O nouă întâlnire cu Agenţia de Mediu la Primăria Carei

• publicat la: 12 aprilie 2011
O nouă întâlnire cu Agenţia de Mediu la Primăria Carei

Pe adresa redacţiei a sosit un comunicat din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare,comunicat pe care vi-l redăm integral.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor privind consultarea, informarea pe probleme de mediu, APM Satu Mare  a organizat dezbateri publice la sediile primăriilor urbane  începând cu  luna martie 2011.

La propunerea cetăţenilor, în luna aprilie 2011 dezbaterile publice se desfăşoară după programul de lucru, iar dialogul cu cetăţenii se axează pe o tematică stabilită de comun acord cu primăriile, şi anume:  biodiversitatea din prisma cetăţenilor.

Astfel după desfăşurarea primei dezbateri publice din luna aprilie 2011, la Primăria Satu Mare, următoarele se vor desfăşura în data de 13.04.2011 la:

–          Primăria Carei la ora 15.00

–          Primăria Tăşnad la ora 17.00.

La fiecare dezbatere publică, la fel ca şi la cele organizate în luna martie 2011, vor participa reprezentanţi ai APM Satu Mare, Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Satu Mare alături de specialiştii din cadrul APL în domeniul tematice abordate.

Cu ocazia organizării acestor dezbateri publice, în cazul în care participarea publicului nu va fi numeroasă se vor realiza sondaje de opinie  în rândul cetăţenilor,  pe baza chestionarelor realizate de APM Satu Mare,  cu privire la problemele de mediu cu care cetăţenii se confruntă.

Totodată au fost amplasate de către APM un număr de 20 de urne la sediile cotidianelor sătmărene, a APM, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Satu Mare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare şi sediile primăriilor urbane şi a celor limitrofe din mediul rural, pentru a oferi posibilitatea exprimării părerilor în scris de cei care nu au posibilitatea participării la dezbateri.

Preluarea problemelor de mediu identificate în urma aplicării sondajelor, respectiv sesizate şi depuse în urne vor fi preluate cu ocazia dezbaterilor publice cu o decalare de o lună, iar răspunsurile la problemele sesizate vor fi mediatizate prin mass-media locală şi cu sprijinul primăriilor”.

Aceeaşi instituţie menţiona,intr-un comunicat anterior,despre problemele ridicate de cetăţeni la intâlnirea din 9 martie de la Carei dar nu a mai comunicat dacă sau in ce fel au fost rezolvate aceste probleme.Totodată,menţiona şi că „cetățenii nu au fost mobilizați de către primării( cu excepţia localităţii Ardud), lucru ce a reieşit din prezenţa în număr mic a acestora la ședințe”.

Dacă aceste intâlniri se desfăşoară doar pentru a se justifica activitatea in teritoriu, atunci avem explicaţia prezenţei reduse a cetăţenilor.Unii dintre aceştia au prezentat o serie de documente şi materiale filmate legate de problemele dezbătute dar nimeni de la instituţiile sesizate nu şi-a asumat răspunderea rezolvării lor.

Cât priveşte sondajele de opinie,probabil ca in funcţie de rezultatul dorit a se obţine se va opta pentru grupul de cetăţeni care să răspundă la întrebări. Sondajul de opinie va stabili cumva  dacă careienii doresc tăierea copacilor de pe strada 1 Decembrie 1918 ?

Tematica stabilită de comun acord cu primăriile, şi anume:  biodiversitatea din prisma cetăţenilor este cea care se doreşte a fi dezbătută de careieni ?

Daniela Ciută

Lasati un comentariu