Primăria Carei mai presus de Lege.Suprafaţă de păşunat în acte,parcare în teren

• publicat la: 5 februarie 2014
Primăria Carei mai presus de Lege.Suprafaţă de păşunat în acte,parcare în teren

Deşi delegatul sătesc Ciprian Chiorean a semnalat de anul trecut derapajele de la legalitate a UAT Carei în încercarea acesteia de a  modifica încadrarea unei suprafeţe de teren din Ianculeşti,situaţia  persistă în continuare,cu bună ştiinţă a autorităţilor sesizate,care ar  trebui să vegheze la respectarea legii. Pe terenul care figurează ca şi păşune comunală în Ianculeşti,  există un drum de acces pentru maşini,o parcare şi o fundaţie construită fără nici o autorizaţie.Impozitul pe acest teren este plătit de Asociaţia Colonia Moţilor Ianculeşti. 

Suntem la data de 5 februarie 2014,dată la care peste articolele publicate în cursul anului trecut şi care semnalau nedreptăţile legate de încadrarea terenurilor ianculeştenilor şi construirea de anexe gospodăresti pe păşunea satului,s-a depus deja praful uitării din partea autorităţilor abilitate a lua măsuri.( vezi aici,aici,aici,aici,aici,aici,aici)

Nu acelasi lucru se întâmplă cu  situaţii similare,din alte sate ce aparţin judeţului Satu Mare,unde la câteva zile de la aparitia  în presa judeţeană a semnalărilor  legate de plantarea ilegală de viţă de vie pe terenurile oamenilor de exemplu,acestea stârnesc interesul reprezentanţilor Prefecturii.

Poate ar merita încercată o readucere aminte a celor ce se întâmplă la  40 de kilometri de municipiul resedinţă de judet,cu pământurile unui sat de moţi,un sat fără drumuri reabilitate de peste 24 de ani,fără acces la posturile judeţene de televiziune(deşi o listă cu peste 90 de solicitări a fost depusa incă de anul trecut la un furnizor careiean de servicii de cablu TV),fără punct de interventie in caz de urgenţă(  şi aici mă refer nu la existenţa lui în documentele  oficiale ci la cel real),fără Cămin Cultural( la fel nu mă refer la faptul că în acte figurează cu geamuri noi şi cu gazul introdus în timp ce faptic e o ruină şi nici urmă de gaz fapt demnalat de anul trecut) şi fără punct de prim ajutor  dar un sat cu terenuri râvnite de administratia locală careieană.

Satul se întinde de o parte şi de alta a unui drum  de epocă medievală,pe care nu pot trece concomitent  două masini, dar care sat are un drum practicabil peste păşunea satului ,până la lacul de agrement aflat( luat) în administrarea primăriei Carei,deşi există un drum amenajat dinspre Tiream, prin a cărui utilizare s-ar menaja păşunea şi aşa intrată la apă a sătenilor.

În timp ce  pe documente figurează că luciul de apă este de doar 2,2 ha,suprafaţa sa reală este cu mult mai mare,în continuă…dezvoltare,prin inundarea păşunii dinspre coada lacului datorită înălţării anuale a digului.

O parcare „care nu se poate considera o parcare in adevăratul sens al cuvântului„.Dar pentru care sătenii plătesc impozit

In urma ultimei solicitări scrise a delegatului sătesc Ciprian Chiorean în ce priveşte clarificări legate de suprafata de păşune din imediata apropiere a lacului,pe care s-a construit deja o fundaţie pentru “anexe gospodăresti la exploataţia piscicolă”  şi o parcare pentru maşinile pescarilor amatori,UAT Carei  răspunde că parcarea nu e de fapt parcare,adică nu in adevăratul sens al cuvântului,iar fundatia a fost deja construită, e drept,se recunoaşte,dar fără a obtine mai intâi avizele necesare,la fel cum procedează oricare alt contribuabil careiean şi  nu numai.

Ironia sortii  este că pentru terenul în cauză,încadrat încă ca si păşune în toate documentele de proprietate,plăteste impozit Asociatia Colonia Motilor din Ianculesti,al cărei preşedinte este delegatul sătesc Chiorean.

Deci pentru un teren folosit de către altcineva,în cu totul alte scopuri decât incadrarea sa reală,impozitul este solicitat de la  Asociaţia Colonia Motilor Ianculeşti!

Pe terenul care figurează ca şi păşune comunală  există un drum de acces pentru maşini,o parcare si o fundatie construită fără nici o autorizaţie.

Se pune întrebarea cum a fost posibilă iniţierea unei construcţii fără autorizaţie şi fără acordul Consiliului Local care administrează  perimetrul?

Cine şi-a permis să ridice acea fundaţie fără aprobare şi din ce fonduri?

Cine a aprobat fondurile realizării acelei parcări care nu este considerată parcare dar pentru care au fost utilizate nişte materiale specifice şi  închiriat un utilaj de nivelare ?

Cine protejează păşunea sătenilor de maşinile care o brăzdează în drumul lor mai scurt spre lac?

