MAE cere executivului de la Budapesta să ia poziție

• publicat la: 11 august 2013
MAE cere executivului de la Budapesta să ia poziție

Ministerul Afacerilor Externe condamnă declarațiile făcute de liderii unguri extremiști în cadrul taberei de vară de la Joseni și cere guvernului maghiar să ia poziție, anunță un comunicat al instituției publicat duminică.

MAE susține că executivul de la Budapesta ar trebui să ia poziție vizavi de contrele dintre România și Ungaria, precizând că acele declarații contravin flagrant spiritului european și principilor de drept internațional.

Vona Gabor, preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, de la Borzont, judeţul Harghita, că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa UE autonomia revendicată de maghiarii din Transilvania

În declarația președintelui partidului extremist Mișcarea pentru Ungaria se precizează că acest conflict nu mai este doar o dispută între România și Ungaria, ci o dispută a UE.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu solicită MAE declararea liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata şi anunţă că va depune în Parlament, la începutul viitoare sesiuni, un proiect de lege de interzicere a extremismului, informează un comunicat remis duminică AGERPRES.

„Solicit Ministerului de Externe declararea de urgenţă a cetăţeanului maghiar Gabor Vona persona non grata pentru declaraţiile sale fără precedent împotriva statului român. Incitarea publică la conflicte cu România reprezintă o escaladare a extremismului maghiar la care statul român nu are voie să rămână fără replică. De asemenea, activitatea partidului Jobbik şi a organizaţiilor extremiste paramilitare maghiare trebuie interzisă pe teritoriul românesc. Pentru a oferi un instrument legal opririi manifestărilor extremiste pe teritoriul naţional, voi depune la Parlamentul României la începutul sesiunii parlamentare un proiect de lege prin care să fie interzise manifestările de orice fel (întruniri, tabere, conferinţe, mitinguri) care, prin obiectul, desfăşurarea sau mesajele lor aduc atingere directă sau indirectă art. 1 alin. 1 din Constituţia României”, precizează Bogdan Diaconu în comunicat.

Potrivit acestuia, proiectul de lege prevede, de asemenea, ca persoanele de cetăţenie străină care promovează public în statele lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje ce aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituţia României să fie considerate „persona non grata pe teritoriul României”.

„Pentru a opri extremismul la sursă, proiectul propune ca partidele politice, fundaţiile, ONG-urile sau orice fel de organizaţii juridice sau non-juridice înregistrate în afara României care promovează mesaje şi/sau desfăşoară acţiuni care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituţia României să fie declarate indezirabile pe teritoriul României, iar activitatea lor în interiorul graniţelor României să fie interzisă. Proiectul de lege doreşte astfel să ofere autorităţilor instrumentul legal de a face respectată Constituţia României pe teritoriul statului român în ceea ce priveşte pilonii săi fundamentali”, precizează Bogdan Diaconu.

În expunerea de motive a proiectului de lege privind interzicerea extremismului, Bogdan Diaconu susţine că România a devenit „o ţintă permanentă de manifestări (întruniri, tabere, conferinţe, mitinguri) anti-româneşti, care au dobândit între timp caracter stabil, se desfăşoară cu regularitate şi devin instrumente deschise şi publice de contestare a statului român”, ceea ce ar putea „ştirbi” autoritatea statului roman.

MAE dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României. MAE reaminteşte că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu „Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”.

Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri.

comentarii

de un roman la 11 august 2013 - 14:03

Saptamanal sunt semnalate cel putin doua,trei aspecte de genul asta in presa romana si reactiile conducatorilor nostri intarzie sa apara.
Suntem umiliti din punct de vedere politic,economic,cultural si din alte multe puncte de vedere de ,,dragii” nostri conducatori(lucru de care profita ,,bunii” nostri vecini si concetateni unguri si alti binevoitori)…Sigur o sa fie unii care o sa-mi raspunda ca de obicei ca e usor sa ne plangem,dar nu e vorba despre asta eu cred ca daca educam poporul cum trebuie si cei care ne conduc o fac cu coloana vertebrala nu ca in ultimii 23-24 de ani reactiile tuturor ar fi pe masura.
VA PREZINT O REACTIE PE CARE AR TREBUI SA O URMAM SI NOI CA SI EXEMPLU .DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FEDERATIEI RUSE:
“In Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ALTFEL ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!
Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, sa le ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia traiesc doar ruşi!”.

Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!

de espana la 11 august 2013 - 14:40

ai ales un model ft tare,
probabil ala don corea de nord spune lucruri si mai tari
minoritati, in nr. mare numai maghiarii au ramas .

de emil la 13 august 2013 - 14:04

Să fie liniştit domnul Bogdan Diaconu, guvernul ungar nu se va disocia. Dar inţiativa legislativă menţionată poate fi benefică pentru potolirea extremiştilor unguri ale căror mesaje antiromâneşti s-au amplificat în ultimii ani chiar pe teritoriul României. Şi se poate merge chiar mai departe, eventual prin modificarea prevederilor constituţiei referitoare la cetăţenia română!

de emil la 13 august 2013 - 14:09

espana

Dacă te referi la Europa, sunt mai multe minorităţi mai mari decât cea ungurească pe continent. Dacă te referi la România, într-adevăr, doar ungurii depăşesc oficial un milion. Dar neoficial, s-ar putea să fie chiar mai puţini decât ţiganii, care însă, la recensământ nu s-au declarat toţi ţigani, ci ba români, ba unguri.

Lasati un comentariu