5 obiceiuri nesănătoase care se transmit intr-un cuplu

• publicat la: 15 octombrie 2011
5 obiceiuri nesănătoase care se transmit intr-un cuplu

Există numeroase studii care să ateste faptul că mariajul este benefic sănătăţii. Insă noi cercetări atrag atentia si asupra laturilor negative ale unui trai in doi: obiceiurile proaste ale unuia dintre parteneri sunt copiate intr-un final si de celălalt.

Cercetătorii au descoperit că obiceiurile proaste au fost preluate de la unul dintre parteneri prin dorinta de sincronizare si notiunea de responsabilitate personală. De cele mai multe ori, bărbatul s-a dovedit a fi cel care si-a influentat in rău iubita sau sotia.

Totodata, pe masura ce ambii intra in rutina repetarii obiceiului prost (cum ar fi unul dintre parteneri fumeaza si cu timpul se apuca si celalalt), acesta este cu atat mai greu de eliminat si necesita un efort din partea ambilor.

Iata 5 obiceiuri nesanatoase pe care le transmiteti partenerului:

1. Lipsa diversificării alimentatiei

Organismul nostru are nevoie de multi nutrienti, vitamine si minerale, dar si de substante active, de aceea alimentatia trebuie diversificata si de aceea alimentele de sezon nu trebuie niciodata evitate. Baza alimentatiei se realizeaza prin lactate, branzeturi, cereale, carne (neprajita, neafumata si nici din mezeluri, ci doar fiarta, pregatita la cuptor sau pe gratar), legume si fructe.

2. Somnul la  ore neadecvate

Un somn bun este cel de noapte care se desfăşoară intre orele 22:00 (sau 23:00 in functie de ritmul hormonal al fiecăruia, unii il au un pic mai târziu) până la aproximativ 5:00 dimineata cand are loc varful secretiei de cortizol (un hormon foarte important in “managementul” stresului hormonal). Somnul de zi sau cel care nu cuprinde aceste ore care corespund ritmului nictemeral al hormonilor nu mai este nici jumatate util fata de somnul din aceste ore. Mare atentie pentru persoanele care lucreaza de noapte, cativa ani intr-un astfel de regim de munca pot avea efecte negative serioase asupra sanatatii.

3. Negativismul si tulburarile psihice si/sau comportamentale

Sunt demonstrate efectele starii psihice asupra sanatatii si frumusetii! Persoanele negativiste, care se gandesc intai la ceva rau atunci cand incep o activitate, persoanele prea competitive (tipul comportamental A de exemplu), cele prea inchise, introvertite, cele anxioase, schizoide, senzitive – aceste persoane vor reflecta problemele lor psihice in starea de sanatate si aspectul fizic. Daca aveti astfel de tulburari, se recomanda sa consultati un psiholog, tehnicile pe care le veti invata impreuna cu acesta va vor fi de folos toata viata.

4. Lipsa afecţiunii

Orice om are nevoie de afectiune, de dăruire, are nevoie să fie bun si să primească reciprocitate, să iubească si să fie iubit, indiferent daca este vorba de prieteni, familie, copii sau iubit/a. Lipsa unor relatii calde afecteaza sanatatea, imbatraneste, scade randamentul psihic, inteligenta emotionala, stima de sine si asa mai departe.

5. Lipsa activităţilor relaxante

Lipsa unor astfel de momente va incarca negativ atat psihic, dar si fizic. Gasiti modalitati de relaxare care vi se potrivesc si nu ezitati sa le aplicati (macar cate una) in fiecare zi.

sursa  mayra.ro

Lasati un comentariu