Japonia, la un pas de propriul Cernobîl

• publicat la: 16 martie 2011
Japonia, la un pas de propriul Cernobîl

Criza nucleară s-a agravat în Japonia, după noul incendiu la centrala de la Fukushima 1, unde accidentele se ţin lanţ după cutremurul de vineri. Unul după altul, reactoarele centralei situată la 250 km nord-est de Tokio sunt supuse unei infernale serii de avarii şi accidente care se agravează din zi în zi şi ameninţă să degenereze. A treia şi a patra explozie,produse  marţi la reactoarele 2 şi 4, sunt mai grave decât cea din ajun în reactorul 3, ea însăşi mai impresionantă decât cea care a spulberat sâmbătă un înveliş al reactorului 1, susţine ROMÂNIA LIBERĂ.

Autorităţile japoneze au atenţionat că nivelul de radiaţii a crescut de opt ori şi a atins un nivel dăunător pentru populaţie. 200.000 de oameni au fost evacuaţi din apropiere de Fukushima şi din precauţie, premierul Naoto Kan a extins zona de securitate din jurul centralei la o rază de 30 km, cerând persoanelor să rămână închise în casă. Din declaraţiile autorităţilor reiese că au ajuns în atmosferă izotopi radioactivi de iod şi cesiu. Specialişti citaţi de ADEVĂRUL susţin că în mod normal s-au scurs şi izotopi de nitrogen şi argon dar deocamdată nu există dovezi că ar fi ajuns uraniu şi plutoniu în atmosferă. Particulele radioactive pot fi inhalate, pot ajunge în mare şi în sol, de unde contaminează recoltele, apa potabilă şi viaţa marină.

Experţii francezi au clasat accidentul de la centrala nucleară niponă la nivelul 6 pe o scară internaţională de 7 trepte, ultima reprezentând o catastrofă precum cea de la Cernobîl, anunţă RING. Mai mult, comisarul european pentru Energie , Guenther Oettinger a calificat accidentul nuclear din Japonia drept „apocalipsă“, apreciind că autorităţile locale au pierdut practic controlul asupra situaţiei la centrala de la Fukushima, potrivit ADEVĂRUL. „Se vorbeşte despre apocalipsă şi cred că acest cuvânt este deosebit de bine ales“, a declarat comisarul european, citat de ANTENA3. „Practic totul este în afara controlului“, a precizat Guenther Oettinger, adăugând că nu exclude „cel mai grav (scenariu) în orele şi zilele care urmează“.

Dezastrul nuclear din Japonia pune şi Europa pe jar. Germania, anunţă CURIERUl NAŢIONAL, va închide, temporar, cele mai vechi şapte reactoare din ţară. Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat verificarea tuturor centralelor nucleare iar Elveţia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranţă. De asemenea, scurgerile de radiaţii de la centrala Fukushima au alertat autorităţile ruse care au pregătit o eventuală evacuare a insulelor din apropierea Japoniei, în cazul agravării situaţiei. Pe de altă parte ADEVĂRUL avertizează că mai multe companii aeriene mondiale, printre care Lufthansa, Air France, Air China au decis, să-şi reducă, să-şi reorienteze, sau unele chiar să-şi suspende zborurile cu destinaţia Japonia.

Accidentul de la Fukushima ar putea fi al doilea cel mai grav după cel de la Cernobîl dar, cu toate acestea, catastrofa nucleară de la Cernobîl şi cea care ameninţă Japonia sunt diferite, afirmă majoritatea specialiştilor consultaţi de ROMÂNIA LIBERĂ. Aceştia sunt de părere că o posibilă catastrofă la Fukuyama va avea efecte mai puţin dramatice decât cea de la Cernobîl, în primul rând datorită tehnicii mult mai avansate din centrala nucleară japoneză.

sursa  ziare.ro

Lasati un comentariu