Evenimentele culturale ale lunii Martie

• publicat la: 2 martie 2012
Evenimentele  culturale ale lunii Martie

Luna martie, o lună dedicată femeii,a debutat cu sărbătoarea mărțișorului. Pe întâi martie tradiția cere ca doamnele sau domnișoarele să primească mărțișoare, mici obiecte decorative legate cu un șnur alb-roșu. În vremurile mai vechi mărțișoarele erau compuse din mici monede de aur sau argint legate cu ață alb-roșie la gât de copii și fete adolescente în primele 12 zile ale lunii martie. Fetele și-l prindeau apoi în păr până la sosirea cocorilor și înflorirea primilor arbori, moment în care firul alb-roșu era prins de creanga unui copac, iar moneda era schimbată pe caș.

În zilele noastre mărțișoarele sunt reprezentate de diferite simboluri ale primăverii și sunt purtate de doamne și domnișoare până la sfârșitul lunii martie, apoi sunt agățate de creangile unui pom fructifer.

În 3 martie este aniversată Ziua Mondială a Scriitorilor.  Inițiativa acestei zile festive a aparținut unui grup de scriitori englezi și francezi care în 1921 au fondat o organizație internațională a scriitorilor – International PEN ( PEN = Poets-Essayists-Novelists) pentru a promova prietenia și cooperarea intelectuală a scriitorilor de pretutindeni.

8 Martie reprezintă data în care celebrăm femeia în toate ipostazele ei: mamă, soră, iubită sau soție. În această zi doamnele sau domnișoarele sunt răsplătite cu flori și alte mici sau mai mari atenții pentru devotamentul și dăruirea lor. Rădăcinile acestei sărbători se pierd în istorie. Ceea ce sărbătorim noi astăzi este urmarea rezoluției ONU din anul 1977.

Ziua Internațională a Francofoniei se sărbătorește în data de  20 martie în toate țările care au franceza ca limbă oficială,  limbă de cultură, de lucru sau de comunicare internațională. Sărbătoarea a fost creată în 1998 pentru a omagia diversitatea țărilor francofone și limba franceză care le leagă. România a intrat în mișcarea francofonă în 1991 cu statutul de observator, iar doi ani mai târziu a devenit membru cu drepturi depline. Țara noastră a preluat președinția Francofoniei în cadrul celui de-al XI-lea Summit desfășurat la București în septembrie 2006 și a deținut această funcție până în octombrie 2008.

Tot pe 20 martie mai sărbătorim Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, Ziua Internațională a Poeziei, Ziua Internațională de Luptă pentru Eliminarea Discriminării Rasiale și Ziua Internațională a Teatrului.

Omagierile din luna   martie a oamenilor de cultură debutează tot pe 1 martie când aniversăm  175 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă. Capra cu trei iezi, Ivan Turbincă și peripețiile lui Nică a Petrei din Amintiri din copilărie au legănat copilăria unor întregi generații de copii.

Cronologia culturală continuă cu aniversarea, pe 2 martie, a 195 de ani de la nașterea scriitorului maghiar Arany János. Cele mai cunoscute opere literare ale acestuia sunt Trilogia Toldi și Balladák (Balade).

4 martie comemorează 35 de ani de la moartea scriitorului român Alexandru Ivasiuc.  A trăit doar 44 de ani, viața fiindu-i curmată brusc de blocul Scala care s-a dărâmat pe el la cutremurul din 1977. Din opera sa literară amintim romanele  „Vestibul” (1967), „Păsările” (1973), volumul de nuvele „Corn de vânătoare”, precum și mai multe volume de eseuri publicate sub titlul „Pro Domo”.

Dintre personalitățile locale, îl amintim pe Jászi Oszkár, de la a cărui naștere se împlinesc 137 ani pe 2 martie. Personalitatea sociologului, redactorului și politicianului maghiar de origine evreiască am evocat-o în calendarul cultural al lunii februarie, deci nu reluăm din lipsă de spațiu această biografie.

Pe 25 martie se vor împlini 164 ani de la nașterea preotului, profesorului și autorului de manuale Ioan Buteanu. Născut la Careii Mari, Ioan Buteanu a fost un publicist prezent în ziarele epocii. Amintim câteva dintre articolele sale: Despre u final și înjumătățit, în Anuarul liceului din Beiuș pe anul 1875/76; Păreri despre propunerea limbilor străine, în Anuarul liceului din Beiuș pe anul 1876/1877. A mai publicat cărțile: Istoria literaturii maghiare după Toldi, apărută la Gherla în 1885, Monografia Stâna de Vale, în 1887, Gramatica limbei române, 1877, Sistema divizibilității numerilor, 1901.

Colegiul Tehnic Iuliu Maniu adăpostește bustul său pe holul din fața bibliotecii.

Nicoleta Latiș

comentarii

de curiosu la 7 martie 2012 - 10:33

De ce nu ati mentionat si evenimentul de la scoala 2 unde pentru ceva scalambaieli in sala festiva copii au trebuit sa duca 5 lei fiecare? Faine afaceri se pot face pe spinarea parintilor care nu pot comenta ca sa nu se razbune doamnele pe elevi!!!!!

Lasati un comentariu