astor doi cate o gaura de glont.

de Ioan Asan la 23 octombrie 2010 - 16:58

ca asta merita, fiindca nu pleaca de la putere decat cu pusca.

de Grizzly la 29 octombrie 2010 - 13:59

Cel mai corupt GUVERN, cele mai incompetente partide care au existat in istoria acestui popor : PDL si UDMR

Lasati un comentariu