Elevii condamnă violenţa

• publicat la: 14 martie 2012
Elevii condamnă violenţa

Biblioteca Municipală Carei se dovedeşte din ce în ce mai mult un partener social, pe lângă rolul cultural pe care aceasta îl are în mod tradiţional. În spiritul de deschidere spre societate, spre nevoile educaţionale şi culturale ale acesteia, se înscrie şi evenimentul desfăşurat sub genericul Lectura-alternativă la violenţă.

Într-o lume în care violenţa se manifestă pe toate canalele mediatice şi la toate nivelele sociale, inclusiv în şcoli, iar generaţia tânără este afectată în modul cel mai direct, apropierea de lectură, de carte în general, creează atmosfera propice de educare a nonviolenţei, a răbdării de a dialoga constructiv, eliminând accentele violente din limbaj, gesturi şi acţiuni.

Au răspuns invitaţiei bibliotecii la nonviolenţă elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII „ Lucian Blaga” şi „ Ion Creangă” din Satu Mare, însoţiţi de profesoarele Carmen Antal şi Roxana Tuns, cei ai Şcolilor cu Clasele I-VIII din Sanislău şi Pişcolt alături de profesoarele Ioana Lenghel,  Diana Duţescu şi Laura Biro, iar careienii au fost reprezentaţi de clasa a IV-a pregătită de  învătoarele Lucica Groza şi Angela Buciu alături de Monica Gozner, profesor consilier şcolar.

Evenimentul cultural, care a debutat cu un cuvânt de bun venit rostit de Corina Nuna, bibliotecar şef-secţie, a avut două parţi delimitate de o pauză. Prima jumătate a cuprins prezentări Power Point cu mesaje ce îndemnau la nonviolenţă. Sugestivă din acest punct de vedere a fost  comparaţia dintre inima unui prieten şi o foaie de hârtie ce, o dată mototolită, adică suferind o agresiune, nu va mai putea fi îndreptată niciodată. Rămân urmele îndoiturilor. Tot aşa o inimă rănită  poartă cicatricile suferinţei şi niciodată acestea nu vor mai putea fi şterse oricâte gesturi frumoase urmează. Prezentările Power Point au fost făcute de elevi de la fiecare şcoală invitată.

După o scurtă pauză toate informaţiile teoretice din Power Point-uri au fost aplicate într-un work shop pe echipe. Cele patru echipe de elevi mai mici au avut ca sarcină să realizeze un afiş care şă cuprindă mesaje antiviolenţă, sloganuri, citate celebre, motto-uri sau desene. Cei mai mari au alcătuit în imagini un ghid al prieteniei. Trebuiau să-şi imagineze că au întâlnit un extraterestru care vine de pe o planetă unde prietenia nu există ca noţiune şi vor să-l facă să înţeleagă semnificaţia acestui cuvânt folosind imagini, desene, sloganuri.

La sfârşit fiecare echipă şi-a prezentat proiectul realizat.Pline de entuziasm echipele au muncit în colaborare, iar rezultatul a fost deosebit. O suită de 8 afişe împodobesc până vineri, 17.03.2012, pereţii sălii Biblionet a Bibliotecii Municipale Carei.

La final, toţi elevii au fost invitaţi într-un tur al bibliotecii., nu înainte să mulţumească prin doamnele profesoare pentru găzduirea  evenimentului promiţând că se vor întoarce şi cu alte prilejuri.

redactia

Lasati un comentariu