Ministrul Educaţiei a intervenit in scandalul de la UMF Tg. Mureş

• publicat la: 1 martie 2012
Ministrul Educaţiei a intervenit in scandalul de la UMF Tg. Mureş

Cătălin Baba,ministrul Educatiei, a mers miercuri la Târgu Mureş pentru a aplana conflictul de la Universitatea de Medicină si Farmacie (UMF), unde maghiarii cer departamente separate de români.

Cele două părţi, reprezentantii secţiilor română si maghiară din cadrul universităţii, nu au ajuns la niciun consens după discutiile din noaptea de miercuri spre joi. Constantin Copotoiu, rectorul institutiei, a spus că reprezentantii maghiarilor nu au fost de acord cu pachetul de propuneri pentru Carta universităţii, deşi pe articole au fost de acord.

„La sfârsit, când toată lumea a crezut că ne-am pus de acord si urma ca in dimineata aceasta ministrul să se adreseze in Senat (Senatul UMF – n.r.) si sa prezinte acest pachet de articole care ar fi urmat sa fie prinse in Carta, unul dintre colegii din delegatia maghiara a zis ca nu el este de acord, pentru ca se doreste sa fie departamente separate, complet maghiare, ca nu se simte in siguranta”, a declarat rectorul universitatii, pentru Agerpres, relateaza Evenimentul Zilei.

Ideea ca problema să fie tranşată de Guvern a fost respinsă de reprezentantii sectiei române. Ministrul a incercat să discute cu reprezentantii delegatiilor despre modul in care vor fi scoase la concurs posturile pentru cadrele didactice, problema gestionării orelor la fiecare linie de studiu si stagiile unde se lucrează cu bolnavi.

Reprezentantii UDMR cer respectarea Legii Educatiei la MF Târgu Mures, prin separarea invăţământului in limba maghiară. Vicepremierul Marko Bela a contestat alegerea noului rector si a amenintat cu iesirea de la guvernare daca nu se rezolva situatia de la UMF Târgu Mures.

sursa ziare.com

comentarii

de Seniorul la 6 martie 2012 - 21:01

Daca PDL si primul ministru aproba cereirile UDMR supunand o majoritate de 97% dorintelor nationaliste ale unei minoritati de 3% ca atat mai reprezinta UDMR sunt tradatori de neam si tara urmand ca istoria il va judeca la justa sa valoare in care istoricul Mihai Ungureanu va detine un important rol de subminare a drepturilor romanilor in propria tara numai pentru a ramane pe scaunul de prim ministru. Nu am apsolut nimic contra populatiei de etnie magheara din care fac parte oameni deosebit de valorosi si cu foarte mult bunsimt cu care ne mandrim ca sunt conationali cu noi dar nu sunt implicati politic. Nu pot sa fiu de acord cu drepturile impuse de UDMR pentru elevi etnici care nu au scoala in limba maghera in localitatea de domiciuliu asigurandule transport sau cazare si masa in detrimentul copiilor romani care maerg pe jos sau cu caruta fara a avea nimic asigurat dupa desfintarea scolilor din localitatile lor. Acesta este numai una din discriminarile pozitive obtinute prin santaj de UDMR, acum doresc si UMF Tg Muresi finatat de 97% de romani ca sa pregateasca medici in limba magheara pentru Budapesta. Scuza cu institutul de arta nu tine, arta este arta indiferent de limba. Daca raportam numarul de locuri din invatamantul superior romanesc de limba magheara la procentul de sustinatori UDMR reflecta din nou o discrepanta notorie in defavoare celor 97% de romani. Imi cer scuze anticipat pentru greselile de exprimare sau gramaticale dar sunt suparat si pe mine ca nu pot sa fac nimic sa fim o tara normal. Votul nu ne ofera o sansa, se fura direct sau indirect prin sacose decat puteti dv. realiza.

Lasati un comentariu