„Doamna Stanca”aduce un omagiu Armatei Române

• publicat la: 28 octombrie 2011
„Doamna Stanca”aduce un omagiu Armatei Române

“Trecătorule,cel care treci prin oraşul Carei,poposeşte câteva minute in faţa Monumentului inchinat eroilor căzuţi in războiul antifascist.Sacrifică doar câteva secunde din viaţa domniei tale aducând un pios omagiu memoriei celor căzuţi pentru eliberarea acestui minunat colţ de ţară românească”.

Cuvintele lui Ioan Ciarnău din finalul creaţiei sale” Ultima Brazdă”,nu au rămas fără ecou şi iată că la cea de-a 67 aniversare a zilei de 25 octombrie, ziua eliberării ultimei brazde de pământ românesc,platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român a  adunat mai mulţi “trecători” veniţi din imprejurimi sau de mai departe.

Unii dintre aceştia au fost elevii claselor a IX-A si a X-a A de la Colegiul Naţional  ”Doamna Stanca” din Satu Mare,insoţiţi de profesoarele de istorie,Maria Govor şi Gabriela Silaghi,care au organizat această deplasare la Monumentul Ostaşului Român din Carei sub deviza “Dragostea de patrie este cea dintâi virtute a omului civilizat”( Napoleon I).

Hotărârea de a participa la acest eveniment nu a fost  una de moment,luată in pripă ci  a fost pregătită din timp,dovadă activităţile ce au precedat-o.

Astfel, cu o zi inainte elevii au participat la o prezentare PowerPoint cu privire la semnificația Zilei Armatei Române,in sala de conferințe a Muzeului Județean Satu Mare.

Prezentarea a fost făcută de muzeograful Paula Virag,care le-a făcut cunoscute imagini şi explicaţii despre bombardamentele din septembrie 1944 din Satu Mare şi despre  semnificația Zilei Armatei care se sărbătorește în fiecare an pe data de 25 octombrie.

Pentru deplasarea de la Carei,elevii s-au documentat şi s-au pregătit intens,sub indrumarea celor două profesoare,Gabriela Silaghi şi Maria Govor.

In semn de omagiu pentru jertfele soldaţilor căzuţi pe frontul de la Carei in 1944,elevii au depus o coroană de flori.

Dacă unii dintre ei s-au aflat pentru prima dată in oraşul Carei, cu toţii au asistat pentru prima dată la un eveniment de o asemenea amploare.Impresiile au fost diferite dar opinia generală a fost că a meritat să facă deplasarea.

“Mi-a plăcut in mod special discursul veteranului de război,Nicolae Codreanu.Evenimentul a fost foarte bine organizat,din toate punctele de vedere.Nu regret că am venit” a declarat pentru Buletin de Carei, Naghi Armin din clasa a IX-a A.

Colegele lui,Neacşu Bianca si Pop Adina au fost de părere că “ manifestările au fost deosebite dar au ţinut prea puţin”.

Covaci Teodora a fost “impresionată de disciplina militarilor şi de faptul că toţi cei prezenţi au luat in serios această zi” părere impărtăşită şi de colega ei,Sofran-Haidu Alexandra.

Din clasa a X-a A, Maris Evelin  a rămas cu o impresie deosebită despre  evenimentul la care a participat.

“Am avut deosebita plăcere de a fi astăzi prezenţi la Carei,ultimul teritoriu românesc  eliberat la 25 octombrie 1944.In această  zi importantă nu numai pentru ţară ci şi pentru veterani,cei ce au luptat pe front, am fost profund impresionată de poezia scrisă de Gh.Lăcătuş ,Trec Veteranii şi recitată de Nicolae Codreanu,preşedintelel Asociaţiei Veteranilor de război”.

După terminarea ceremoniilor dedicate Zilei Armatei,grupul de elevi s-a deplasat la cimitirul unde s-a sfinţit  un momunent inchinat eroilor căzuţi in luptele pentru apărarea patriei.

Pe tot parcursul celor două manifestări elevii au atras atenţia prin comportamentul şi disciplina  de care au dat dovadă .

Pentru următoarea oră, preotul protopop Radu Filip a fost gazda elevilor sătmăreni,acesta prezentându-le curtea şi interiorul Bisericii Sf.Andrei din Carei.

Vizitarea  criptei din subsolul Bisericii Romano-Catolice din Căpleni a fost ultimul obiectiv din programul vizitei efectuate la Carei ,cu ocazia festivităţilor dedicate Zilei Armatei Române.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu