Mucegaiul – duşmanul din umbră al sănătăţii noastre

• publicat la: 8 martie 2011
Mucegaiul – duşmanul din umbră al sănătăţii noastre

Cauzele principale de apariție a mucegaiului in locuințele noastre sunt

-montarea tâmplăriei tip termopan din PVC sau Al.

-montarea uşilor de intrare din metal,  uşile din interior, izolarea termică a locuinţei.

-folosirea băilor, uscarea rufelor, florile din ghiveci, respiraţie umană,gătitul, mobila

In acest episod,vom vorbi despre tâmplăria tip termopan.

Ce tâmplărie să ne montăm ca să nu avem condens in casă?

Profilele care se folosesc la executarea tâmplăriei sunt de mai multe tipuri, deosebirea dintre profile este in  primul rând numărul de camere (spaţii goale in secțiune). Sunt profile cu trei, patru sau cinci camere. O altă deosebire, este compozitia chimică a profilului.  In funcţie de numărul de camere profilele au un coeficient de transfer termic, incepând cu  1,8 W/m²k pentru cele cu trei camere şi scăzând către 0,7 W/m²K pentru cele care au in interiorul profilului polistiren exrudat (folosite in general in ţările nordice).

Sticla folosită la realizarea geamului termopan ( format din două sau trei foi de sticlă despărţite intre ele cu o baghetă metalică din aluminiu, in interiorul cărora se află un silicagel (substanţa de absorbţie)şi lipite cu un silicon special numit tyokol.

Parametrii care decid apariţia condensului pe suprafaţa sticlei, pe interior, sunt;  temperatura exterioară, temperatura mediului ambiant, umiditatea mediului ambiant şi coeficientul de transfer termic al sticlei folosite.

In funcţie de media temperaturii exterioare,  pe timp de iarnă, România este impărţită in patru zone climaterice.  Zona 1 ( Banat şi Litoralul) cu o medie de -12°C, zona 2 (Muntenia şi Oltenia) cu o medie de -15°C, zona  3 (Moldova şi podişul Transilvaniei) cu o medie de -18°C şi zona 4 (Maramureş şi toate zonele de munte) cu o medie de -22°C.

In funcţie de zona in care se vor folosi geamurile termopan este bine să se ţină cont de caracteristicile sticlei, sticla este flot netratată  (coeficient de transfer termic este de 2,8w/m²k) pentru zona 1,sticla flot cu Low-E (1,7W/m²K) pentru zona 2, sticla flot cu Low-E soft (1,4 W/m²K)pentru zona 3 şi sticle flot cu Low-E cu argon- gaz greu (1,1 W/m²K) pentru zona 4, geamul termopan special are trei foi de geam flot cu Low-E şi cu argon al cărui coeficient  de transfer temic este < 0,5 W/m²K.

Cele mai intâlnite cazuri de apariţie a condensului,datorate tâmplăriei termopan sunt, suprafaţa sticlei termopan, suprafaţa profilului , zona perimetrală din jurul tâmplăriei, folosirea unui glaf din marmură.

Le vom trata pe rând.

1.       Dacă sticla folosită nu este tratată  cu Low-E (la fabricarea sticlei, in momentul când iese din laminor şi ajunge la o temperatura de 600C-610C, se pulverizează pe una din suprafete un praf fin de Ag) si se

foloseşte o sticală flot normală aceasta, la diferenţa de temperatură produce condens, deoarece temperatura la nivelul suprafeţei interioare este mai mică faţă de temperatura mediului ambiant cu 10-14°C. Adică la o

temperatură de 22°C in cameră, temperatura de la nivelul sticlei este de 9-10°C.

2.       Folosirea unui profil cu mai puţin de 4 camere in secţiune, pentru executatrea tâmplăriei, va face posibil aparitia condensului pe profil, in interiorul locuinţei.

3.       După montare tâmplăriei este obligatorie executarea unui ancadrament perimetral, termoizolant din polistiren, cu o lăţime de cel puţin 25cm.

Urmează:

-Montarea uşilor de intrare, metalice sau termopan, folosirea bucătăriei

-Izolarea termică a locuinţei.

-Izolarea balcoanelor.

-Mobila, un factor important in aparitia MUCEGAIULUI.

Sursa  www.antimucegai.ro

comentarii

de iNano.ro la 31 ianuarie 2019 - 17:48

https://inano.ro/desalin-am-solutie-anti-mucegai.html

DESALIN AM
SOLUTIE PENTRU CURATAREA SI PREVENIREA MUCEGAIULUI SI A CIUPERCILOR (pentru zidarie interioara si exterioara)

DeSalin AM este o solutie nanotehnologica profesionala pe baza de apa, fara solventi si fara clor, care curata si indeparteaza mucegaiul, microorganismele, bacteriile si impiedica aparitia acestora. Curata sporii de ciuperci.
Este ideal pentru curatarea suprafetelor infectate si pentru prevenirea petelor negre si verzi cauzate de microorganisme. Poate fi utilizat ca tratament preventiv pentru intretinerea suprafetelor din interior, cum ar fi: bucatarii, bai, subsoluri. Mai mult decat atat, protejeaza eficient suprafetele exterioare, cum ar fi: piatra, gresie, fantani arteziene, zonele din jurul piscinelor.

Beneficii:
Indeparteaza mucegaiul, microorganismele, bacteriile si previne aparitia acestora
Spectru larg de actiune ce include sporii de ciuperci
Preventie / Dezinfectare completa
Aplicare usoara pe suprafete
Pe baza de apa
COV (compusi organici volatili) foarte scazut
Pret avantajos

Aplicatii:
Oriunde exista mucegai – la interior sau exterior
Aplicare pe pereti (ne)vopsiti
Produsul este destinat aplicarii pe: ciment, pietre, gresie, faianta, fantani si piscine.

Lasati un comentariu