Care este oraşul perfect? Cea mai ieftină casă, mâncare sau benzină

• publicat la: 11 ianuarie 2011
Care este oraşul perfect? Cea mai ieftină casă, mâncare sau benzină

Cum ar arăta o viaţă perfectă? Lucrezi la Zürich, îţi cumperi apartament în Albuquerque – New Mexico, plăteşti utilităţile la Faro în Portugalia, te îmbraci din Coquitlam – Canada, mergi la restaurant în capitala Algeriei, faci abonament la sala de fitness din Beijing, primeşti internet de la Craiova şi bei lapte moldovenesc din piaţă de la Iaşi

Conform datelor furnizate de situl numbeo.com, cea mai mare bază de date gratuită referitoare la costul vieţii, România este ţara unde laptele şi internetul sunt printre cele mai ieftine din lume. La haine, alimente, băuturi, cheltuielile de întreţinere, preţul locuinţelor sau benzină apar discrepanţe mari. Unele sunt cauzate de poziţionarea geografică a oraşelor şi de resursele naturale disponibile, altele de politicile economice ale marilor proprietari de branduri.

Locuinţe mai scumpe ca în marile oraşe din SUA

Criza economică din ultimii trei ani a redus cu mult preţurile metrului pătrat de construcţie în marile oraşe româneşti. Chiar şi aşa, sunt mai ridicate decât în Albuquerque, New Mexico. Spre exemplu, dacă la Iaşi metrul pătrat este de aproximativ 950 de euro, în oraşul american nu depăşeşte 800 de euro. Preţul pare infim însă faţă de tariful de 13.000 de euro pe mp din Monaco. Dar sunt şi soluţii foarte ieftine. În India, Siria sau Puerto Rico se poate construi şi cu 50 de euro mp.

„E evident că preţul unei locuinţe depinde în mare măsură şi de materialele din care e făcută. Dacă foloseşti carton şi prefabricate, atunci o poţi vinde şi pe doi lei”, spune Sorin Verescu, inginer constructor.

Pentru utilităţile de bază (apă, energie electrică, gunoi, gaz), românii plătesc la fel ca nemţii. Astfel, dacă la Craiova media lunară a facturilor ajunge la 69 de euro, la Frankfurt nu depăşeşte 60.
Accesul la internet însă, face din România un adevărat paradis, cu un preţ de cel mult 10 euro pe lună. La Asuncion, capitala statului Paraguay, tariful ajunge la 111 euro pe lună, în timp ce media în marile oraşe americane e la 50 de euro pe lună.

Preţul la haine, de două ori mai mare decât în Canada

Mitul hainelor mai ieftine în Occident a circulat şi încă circulă prin marile magazine din România. Pe baza acestuia, înainte de criză, se dezvoltase un veritabil turism de cumpărături în oraşele din Vest. Chiar dacă cele mai multe excursii erau pentru fiţoşi, există un dram de adevăr. Pentru că, spre exemplu, o pereche de Nike, care la Bucureşti costă 80 de euro, o poţi cumpăra din Virginia Beach, Virginia, la jumătate de preţ în timp ce în Ahmedabad, al treilea oraş ca mărime din India, la doar 27 de euro. „Cu cât o ţară e mai săracă cu atât e mai scumpă o haină de firmă. Adaosurile comerciale sunt imense şi de aceea se ajunge la aberaţia ca o haină în mall la Iaşi să fie cu mult mai scumpă decât una similară de la Munchen”, a declarat Ionel Agrigoroaiei, preşedintele Comisiei de Textile din cadrul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi.

Bursa blugilor Levis la nivel mondial este grăitoare în acest sens. Dacă la Bucureşti ajung la 80 de euro, poţi cumpăra o pereche similară cu doar 30 de euro în Dalas, Texas, sau la doar 22 de euro în oraşul canadian Coquitlam. Pentru cei mai fiţoşi însă, este o ofertă specială în Florenţa. Aici, preţul unei perechi de blugi Levis e de 150 de euro.

Lapte ieftin moldovenesc

Dacă în Canada găsim cei mai ieftini blugi de firmă, la Iaşi se vinde lapte foarte ieftin. Cu doar 0,6 euro pe litru, laptele moldovenesc ar fi un chilipir pentru japonezii din Osaka sau norvegienii de la Oslo ce plătesc de patru ori mai mult.

Şi la carne, preţurile din România nu sunt exagerate. Cu o medie de 4 euro pe kilogramul de piept de pui dezosat suntem cu mult mai ieftini decât Elveţia, acolo unde preţul ajunge la 21 de euro. Sau Canada ori Noua Zeeleandă unde e dublu. Nu reuşim însă să ne batem cu Erevan, Armenia, acolo unde pieptul de pui nu depăşeşte 1,6 euro pe kilogram.

Stăm bine la ţigări, bere şi fast-food

Dacă eşti fumător şi nu îţi pasă de sănătatea ta, atunci ţara de vis este Pakistan. Aici un pachet de Marlboro nu depăşeşte 0,5 euro. La noi, e la 2,3 euro şi se anunţă alte scumpiri. Dacă vrei însă să te laşi de fumat, soluţia perfectă e Sydney, Australia. Pachetul la antipozi e 12 euro bucata.

