Doliu în cultura careieană

• publicat la: 21 iunie 2012
Doliu în cultura careieană

S-a stins din viaţă, la numai 60  de ani cel ce a fost Deak Endre.Din această săptămână,lumea culturală careieană e mai săracă. Ne luăm rămas bun, mult prea devreme, de la profesorul Deak Endre, o personalitate proeminentă a vieții culturale, un instrumentist desăvârșit, un profesor remarcabil, compozitor apreciat, un om de cultură complet și o figură emblematică a muzicii corale, camerale și ușoare.

Potrivit unuia dintre colegii săi de la instituţia culturală careieană, Bogdan Georgescu,” faptul că am lucrat alături de el a fost o onoare, o plăcere, o bucurie și o experiență unică. În locul acestor momente, … de azi, vor rămâne doar amintirile și legendele care vor dăinui în vremuri de acum încolo zeci și zeci de ani.

Generații întregi de spectatori, oameni de cultură și foști colegi, îi vor purta veșnică recunoștință pentru tot ce a făcut pentru actul cultural, pentru comunitatea în care a trăit, și pentru faptul că în fiecare zi a căutat să facă lumea mai frumoasă… pentru fiecare dintre noi.

O frază a zilelor noastre spune cum că: orice om poate fi înlocuit. În acest caz, însă, … nu. Golul lăsat în sufletele noastre de dispariția sa și imensa pierdere suferită de lumea muzicală, nu vor putea fi umplute niciodată.Ne închinăm cu respect în fața celui ce a fost profesor Deak Endre.

Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace”.

DEÁK ENDRE

Născut la Târgu Mureş, 24 decembrie1952.

1959 – 1967 Şcoala de arte din oraşul natal, secţia vioară.

1967 – 1971 Liceul nr.1. Alex.Papiu Ilarian, secţia reală ( matematică – fizică )

1967 – 1971 Şcoala Populară de Artă, secţia chitară şi canto

1971 – 1974 Institutul Pedagogic de 3 ani, secţia pedagogie muzicală

1974 – 1977 Conservatorul „ G.Dima” din Cluj- Napoca

In anii de liceu şi de studenţie cântă în mai multe formaţii tip beat şi rock, este membru fondator şi conducător al grupului „ Humming Top – Búgócsiga ” , cu care participă la mai multe festivaluri, (unde întâlneşte deja careenii din formaţia Castelanii ). De remarcat, că materialul înregistrat de grup, în majoritate compoziţiile semnate de Deak Endre, au apărut în formă de LP tradiţional la Budapesta în 2010.

Tot în anii de facultate este membru în ansamblul de muzică veche „ Camerata Transilvanica ” condus de regretatul prieten şi coleg Babrik József ( 1949 – 1974 ).

După un an şcolar (1974 -1975) petrecut la Negreşti – Oaş, ca profesor de muzică,este angajat la Casa de Cultură din Carei ( iulie 1975 ) la iniţiativa lui Karácsonyi Péter.

Devine membru în ansamblul Castelanii, unde în afară de cântatul la instrument (chitară, chitară bas) se ocupă de orchestraţii şi chiar de compoziţie ( Premiul mare pentru compoziţie la Festivalul Siculus, 1990). Apare cu o compoziţie pe discul Castelanilor Mici, şi unul altul pe CD-ul Castelanii remember. In urmatorul deceniu va fi membru în grupul Castelanii Juniori.

In cadrul Casei de Cultură are o activitate multiplă, conduce ca dirijor Corul Cadrelor Didactice şi Corul Şvăbesc, cu care se organizează deplasări la aproape toate localităţile sătmărene cu locuitori de etnie şvăbească.

Incă de la începuturi se ocupă cu orchestra de muzică populară care exista în cadrul Casei de Cultură. La venirea lui Dumitru Iederan, această orchestră se transformă treptat într-un trio tipic transilvan, în care se afirmă ca bracist, de fapt primul bracist din Carei şi posesorul unui  nstrument autentic, un adevărat prototip, care va servi ca model pentru constructorii de instrumente ca Mitică Iederan sau Adrian Paşca.

In 1977 pune bazele unui ansamblu de muzică veche, folosindu – se de experienţa din anii studenţiei. Ansamblul, din 1982 numit Collegium, activează până în prezent, fără întrerupere.

A participat la numeroase reprezentaţii locale, judeţene, dar şi la manifestări de nivel naţional şi internaţional, inclusiv ambasade ( Marea Britanie, Franţa ). Ansamblul dispune de un parc de instrumente specifice secolelor XV – XVII. şi de un repertoriu deosebit de bogat. Paralel cu activitatea concertistică, Deak Endre desfăşoară o muncă de cercetare muzicologică, articolele sale apărând în publicaţii dun țară sau din străinătate ( Die Laute, Frankfurt, Magyar Zene,  Budapesta ).

Ansamblul COLLEGIUM

Ansamblul COLLEGIUM a luat fiinţă în anul 1977, în cadrul Casei de Cultură din municipiul CAREI şi activează până în prezent fără întrerupere, fiind astfel unul dintre cele mai vechi grupuri de acest gen din ţară.

Ţelul propus de această formaţie este în primul rând interpretarea muzicii renascentiste într-o concepţie istorică, utilizând instrumente construite după modele de epocă. In prezent, ansamblul este în măsură să prezinte în faţa publicului instrumente, chiar familii de instrumente, de epocă, cum sunt fluierele ( de la sopranino la bas ), cvintet de cromorne, lăute şi viole da gamba, precum şi cornamuză, rebec, lira da braccio, psalteriu etc. şi instrumente de percuţie, pe lîngă un cvartet vocal.

Repertoriul ansamblului este deosebit de vast, pe parcursul de peste trei decenii, COLLEGIUM a prezentat publicului nenumărate bijuterii muzicale din secolele XV – XVII, aparţinînd Renaşterii flamande, franceze, italiene, germane, engleze sau spaniole, punînd totodată în valoare lucrări muzicale din materialul bibliotecilor din ţara noastră,acest repertoriu fiind rezultatul unor cercetări proprii, conţinînd piese muzicale nou descoperite şi nepublicate până în prezent. Aceste rezultate au fost prezentate de conducătorul ansamblului şi în Italia şi Franţa, câteva din ele au fost publicate în Germania.

Ansamblul s–a prezentat în faţa publicului la numeroase ( peste 600 ) reprezentaţii de nivel local, naţional ( inclusiv ambasade ) sau internaţionale ( Germania, Ungaria, Croaţia), şi pe lângă concertele susţinute la cele mai mari festivaluri de gen,  ansamblul participă la mai multe spectacole literare, coregrafice, la comemorări istorice, vernisaje.

Este invitatul unor emisiuni radiofonice şi de televiziune şi înregistrează şi apariţii discografice ( două CD-uri, apărute în Germania respectiv România).

redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 21 iunie 2012 - 11:36

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace. Sincere condoleanțe femiliei. R.I.P.

de Brán László la 21 iunie 2012 - 18:25

Am pierdut un om de cultura de o valoare foarte mare! Dumnezeu sa-l odihneasca !

de Sorin Florut la 21 iunie 2012 - 21:29

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Condoleante familiei indoliate.

de ANDRAS SORIN la 22 iunie 2012 - 04:02

O veste trista primita aici in capatul lumii…s-a stins un OM BUN , fostul meu profesor de chitara care mi-a insuflat pasiunea pentru muzica si lauta renascentista …cuvintele sunt de prisos.
Odihneste-te in Pace Domnule Profesor…

Sincere Condoleante familiei indurerate

Sorin Andras

Lasati un comentariu