5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi

• publicat la: 18 septembrie 2012
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi

Care sunt interesele companiilor care vor să cumpere Oltchim-ul; Cinci ani de pensii private obligatorii: cât am câştigat; Cât de riscant este să faci afaceri în România; 2activePR si-a crescut cifra de afaceri cu 20%; BVB a inchis, luni, in scadere usoara, pe o lichiditate asigurata de titlurile FP si Zentiva.

money.ro: Care sunt interesele companiilor care vor să cumpere Oltchim-ul:„Toată lumea se concentrează pe interesele PCC, companie concurentă pe aceaşi piaţă cu Oltchim, dar toate companiile au propriile interese. PCC este activă la fel ca Oltchim pe piaţa de polioli. Deci ori vrea să se extindă ori să închidă capacităţile de producţie din România pentru a dezvolta afacerea din Polonia. Totodată nu este interesată de producţia de PVC, care va fi închisă oricum. Companiile ruseşti, ar achiziţiona Oltchim din interese geopolitice, mai ales dacă este implicat direct, sau indirect gigantul Gazprom”, spune Valentin Ionescu, fost ministru al privatizării. Achile Duţu spune că obiectivele PCC nu constituie niciun secret: funcţionare Oltchim independentă, fără Arpechim. Ar rămâne în funcţiune doar trei instalaţii, numărul de salariaţi reducându-se la 600 de persoane din cei 3.600 în prezent. Însă chiar şi intenţiile de achiziţie ale PCC sunt puse sub semnul întrebării date fiind capacităţile financiare limitate. PCC a investit de curând 300 de milioanje in combinatul din Polonia, iar pentru Oltchim ar trebui să se împrumute.

zf.ro: Cinci ani de pensii private obligatorii: cât am câştigat:

Fondurile de pensii private obligatorii au obţinut un randament mediu de 56% din momentul lansării până în prezent, câştigurile situându-se peste rata inflaţiei. De performanţele acestor fonduri depinde pensia pe care o vor încasa 5,7 milioane de români peste douăzeci de ani. În acest interval rata inflaţiei a fost de circa 30%, astfel că randamentul mediu real, ajustat cu rata inflaţiei, al fondurilor de pensii obligatorii este de 26%.Titlurile de stat sunt principalele investiţii ale fondurilor de pensii. În prezent, acest tip de investiţii deţine o pondere de 73,5% din activele de 8,5 miliarde de lei ale fondurilor de pensii, potrivit informaţiilor disponibile la finalul lunii iulie. Acţiunile companiilor tranzacţionate la bursă reprezintă al doilea cel mai important plasament, cu o pondere de 10,5% din active, iar depozitele bancare au atras 8,8% din activele fondurilor.
capital.ro: Cât de riscant este să faci afaceri în România:

În topul mondial al riscului de țară realizat de Euromoney (analiză ce ia în calcul situația economică, politică și socială din fiecare stat), România se află, cu un scor de 48,6, în a patra cincime a clasamentului, aproape de țări ca Namibia (46,9), Kazahstan (48,3), Tunisia (47), sau Ungaria (49,5). România stă bine și în ceea ce privește numărul de infracțiuni violente: ocupăm locul 144 în clasamentul mondial al omuciderilor la 100.000 de locuitori, penultimul loc în UE la tâlhării, iar răpirile sunt aproape inexistente.
Pentru cei care consideră că aceste statistici sunt influențate de faptul că multe infracțiuni nu sunt, în realitate, anunțate autorităților, România mai are un avantaj: una dintre cele mai mici costuri din Europa la serviciile de pază și protecție. „Pentru o gardă de corp cu experiență, tarifele variază între 5 și 20 de euro pe oră, în funcție de riscurile la care este supusă persoana păzită, dimensiunea contractului și experiența bodyguardului“, explică Daniel Tase, acționar într-o companie de pază și protecție din Ilfov. Asta în timp ce în Statele Unite prețurile sunt de 30-60 de dolari pe oră, iar în vestul Europei, de 30-50 de euro pe oră. Pentru paza obiectivelor fixe (birouri, magazine, fabrici, depozite, ferme etc.), sumele sunt și mai mici: între 0,80 și 2 euro pe oră pentru fiecare agent.

dailybusiness.ro: 2activePR si-a crescut cifra de afaceri cu 20%:

Agentia 2activePR a inregistrat o cifra de afaceri de 1 milion de euro, pe anul 2011, in crestere cu 20 de orocente in comparatie cu 2010. Lansarea H&M in Romania, clientul castigat de 2activePR in urma pitch-ului organizat la finalul anului 2010 si caravana Lenovo Do Tour au fost principalele surse ale cresterii inregistrate. „Pentru 2012, o directie importanta de evolutie vine din zona de digital, 2activePR oferind in prezent servicii de online community management, dezvoltare si implementare strategie de social media, web design si web development, SEO, web copywriting, gestionare campanii de Facebook ads si concepte creative pentru campanii online pentru clienti precum Procter&Gamble, Lenovo, Coty sau Pernod Ricard”, sustin oficialii companiei. 2activePR ofera servicii de consultanta in comunicare corporate si de marketing, management de criza, campanii de informare si educare, platforme si proiecte CSR, servicii de event management si marketing.

business24.ro: BVB a inchis, luni, in scadere usoara, pe o lichiditate asigurata de titlurile FP si Zentiva:

Bursa de la Bucuresti a scazut luni cu 0,22%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care cei mai multi investitori au revenit pe pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost salvata de doua tranzactii negociate cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) si un deal cu 2,86% din actiunile Zentiva (SCD). Tranzactiile negociate cu actiunile Fondului Proprietatea au insumat 9,1 milioane de lei, iar deal-ul cu titlurile Zentiva s-au ridicat la 8,9 milioane lei. La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu numai 0,13%. Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat in crestere foarte usoara, cu 0,11%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,67% sub sedinta precedenta. Rulajul pietei, de 27,6 milioane lei (6,1 milioane euro), este de peste doua ori mai mic decat valoarea cumulata a transferurilor din sedinta de vineri, de 59,6 milioane lei (13,2 milioane euro). Cel mai mare pachet de actiuni FP a fost transferat la pretul de 0,5355 lei, cu 0,09% peste inchiderea de vineri, iar pe piata principala cotatia a crescut cu 0,47%, la 0,5375 lei. Operatiunile de pe piata principala au cumulat 4,3 milioane lei. Tranzactia negociata cu actiunile Zentiva a fost realizata la 0,75 lei, pret similar ultimei cotatii de vineri. Pe piata principala, cu aceste titluri a fost realizat doar un transfer de 375 de lei, la pretul de 0,75 lei.

sursa money.ro

Lasati un comentariu