Cura de urzică

• publicat la: 12 aprilie 2011
Cura de urzică

Este una din cele mai vechi şi mai utilizate plante medicinale de pe glob, având o multitudine de întrebuinţări terapeutice. Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutică primavară, imediat după răsărire, când rezervele de substanţe vindecătoare acumulate în anul trecut sunt puse în mişcare de primele valuri de căldură. În martie-aprilie, această plantă are şi cele mai intense efecte depurative şi reîntineritoare, fiind într-un acord perfect cu perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald, când dezintoxicarea şi revigorarea sunt mai necesare ca oricând.

Desfăşurarea curei

Sucul de urzică se obtine astfel: într-un mixer electric se pune o mână de frunze de urzică tăiate nu foarte mărunt,
după care se adaugă trei sferturi de pahar de apă. Se mixează vreme de 2-3 minute, apoi se lasa să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon.
Se obţine aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensă, care va fi băut într-o singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru curele de curăţare a sângelui mai puternice, se beau 2 pahare de suc de urzică pe zi: dimineaţa şi seara.

Efectele dietei cu urzică

Fiind extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge. Acest preparat de primavară anihilează radicalii liberi, stimulează procesele de hematopoeză (de producere a globulelor roşii), stimulează procesul de producere a altor elemente figurate ale sângelui (globule albe, trombocite).

Câteva recomandări terapeutice

Cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogata în fier şi favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât şi în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. De asemenea, este recomandată în tulburările de coagulare ale sângelui, ca adjuvant în hemoragiile interne, precum şi pentru sechelele post-hemoragice. Studii recente arată că sucul proaspat de urzică are efecte foarte bune în tratarea diferitelor forme de leucemie.

Precauţii

Persoanele cu colită de fermentaţie vor consuma cu prudenţă (la început în cantităţi mici) sucul de urzică, care va fi întotdeauna foarte proaspat.

Lasati un comentariu