Seism la Carei.Simulare

• publicat la: 29 noiembrie 2013
Seism la Carei.Simulare

              În data de 29.11.2013, de la ora 11.00,a avut  loc Exerciţiul  cu forţe şi mijloace  în teren cu tema „Activitatea Comitetului Judeţean Satu Mare şi Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Carei pe linia managementului situaţiilor de urgenţă produse de un seism în zona de competenţă”, organizat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,SOMEŞ” al judeţului Satu Mare, cu antrenarea: Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Carei,  Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jamdarmi, Poliţia Locală Carei şi asociaţii nonguvernamentale (Asociaţia Judeţeană de Radioamatori, Asociaţia canină „Angel Dog”, Asociaţia de salvări speciale „MULTISALVA” şi Crucea Roşie ).Observatorul simulării a fost inspectorul șef al ISU “Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș, locotenent colonel Ioan Mureșan.

Actiunea a debutat in sala mare a Castelului unde s-a tinut sedinta tehnica comuna a tuturor institutiilor implicate  in aceasta simulare.

              În cadrul acestui exerciţiu s-au  urmărit  activităţile desfăşurate de instituţiile angrenate şi nu în ultimul rând verificarea modului de acţiune a structurilor implicate în intervenţia la situaţii de urgenţă produse de seisme.   Menţionăm faptul că pe parcursul desfăşurării exerciţiului a  fost  folosit  sistemul de înştiinţare alarmare al municipiului Carei, care a trasmis  semnale de alarmare.

   Situaţiile speciale create în  cadrul acestui exerciţiu au debutat la Scoala Vasile Lucaciu apoi actiunile au continuat  atât în incinta parcului  Carei (căutare-salvare a persoanelor surprinse sub dărâmături cu ajutorul câinilor de căutare salvare),

la blocul cu 10 etaje situat pe b-dul 25 Octombnrie (salvări de la înălţime) cât şi la S.C. Ardealul S.A Carei (simularea unui incendiu şi a unui accident chimic).

comentarii

de Horia Mărieș la 30 noiembrie 2013 - 20:38

„Istoria obligă la prudenţă
Şeful Serviciului Protecţia Civilă din cadrul Primăriei Carei, Vasile Filip, a declarat că ultimul cutremur major a avut loc în anul 1834. “Ultimul cutremur a avut loc în 1834. Din datele pe care le avem noi, printre cele mai afectate clădiri a fost sediul Grupului Şcolar Agricol. Imobilul a fost avariat în proporţie de peste 80%. Cutremurul respectiv a fost unul de o intensitate foarte mare, având undeva în jurul valorii de 7,5 grade pe scara Richter. Repet, după datele pe care le cunoaştem, pentru că în acea vreme nu erau aparaturi de înregistrare. În zona Careiului există două epicentre. Primul este între Valea lui Mihai şi Curtuiuşeni, iar al doilea la Halmeu. Având în vedere faptul că nu suntem la deal sau la munte, cutremurul se poate produce la suprafaţă. Cutremurele de suprafaţă sunt cele mai periculoase. Acestea produc cele mai multe pagube, deoarece acestea se produc la adâncimi mai mici. Pot să spun că şi un cutremur de 3-4 grade ar fi destul de periculos în aceste condiţii, spre deosebire de zona Vrancei. În Carei există foarte multe clădiri vechi, la care nu s-a mai intervenit, iar în cazul unui eventual cutremur acestea ar putea ceda în lanţ. Avem cam 27 de clădiri cu valoare istorică aflate în pericol. Imobilele respective au fost retrocedate, iar actualii proprietari nu au făcut lucrări de reabilitare serioase, la structura de rezistenţă. Aceştia au renovat doar faţada, nerezolvând astfel adevărata problemă la structura de rezistenţă”, a declarat Vasile Filip.”

Întrebare simplă adresată Şefului Serviciului Protecţia Civilă din cadrul Primăriei Carei, domnul Vasile Filip, după „simulare”:

Oare DE CE n-a rezolvat Primăria Municipiului Carei “adevărata problemă, la structura de rezistență” a celor 27 de imobile, cu valoare isrorică, ce au fost retrocedate, în perioada celor cca. 55 de ani în care a deținut uzufructul imobilelor respective (încasând chirii), aflate după mârșava naționalizare a făcută de comuniști în proprietatea Statului Român ???

Este destul de clară întrebarea, poate fi înțeleasă de oricine?

Nu mă aștept să răspundeți fiindcă în primul rând – și de obicei, la Primăria Municipiului Carei nu se citesc ziarele și nu se răspunde interpelărilor venite din partea vulgului, deși primarul are angajat un consiler personal pe post de purtător de cuvânt, dar care se ocupă cu alte drăcovenii și anume cu redactarea, tipărirea și difuzarea săptămânală a organului de presă al UDMR-ului local, individul find plătit din banii proveniți de la toți contribuabili careieni, nu numai de la cei având etnia maghiară, deci de la potențiali cititori. De altfel, pe portalul/site-ul oficial al primăriei, biroul relații cu publicul este practic inexistent.

Iar în al doilea rând, n-o să răspundeți fiindcă sunteți extrem de ocupat, ca de altfel aproape toți salariații Primăriei Municipiului Carei, în frunte cu primarul. Spor la treabă, dar mai ales la studierea istoricului cutremurului care a avut loc la Carei acum 179 de ani. Sunt convins că este o lectură palpitantă.

Lasati un comentariu