Mai este în vigoare la Primăria Carei Legea 50/1991 şi  OUG 34/2013  sau aceste legi sunt aleatorii pentru administraţia noastră?

La începutul anului 2013,urmare a unei adrese către Prefectura Satu Mare,delegatul sătesc Ciprian Chiorean primeste un răspuns în care este menţionat faptul că a primit de la  Primăria Carei o notă informativă în baza căreia există un Certificat de Urbanism pentru construirea unei anexe gospodăresti a exploatării piscicole pentru parcela cu TOPO 1159.

Doar că pe parcela cu acelasi  nr topo, în documentele Asociatiei Colonia Moţilor figurează …suprafaţă de păşunat.

Istoric

Există un precedent

Nu este pentru prima dată când primăria Carei încearca să inducă în eroare autorităţile judetene.Exista precedentul septembrie 2010,când aceasta a  propus in Consiliul Local un proiect prin care să purceadă la împădurirea a 10,51 ha  terenuri neproductive,parte bună  din aceste terenuri  fiind in zona satului Ianculeşti.

Toate bune şi frumoase,o initiativă lăudabilă în contextul în care terenurile corespundeau ca si incadrare cu cele mentionate in proiectul de hotărâre propus aleşilor locali.Doar că  pe data de 6 decembrie 2012, sătenii s-au trezit că buldozerele primăriei întră pe păşunea satului,chipurile pentru a impăduri zona,conform HCL90  din 29 septembrie 2010.

Atunci a ieşit la iveală adevărata intentie a unora de a crea o pădure în apropierea lacului,ignorând cu totul proprietarii de drept.

APM Satu Mare,una din institutiile solicitate a lua măsuri,a menţionat în adresa 1448/19.02.2013,că “faţă de HCL 90/2010,se constată că acest teren(n.r.-propus spre împădurire) în mod eronat a fost considerat neproductiv în intregime deşi mai mult de jumătate din suprafaţă este păşune.”

Dacă şi la data de 24 septembrie 2010 ar fi fost cunoscute aceste detalii de către cei convocaţi de urgenţă la sediul primăriei Carei pentru a-şi depune semnătura pe documentele ce trebuiau să ajungă de urgenţă la Oradea pentru a se încadra în termenul de depunere a solicitării de aprobare a proiectului,ar fi fost evitate o serie de neplăceri  atât pentru institutii cât si pentru săteni iar primăria careieană  şi-ar fi păstrat credibilitatea.

La fel şi în cazul de faţă,al parcării care …nu e considerată parcare dar pentru care a fost plătită taxa de 18.000 lei închiriere utilaj de nivelare (potrivit celor afirmate de unul din consilierii desemnaţi a administra lacul) în timp ce sătenii au prestat muncă voluntară la împrăştierea pietrei obţinute din sponsorizări pentru cârpirea drumurilor din sat.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 5 februarie 2014 - 23:58

Grele e limbile astea române la priméria primáșului din Nagycărei.

De exemplu:

„Locul aflat în apropierea lacului care a fost nivelat și pe care s-a împrăștiat piatră spartă…”

m-a făcut să mă gândesc la minunăția unui lac nivelat, adică fără vălurele și pe luciul căruia s-a împrăștiat piatră spartă. Trabă să fie tare fain pe acolo!

„… este destinat pentru staționarea…”.

Păi sigur, că doară „destinat staționării” suna incomplet, țărănește, parasztosan.

„…a fost executată pentru o anexă ale exploatației agricole.”

Păi sigur că da, „ale” ăla vine de la „ale, ale, ale la France”! Ca dă izemplu:

http://www.youtube.com/watch?v=MgeO1Xrs9ig

Mare lucru dom’le Iuropa asta, dacă poți să te vânturi prin ea – înveți o grămadă de Allez-uri!

de Ionut prz la 7 februarie 2014 - 01:01

Trebe pusi cu botu pe labe cateii,ca si-au luat lumea in cap,le dai un deget iti ia toata mana.
Mearga peste granita la ei acasa si faca legea,nu la NOI romani la care ne curge in vene sange de moti,unde strabuni nostri au luptat pentru ca NOI,sa traim un STROP mai bine ca EI.
Si uite am ajuns sa ne confruntam,sa ne luptam din nou pentru pamanturile ce ne apartin.
Am fost,suntem si vom fi sa stim ce inseamna bunul simt,dreptatea si sa nu luam niciodata ceva ce nu e al nostru,dar se pare ca acolo la conducerea carei aceste cuvinte la majoritatea le sunt paralele.
RUSINE domnilor de la primaria carei sa va fie,am gresit ca vam spus domni,dar macar am bunul simt.
Cu stima si respect un mot care pana i se mai misca un deget nu va ceda niciodata si va inprastia nori care sau abatut asupra satului.
PS

de Ionut prz la 7 februarie 2014 - 01:17

O uitasem frati romani,ianculesteni undei unu nui putere undes multi puterea creste hai sa fim uniti si sa avem credinta in Dumnezeu ca o sa fie bine.
PS nu vom ceda o palma de pamant chiar de vom intra-n mormant.

Lasati un comentariu