Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inaltă şosea din România

• publicat la: 18 august 2011
Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inaltă şosea din România

Una dintre cele mai frumoase şosele din România este DN 67C, drum ce leagă Oltenia de Transilvania, intre Novaci şi Sibiu. Transalpina este cea mai inaltă şosea din România, având in punctul cel mai inalt in Pasul Urdele, la 2.145 de metri.

Drumul a fost mult timp inchis circulatiei publice, dar autorităţile au asfaltat drumul si acum este deschis. Iarna accesul este insă interzis.

Transalpina mai este cunoscută si ca “Drumul Regelui”, asta pentru că inaugurarea a fost făcută de Regele Carol al II-lea in anul 1935. Regele si suita sa au parcurs distanta dintre Jina si Novaci in opt ore. Astăzi, cei 148.2 km pot fi parcursi in doar 3-4 ore.

Transalpina porneste din Jina, de unde coboara pe o distanta de 7 km pana la Sugag. De aici incepe urcusul. Dupa cativa kilometri se ajunge la barajul Tau si apoi la barajul Oasa. Transalpina continua traversand in partea stanga barajul Oasa, mergand apoi pana la Obarsia Lotrului. De la Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o deschidere foarte frumoasa, sunt mai multe posibilitati: se poate merge in stanga spre Brezoi, ce se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta spre Petrila, aproximativ 28 de km.

Pentru a continua insa Drumul Regelui, trebuie mers inainte spre Novaci. Acum incepe insa cea mai spectaculoasa parte a drumului. Serpentinele se insiruie una dupa alta, ajungand in locuri tot mai inalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe varful Papusa de unde se coboara in Statiunea Ranca si apoi la Novaci unde ia sfarsit Transalpina.

In zona Transalpina se gasesc o serie de lacuri glaciare, dintre care si Lacul Galcescu, cel mai intins iezer glaciar din zona Gorjului. Acesta are 230 m lungime, 165 m latime si 3,2 ha suprafata. Adancimea maxima este de 10 m. Se afla la o altitudine de 1.950 de metri si este populat natural cu pesti. Zona din jurul lacului, declarata rezervatie naturala, si Lacul glaciar Galcescu sunt monumente ale naturii.

Cum se ajunge la Novaci: Din Bucuresti se mege pe A1, apoi catre Valcea. La intrarea in Valcea, se merge catre Targu Jiu. Pe partea dreapta, aproape de Targu Jiu, este un indicator catre Statiunea Ranca.

Accesul se poate face si prin Valea Oltului – Brezoi – Voineasa – Vidra – Obarsiile Lotrului sau din Sibiu catre Ranca.

Cifre Transalpina:
lungime: 148.2 km
inaugurare: 1935
altitudine maxima: 2.145 m
judete străbătute: 4 (Gorj, Valcea, Sibiu, Alba
şosele intersectate: 4 (DN 67, la Ciocadia, DN 7A la Obarsia, DN1 la Sebes, DN7 la Sebes).

sursa tai-tai.net

comentarii

de Andrei la 14 septembrie 2011 - 10:09

foarte bine detaliat

frumoasa destinatie

am ajuns si eu in zona si am facut o mica comparatie intre transalpina de azi si transalpina din 2009 …

Lasati un comentariu