Regele nu mai e un Hohenzollern

• publicat la: 11 mai 2011
Regele nu mai e un Hohenzollern

Începând de ieri, 10 mai, chiar de Ziua Regalităţii şi la 145 de ani de la proclamarea principelui Carol I drept „domnitor al tuturor românilor“, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa de Hohenzollern Sigmaringen au luat sfârşit. Majestatea Sa Regele Mihai I (90 de ani) a informat că au fost amendate Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României. „Normele Fundamentale ale FamilieiRegale a României se amendează prin excluderea particulelor „de Hohenzollern,“ „de Hohenzollern-Sigmaringen“ şi „de Hohenzollern-Veringen“, în măsura în care se referă la oricare dintre membrii  Casei Regale a României, anunţă COTIDIANUL.

În acest fel, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, se respectă decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale a României. Tot de ieri, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern.

Casa de Hohenzollern, aminteşte CURIERUL NAŢIONAL, este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi şi împăraţi ai casei conducătoare de Brandenburg-Prussia (1415 – 1918) şi Germania Imperială (1871 – 1918). Şi-a luat numele de la un castel din Swabia, iniţial menţionat ca Zolorin sau Zolre (actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, în landul Baden-Württemberg).

Unul dintre motivele care l-au determinat pe Rege să ia această decizie, susţine ADEVĂRUL, ar fi Principele Radu. Pe de altă parte istoricul Zoe Petre, citată de EVENIMENTUL ZILEI, afirmă că renunţarea la numele de Hohenzollern are legătură cu naşterea lui Carol Ferdinand, băiatul Prinţesei Lia şi al Prinţului Paul, care poartă numele „de România“. Iar alţi istorici, consultaţi de ROMÂNIA LIBERĂ, cataloghează distanţarea Regelui Mihai de Casa de Hohenzollern drept o strategie de imagine şi nu exclud apariţia, la următoarele alegeri, a unui partid promonarhist.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu