Uşile Castelului s-au deschis de Zilele Careiului

• publicat la: 26 iunie 2011
Uşile Castelului s-au deschis de Zilele Careiului

Sâmbătă , intre orele 12,00 şi 18,00 uşile Castelului careiean s-au deschis pentru a permite  vizitarea celor câteva incăperi amenajate.Deşi lucrările  de reamenajare  ale castelului nu sunt terminate, cu ocazia Zilelor Oraşului,Muzeele din Carei şi Satu Mare au oferit curioşilor prilejul de a arunca o privire in sălile proaspăt renovate.

Directorul Muzeului Carei, Hago Nandor a declarat pentru Buletin de Carei că „expoziţia a fost deschisă cu ocazia zilelor oraşului şi nu ştim când se va mai deschide inainte de a fi terminată.În cursul săptămânii viitoare se va face inventarul obiectelor,acesta este  destul de anevoios  deoarece se vor face fişe ale fiecărui obiect in parte,în care se va menţiona valoarea, provenienta precum şi descrierea sa. Deoarece în Carei avem doar 5 angajaţi la muzeu ,au venit cei de la muzeul din Satu Mare să ne ajute.Atât careienii cât şi vititatorii  trebuie să se obişnuiască cu acest nou stil de a vizita ,in primul rând se intră cu papuci de protecţie, nu este voie să fie atinse obiectele expuse ,este interzis fotografiatul cu bliţ.Încă nu stim  câte sali vor fi reamenajate. Muzeul s-a ocupat de cele 14 săli din care 10 la etaj şi 4 la parter iar în rest se ocupă primăria. Partea care este la fosta Şcoală nr 4 rămâne acolo până la sfârşitul anului ,iar in septembrie vom deschide tot acolo o nouă expoziţie”.

Pe parcursul zilei de  sâmbătă, un număr de 980 de persoane au vizitat expoziţia dintre care au fost două delegaţii, una din Ucraina şi una din Ungaria.

Printre vizitatori am remarcat prezenţa preotului Călin Buzura,care ne-a spus că „sunt  încântat de ceea ce a văzut.A fost o idee buna restaurarea spatiului interior al castelului astfel încât să fie redată atmosfera epocii medievale”.

O altă vizitatoare ,Eva, afirmă că „expoziţia mi-a făcut o impresie foarte bună, felicitări celor care au reuşit să restaureze şi să procure obiectele expuse aici ,dar mai ales pentru ideea de ale expune şi arăta publicului . Am aflat despre această expoziţie de pe net ,citind Buletin de Carei si mi-am propus să văd şi eu expoziia ,insă realitatea a depăşit aşteptările”.

Kis Margareta”Am venit să văd cu ochii mei  cum au trăit  grofii din Carei  . Mă uit la tablouri , la mobile, la tot ce este aici”.

Am stat de vorba şi cu profesoara Menţiu Gabriela  “  in sfârşit o iniţiativă  deosebită de a reconstitui o aripă a castelului.Colegii din alte localităţi au intrebat  ce pot să vadă la Carei ,acum pot să spun că s-a largit orizontul obiectivelor de vizitat. Aşteptăm oprtunitatea de a vizita impreună cu elevii noştri aceste minunăţii , şi sperăm ca acest castel se va include in circuitul obiectivelor patrimoniului cultural European ,acolo unde de fapt ii este locul”.

redactia

comentarii

de El ninio la 28 iunie 2011 - 12:43

Totu perfect.

Ca se transforma iar in resedinta de grof, nu-i bai, chiar arata bine.
Dar cu toate cioburile alea care erau inainte, ce se-ntampla?

Ouale de rata, mistretii impaiati, desenele cu cartite – munca de-o viata a ilustrului Karacsony si a celorlalti arheologi careieni – unde-s?

Domnu Nandor, fie-va mila si raspuneti-mi.

Cu stima,
Nini

de Roly la 28 iunie 2011 - 16:12

@ El ninio Daca neaparat vrei sa vezi poti gasi la fosta scoala generala nr. 4

de nelutu la 28 iunie 2011 - 19:33

la fosta scoala 4 sunt si expuse sau sunt ingramadite in ceva lazi?

de Nandy la 1 iulie 2011 - 11:03

El ninio,

Descoperirile arheologice (vasele ceramice, obiectele de fier, bronz, cupru, etc.), colectia de stiintele naturii (ouale de rata, animale impaiate,)si colectia de istorie-etnografie sunt la fosta scoala gen nr. 4 Str. Agrara nr. 1. Majoritatea colectiei Muzeului Municipal sunt in cutii,aranjate pe rafturi, dar sunt obiecte, care sunt expuse.
Expozitia Lumea Mlastinii. deschis L-S 8-15:30, D. 10-14, intrarea gratuita

Lasati un comentariu