Elite fără graniţe – Ei sunt România: Tânărul masterand în matematică şi economie la Warwick

• publicat la: 23 noiembrie 2013
Elite fără graniţe – Ei sunt România: Tânărul masterand în matematică şi economie la Warwick

România are o multime de tineri remarcabili. Auzim insă prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Lucian Crăciun, masterand in Matematică, Cercetari Operationale, Statistica si Economie la University of Warwick, una dintre cele mai valoroase universitati de finante si economie din Marea Britanie.

Olimpic national la matematica, fizica si informatica, Lucian si-a completat parcursul academic cu doua internship-uri de o luna fiecare, unul la Banca Nationala a României, iar celalalt, la Ministerul Economiei.

Parcursul academic

Tânărul a studiat la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Botosani, specializarea Matematica-Informatica. A participat aproape an de an la fazele nationale ale olimpiadelor scolare, fiind premiat de patru ori la Olimpiada Nationala de Matematica, dintre care de trei ori cu medalie de argint si o data cu medalie de bronz si s-a calificat in doua rânduri in Lotul Largit al României pentru Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori.

De asemenea, a fost distins de trei ori cu Mentiune la Olimpiada Nationala de Fizica, a castigat de doua ori Olimpiada Judeteana de Informatica si s-a calificat o data la faza nationala a Olimpiadei Interdisciplinare „Stiintele Pământului”, participând si câştigând numeroase premii la diverse alte concursuri.

De ce a ales Marea Britanie? „Am ales sa studiez in strainatate deoarece mi-am dorit sa am oportunitati foarte mari pe viitor, simtind ca pot mult mai mult si ca m-as putea dezvolta mai bine din toate punctele de vedere intr-un mediu multicultural si elitist in acelasi timp, mediu ce reuneste persoane atat de diferite din toate colturile lumii asupra carora, inevitabil, isi lasa amprenta cultura britanica in acest caz.

In ceea ce priveste Universitatea Warwick, e una de top in Europa si printre putinele care ofera acest tip de curs ce reuneste stiintele matematice cu cele economice si statistice, oferindu-mi sansa de a dezvolta si de a aplica cunostintele mele analitice intr-un domeniu care ma pasioneaza”, a declarat Lucian Craciun pentru Ziare.com.

Sistemul de invatamant romanesc vazut din Marea Britanie

Din experienta sa de pana acum, tanarul roman spune ca „sistemul educational din tara noastra nu este unul rau, insa nici unul care sa exceleze in comparatie cu cele straine”.

Sistemul de invatamant nu este „foarte mult schimbat fata de perioada de acum 20-25 de ani”, crede Lucian Craciun. In ceea ce il priveste, „orice elev sau student care doreste sa exceleze si sa faca performanta intr-un anumit domeniu are o sansa, mai mare sau mai mica”, insa nu foate multi reusesc sa exceleze si sa isi fructifice talentele, pentru ca „accentul, spre deosebire de alte sisteme occidentale, nu este intotdeauna pe aptitudinile elevilor”.

Ca student strain, marturiseste Lucian, a fost primit foarte bine, Marea Britanie fiind recunoscuta pentru deschiderea catre multiculturalitate si pentru modul in care ii intampina pe cei care aleg sa studieze acolo.

„Legat de faptul ca sunt din România, nu am intampinat niciun fel de dificultate in plus fata de ceilalti studenti din afara Regatului Unit, pentru ca indiferent de mediul si de tara din care vine fiecare, exista un respect foarte mare intre toti cei din mediul academic, simpla prezenta aici implicand faptul ca toti sunt deosebit de valorosi in domeniile alese”, precizeaza tanarul.

In general, adauga el, studentii romani care se afla in Marea Britanie „sunt vazuti foarte bine, deoarece in foarte multe situatii acestia se afla in top, scoala românească lăsându-si amprenta asupra lor, ei venind cu o cultura vasta si cu o baza foarte puternica in spate, lucru ce reiese si din numarul din ce in ce mai mare de studenti romani admisi in ultimii ani. De asemenea, exista si multe cazuri de profesori sau cercetatori din România deosebit de apreciati si recunoscuti pentru profesionalismul si competenta de care au dat dovada peste hotare”.

Ar recomanda „cu siguranta” unui student roman University of Warwick „fiindca e una dintre universitatile de top din Marea Britanie, alaturi de arhicunoscutele Cambridge, Oxford si cele din Londra, unde fiecare are toate sansele de a ajunge la excelenta, oportunitatile fiind enorme, indiferent de domeniul ales”.

Intoarcerea acasa

Lucian este de parere ca „patriotismul romanilor e in scadere din pacate in ultima perioada, insa cred ca dragostea de tara si de valorile deprinse aici inca exista mai mult sau mai putin in inima fiecarei persoane, iar acest lucru se vede poate mai bine atunci cand ei se afla departe de Romania si de mediul cu care au fost obisnuiti in tara”.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, Lucian Crăciun vrea sa se intoarc ala un moment dat in România.

„Momentan, pe plan profesional, imi doresc să imi finalizez studiile cât mai bine si sa acumulez cat se poate de mult pentru a avea o deschidere foarte mare spre cele mai importante institutii de profil din lume, in perspectiva unui viitor job. Pe termen lung, cu viziunea pe care o am acum, vreau sa ma intorc la un moment dat si sa traiesc in Romania, deoarece e locul unde ma simt cel mai bine si pe care il consider „acasă”, locul de unde plec si unde ma intorc mereu cu mare drag”, incheie tânărul român.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu