APIA: „Unitățile administrativ teritoriale nu mai au dreptul să depună cereri pentru sprijin pe pășuni”. Unele însă scot din circuit păşunile fără aprobări

• publicat la: 22 ianuarie 2015
APIA: „Unitățile administrativ teritoriale nu mai au dreptul să depună cereri pentru sprijin pe pășuni”. Unele însă scot din circuit păşunile fără aprobări

Miercuri, 21 ianuarie, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leș, a anunțat  că unitățile administrativ teritoriale (comune, municipii, orașe, județe), nu mai au dreptul să depună cereri la APIA pentru sprijin pe pășuni, începând din anul 2015. Acest proiect de ordonanță este în dezbatere publică iar la începutul lunii februarie 2015 va deveni aplicabilă.

”Vreau să le transmit tuturor UAT- urilor și primarilor că pășunile comunale pe care le dețin să le dea asociațiilor crescătorilor de animale, că doar ei sunt în drept să beneficieze de acest sprijin”, a declarat Gabriel Leș,

De asemenea, a mai anunțat că penitenciarele, administratorii de păduri private, Regia Națională a Pădurilor, firme și companii de construcții nu au dreptul să depună documente la APIA pentru sprijin pe suprafață.

Cele declarate de Leș nu sunt măsuri concrete, el declară că va reveni  cu o situație mai clară după ce ordonanța se pune în aplicare.

UAT Carei, de care aparţine şi satul Ianculeşti, a concesiont păşunea satului celor două asociaţii de creştere a animalelor:  „Asociaţia de creştere a animalelor Ianculeşti ”  şi „Asociaţia de creştere a animalelor din Colonia Moţilor”. În timp ce prima este restantă  la plata chiriei şi a impozitului pe teren  şi pe anul 2013 şi pe anul 2014,cealaltă asociaţie,Colonia Moţilor,  este cu plăţile la zi.

Tot în satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei, primăria a  efectuat lucrări de amenajare de parcări pe suprafaţa de păsune ce înconjoară lacul de agrement ,încălcând flagrant dispoziţiile legilor   50/1991 şi  OUG 34/2013  .

Oricine se poate deplasa la faţa locului pentru a observa şi a lua la cunoştinţă despre aceste lucrări deşi primăria întocmeşte adrese  demne de Urzica, care sfidează  grosolan inteligenţa  celor cărora le sunt adresate.  Atitudinea baronului local de la UAT   Carei faţă de locuitorii satului Ianculeşti  a depăşit nu numai limiktele bunului simţ dar şi pe cele ale legalului.

Lasati un comentariu