Poliţiştii în acţiune

• publicat la: 27 ianuarie 2013
Poliţiştii în acţiune

La acest final de săptămână poliţiştii sătmăreni au desfăşurat ample acţiuni menite a creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor, urmărindu-se protejarea populaţiei împotriva activităţilor de comerţ ilicit, combaterea contrabandei cu ţigări, precum şi sancţionarea persoanelor care încalcă normele rutiere ori comit alte fapte antisociale.

S-au aflat la datorie atât poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică, investigaţii criminale, investigare a fraudelor, cât şi poliţişti rutieri sau din cadrul Serviciului Arme, explozivi, Substanţe Periculoase, sprijiniţi de luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale. Siguranţa cetăţeanului reprezintă prioritatea poliţiei, astfel încât continuă activităţile de prevenire şi combatere a faptelor antisociale.

Poliţiştii formaţiunilor rutiere din întreg judeţul, care au acţionat pentru prevenirea accidentelor şi responsabilizarea participanţilor la trafic au depistat 10 şoferi suspectaţi de comiterea mai multor infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Alţi 17 şoferi au rămas fără permise de conducere, fiind totodată aplicate 500 de sancţiuni contravenţionale al căror cuantum depăşeşte 35.000 lei, pentru încălcarea normelor rutiere.

Dintre şoferii cercetaţi penal de poliţişti, 3 au fost depistaţi conducând autoturisme, deşi consumaseră în prealabil băuturi alcoolice, într-unul din aceste cazuri conducătorul auto refuzând recoltarea probelor biologice.

Doi sătmăreni de 25 şi 45 de ani, Lorand B. şi Sorinel B. au fost opriţi de poliţişti pe Străzile Păuleştiului şi Avram Iancu din Satu Mare, constatându-se în urma testării cu aparatul etilotest că aceştia aveau concentraţii de 0.49 şi 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind cercetaţi pentru conducere cu alcoolemie peste limita legală.

Vasile M., de 36 de ani, fiind oprit în trafic de echipajele rutiere, a refuzat însă recoltarea de probe biologice, pe numele său întocmindu-se acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Alţi 6 şoferi au condus deşi nu posedau permise de conducere ori le fusese suspendată exercitarea acestui drept. Este cazul unui şofer de 39 de ani, din Satu Mare, care a fost oprit în trafic pe Strada Botizului din municipiu, poliţiştii constatând că acesta avea permisul suspendat, mai mult, în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat şi o concentraţie de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un minor de 17 ani, din Cehăluţ şi Lucian I., de 32 de ani, din Negreşti Oaş au fost depistaţi conducând un ciclomotor, respectiv un moped, deşi nu deţineau permise de conducere de nicio categorie. În cazul bărbatul de 32 de ani poliţiştii au stabilit că mopedul era şi neînmatriculat, astfel încât în sarcina acestuia s-au reţinut comiterea a două infracţiuni, conducere fără permis şi a unui vehicul neînmatriculat.

Fără permis au condus şi Constantin D., de 46 de ani, din Botiz, precum şi Gheorghe B., de 36 de ani, din Lazuri, în acest din urmă caz fiind identificată de către poliţiştii Biroului Rutier şi persoana care a încredinţat autovehiculul spre a fi condus pe drumurile publice, Csaba M., de 40 de ani, de asemenea din Lazuri.

Un alt şofer, Victor Ş., de 22 de ani, din Borşa, nu a oprit la semnalele regulamentare efectuate de poliţiştii de frontieră, Sectorul Negreşti Oaş, astfel încât au fost sesizaţi poliţiştii Secţiei 9 Poliţie Rurală Negreşti Oaş, care au procedat la urmărirea autoturismului condus de tânăr. Maşina a fost găsit abandonată pe Strada Rozelor din Negreşti Oaş, în urma verificărilor poliţiştii stabilind identitatea şoferului, rezultând că acesta nu poseda permis de conducere de nicio categorie, astfel încât pe numele său a fost întocmit dosar penal.

În cazul unui alt tânăr, Nicolae S., de 27 de ani, din Batarci, anchetat de poliţiştii pentru comiterea unei infracţiuni de furt, s-a stabilit că acesta a condus şi un autoturism din comuna Batarci până în satul Valea Secaă, fără a poseda permis. Suspectul, împreună cu Nicu M., de 21 de ani, din Batarci, au sustras dintr-o locuinţă un telefon mobil şi un laptop în valoare de 2.000 de lei, însă cei doi au fost depistaţi de poliţiştii rurali,    reuşindu-se recuperarea integrală a prejudiciului.

 

Tot poliţiştii din Secţiei 8 Gherţa Mică Poliţie Rurală au oprit în trafic pe DJ 109 H, un şofer de 45 de ani, din Lăpuş, Ioan N., care conducea un tractor cu remorcă având numerele provizorii expirate din octombrie 2011. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tractarea pe drumurile publice a unei remorci neînmatriculate şi cu numere false.

Pentru deţinere, transport, depozitare şi punere în vânzare de ţigări de contrabandă este anchetat de către poliţiştii Serviciului de Ordine Publică, Gyorgy I., din Satu Mare, surprins în flagrant, în faţa unui bar de pe Bulevardul Independenţei din municipiu, în timp ce oferea spre vânzare 5.560 fire de ţigarete de provenienţă ucraineană. Pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni este cercetat de poliţiştii de siguranţă publică din Tăşnad şi Iuliu K., de 43 de ani, din localitate, iar o altă sătmăreancă a fost sancţionată cu o amendă de 1000 lei pentru oferire spre vânzare de 1.100 fire ţigări ce nu aveau aplicat timbru fiscal. Cantitatea de ţigări a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

 

 

Totodată, în vederea asigurării liniştii şi ordinii publice, au acţionat patrulele de siguranţă publică, sancţionând încălcarea normelor de convieţuire socială, cu precădere vagabondajul, prostituţia şi cerşetoria, şi intervenind pentru aplanarea unor scandaluri. Numai în municipiul reşedinţă de judeţ, poliţiştii Biroului de Ordine Publică au aplicat aproximativ 200 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 40.000 lei.

S-a acţionat şi în vederea verificării modului de respectare a prevederilor legale în domeniul asigurării pazei obiectivelor, bunurilor şi a valorilor, fiind controlate mai multe unităţi economice şi aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.200 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii 333/2003 şi a H.G. 301 /2012.

 

 

Lasati un comentariu