Poliţia la Şcoala Altfel

• publicat la: 5 aprilie 2013
Poliţia la Şcoala Altfel

„Nu lăsa violenţa să te transforme în infractor!” a fost mesajul transmis de poliţişti în cadrul săptămânii Şcoala Altfel, în data de 5 aprilie a.c., la  Colegiul Teologic Reformat şi la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferencz”.

Poliţişti de prevenire şi de proximitate au susţinut întâlniri cu elevii celor două unităţi şcolare, tema acţiunilor fiind prevenirea infracţiunilor cu violenţă comise de minori şi tineri.

Elevilor li s-a prezentat filmul educativ „Cheia e la tine!” care prezintă poveştile de viaţă ale unor tineri încarceraţi în penitenciare din România, dar şi modele pozitive, ale unor mari campioni mondiali şi olimpici, cum este cazul lui Lucian Bute şi al Andreei Răducan, oameni care prin muncă asiduă şi tenacitate au ajuns la performanţe deosebite, fără a renunţa la şcoală.

În cadrul întâlnirilor susţinute de inspector Felicia Hrihorişan din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agent şef principal Negrea Gheorghe, din cadrul Poliţiei de Proximitate, au fost dezbătute subiecte cum sunt răspunderea penală, pedepsele ce pot fi aplicate minorilor, cauze şi condiţii care favorizează apariţia comportamentului infracţional, suscitând interesul celor 25 de elevi prezenţi la Colegiul Reformat.

Aceleaşi subiecte au fost abordate de către poliţişti şi în faţa celor peste 80 de elevi ai Colegiului Kolcsey Ferencz, interesul crescut al acestora faţă de tema abordată generând o serie de întrebări din partea celor prezenţi, dornici de a obţine cât mai multe informaţii privind diverse genuri infracţionale.

În categoria numeroaselor acţiuni preventive prilejuite de săptămâna „Şcoala Altfel” desfăşurate de poliţişti în şcolile sătmărene se înscriu şi lecţiile de educaţie rutieră susţinute la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil”.

Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au discutat cu cei mai mici şcolari, din clasa pregătitoare B, coordonată de  doamna învăţătoare Rita Crişan. Copiii au dovedit cunoştinţe temeinice pe linie de circulaţie şi nu s-au sfiit să le expună, invocând şi greşelile cele mai frecvente pe care ei înşişi, dar şi părinţii lor le comit în traficul rutier, cum sunt trecerea pe culoarea roşie a semaforului, viteza excesivă, nepurtarea centurii de siguranţă ori neasigurarea copiilor în scaune speciale de maşină.

Copiii au recunoscut că, deşi ştiu bine regulile de circulaţie care îi privesc în calitate de pietoni şi pasageri, nu le respectă întotdeauna, motiv pentru care pot fi victime ale accidentelor rutiere. În urma discuţiilor cu poliţiştii, şcolarii au realizat importanţa respectării regulilor de circulaţie de către toţi participanţii la traficul rutier. Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, copii au promis că îşi vor îmbunătăţi comportamentul în trafic în special atunci când sunt pasageri şi că le vor aminti regulile învăţate şi părinţilor lor, ori de câte ori va fi nevoie.

 

Lasati un comentariu