Cea mai ieftină bere o poţi savura în una din tavernele capitalei Algeriei. O halbă nu depăşeşte 0,3 euro. La Bucureşti e de trei ori mai scumpă, în timp ce pentru amatorii de senzaţii tari la portofele e recomandată Canada, acolo unde o sticlă costă de 10 ori mai mult.

Preţul unui meniu simplu la un restaurant de tip McDonalds e în jur de 3,5 euro în România. Cu banii aceştia poţi avea unul dublu la Changchun, China, dar abia dacă poţi achita şerveţelele la Saint-Etienne, Franţa, acolo unde depăşeşte 12 euro.

Tenis mai scump decât în Spania, benzină aproape gratis în Qatar

Pentru pasionaţii de tenis de câmp, locul ideal este Madrid. Aici, închirierea unui teren pentru o oră nu depăşeşte 6 euro. La Bucureşti e aproape dublu. Poate este şi asta o explicaţie a numărului de jucători spanioli în topul ATP. Nici la abonamentele pentru sălile de fitness nu suntem avantajaţi. Oraşul perfect e Beijing, unde tariful nu depăşeşte 24 de euro pe lună. La Iaşi e de 35 de euro în timp ce la Doha, în Qatar, trece de 100 de euro. Statul arab e însă raiul automobiliştilor. Litru de benzină e doar 0,17 euro. Cu petrolul în curte e şi normal. Restul însă este foarte scump, cu preţuri de rivieră franceză.

Viaţă de elveţian

La câştigul mediu lunar, românii din marile oraşe sunt la coada clasamentului. Cu 350 de euro pe lună, depăşim doar metropole din Ecuador, Armenia sau Pakistan. La polul opus sunt elveţienii. În Zürich, media lunară a câştigurilor nete e de 4.200 de euro.

Un wikipedia al costului vieţii

Numbeo.com este un site lansat în urmă cu doi ani de un fost angajat din Irlanda al companiei Google. Include o bază de date din peste 1.000 de oraşe. Este construit după principii asemănătoare sitului Wikipedia, datele fiind obţinute fie din surse oficiale fie sunt oferite de voluntari. Deşi nu are caracter oficial, poate fi un bun instrument pentru cei ce doresc să călătorească sau să emigreze.

sursa  gandul.ro

comentarii

de MIHAI la 11 ianuarie 2011 - 18:00

Orasul perfect este Careiul!!! de ce va mirati ?da,este Careiul!Mai ales pentru tineri!Pentru ca : cine ai baga in seama ?cine ai asculta? cine ai intelege?cine le ofera ceva?Si ce este mai perfect in acest oras,este faptul ca toti, dar toti tinerii sunt bagati in aceiasi oala,ca sunt asa si pe dincolo,li se ia orice drept li se fura chiar si dreptul la viata.Chiar daca sunt elevi,studenti,au sau nu au un loc de munca,li se ingradeste chiar si minimul drept de a se distra civlizat si frumos.Sunt lucruri mult mai importante de pazit in acest oras, tovarasilor cu musca pe caciula, de prevenit chiar,dar ne ocupam mai nou de cum si unde se distreaza tinerii,chiar daca ei sunt civilizati ,nu sunt agresivi,nu fac scandal,li se pune in vedere ca la ora 11 seara sa o stearga acasa sa se culce.Careiul este orasul perfect imbatranit, cu conceptii si mentalitati depasite.Dar din pacate asemenea oameni ai conduc si pazesc pe tineri,oameni care le fura dreptul la viata.In curand vor ramane in oras doar cei care vor ca tinerii sa organizeze seri educative in care sa se faca simpozioane cu caracter educativ in care sa se vorbeasca de disciplina de fier,sa li se impuna ce au dreptul sa faca si ce nu,sa urmeze poruncile de acum 50 de ani.Dar ATENTIE traim in 2011 ,iar tinerii au dreptul la libertate !Au dreptul sa se distreze frumos si disciplinat si asa fac sa stiti,doar cei bolnavi la minte vad altfel.

de LUCA la 11 ianuarie 2011 - 19:05

Buletinul de Carei ar trebui sa faca o investigatie ,sa faca cateva interviuri cu tinerii,sa vedem ce parere au ei despre acest oras ?sa vedeti ce spun tinerii,parerea lor conteaza,o sa va spuna ce zicea MIHAI,ca tinerii la ora 11 seara sunt trimisi acasa sa se culce,ei nu au nici un drept la distractie,chiar daca sunt disciplinati si se distreaza frumos.Avem COMUNITARI
care se aseamana prin comportament mai degraba cu haitele de comunitari care se plimba pe la Monument si prin intersectii,de zici ca au uitat de faptul ca sunt platiti din bani publici.

de MOS ION ROATA la 12 ianuarie 2011 - 09:22

Dragi tineri,voi trebuie sa stiti ca „Scopul nu scuza mijloacele,nu exista scop,exista doar mijloace „,sper ca intelegeti,voi sunteti destepti nu sunteti ceia ce se crede sau spune despre voi .

Lasati un comentariu