UE doreşte să elimine tarifele de roaming

• publicat la: 26 septembrie 2013
UE doreşte să elimine tarifele de roaming

Noua strategie îşi propune să armonizeze sectorul telecomunicaţiilor, să interzică tarifele de roaming, să reducă procedurile birocratice pentru întreprinderi şi să introducă noi drepturi pentru utilizatorii şi furnizorii de servicii.
În ciuda progreselor înregistrate în ultimii 26 de ani, sectorul european al telecomunicaţiilor este încă fragmentat şi dependent de pieţele naţionale, la nivelul modului de operare. Prin urmare, întreprinderile europene au rămas în urma companiilor concurente din SUA şi Asia.

Pachetul „Un continent conectat” îşi propune să dea un nou impuls principalelor sectoare europene ale telecomunicaţiilor, prin eliminarea tarifelor de roaming şi simplificarea normelor cu scopul de a promova investiţiile în reţele de mare viteză, care vor stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Sectorul economic depinde tot mai mult de existenţa unor conexiuni rapide. Se estimează că prin finalizarea pieţei unice a telecomunicaţiilor s-ar crea mii de locuri de muncă, iar PIB-ul UE ar creşte anual cu circa 1%.

Sfârşitul tarifelor de roaming

Începând din iulie 2014, ar urma să nu mai suportaţi costuri suplimentare când primiţi un apel pe telefonul mobil atunci când vă aflaţi în altă ţară din UE. Companiile de telefonie ar fi obligate fie să vă ofere pachete valabile peste tot în UE, concepute după principiul „vorbeşti afară ca la tine acasă”, fie să vă permită să optaţi pentru un furnizor separat de roaming fără să vă schimbaţi cartela SIM iniţială.

Tarifele la convorbirile internaţionale vor avea ca limită superioară preţul unui apel naţional interurban, iar apelurile efectuate într-o reţea europeană de telefonie mobilă nu vor putea depăşi 0,19 euro pe minut (plus TVA). Comisia sprijină şi principiul neutralităţii internetului potrivit căruia, internetul ar trebui să fie un sistem deschis.

Aceasta înseamnă că operatorilor li se va interzice, de exemplu, să propună contracte cu viteze mari de transmitere a datelor, care ar putea restricţiona accesul furnizorilor concurenţi. Drepturile consumatorilor în Europa În urma armonizării depline a normelor în domeniul protecţiei consumatorilor, nu va mai fi nevoie de personalizarea serviciilor în fiecare ţară, iar consumatorii vor beneficia de protecţie sporită.

Cetăţenii europeni vor mai avea şi alte avantaje: contracte redactate într-un limbaj clar, mai multe drepturi în ceea ce priveşte schimbarea furnizorului sau a contractului, precum şi dreptul de a anula un contract dacă nu se respectă angajamentele contractuale referitoare la vitezele de internet.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu