USL a devenit oficial istorie. Victor Ponta ştie de ce

• publicat la: 25 februarie 2014
USL a devenit oficial istorie. Victor Ponta ştie de ce

USL este, oficial, istorie. Liberalii au decis retragerea miniştrilor şi secretarilor de stat din guvern. La prima vedere – şi această „primă vedere” este intens mediatizată de televiziunile favorabile premierului Ponta – s-ar părea că PNL a „rupt” USL. În realitate lucrurile nu stau deloc aşa. PNL a fost forţat să iasă de la guvernare. O forţare pe faţă, chiar dacă premierul Ponta şi alţi lideri ai PSD au încercat să o mascheze şi să arunce pisica în curtea liberalilor. De marţi dimineaţă am discutat cu mai mulţi fruntaţi PNL, pentru a afla ce urmează să se întâmple. Răspunsurile au sunat toate, la fel. „telefoanele lui Crin Antonescu şi a altor lideri sunt deschise. Se aşteaptă până la ora 19.00 (ora începerii Delegaţiei Permanente a PNL – n.a.) un telefon din partea premierului Victor Ponta în care acesta să spună clar că este de acord cu propunerile de miniştri făcute de PNL şi că este de acord cu poziţia de vicepremier pe probleme economice pentru Klaus Iohannis”.

Ce s-a întâmplat pe parcursul zilei. Victor Ponta a ieşit la 17.30 pe televiziuni. A ieşit de la guvern, deşi normal era să iasă de la sediul USL sau de la sediul PSD în calitate de copreşedinte al USL. Trec peste acest amănunt, deşi el nu este deloc de neglijat. Victor Ponta a jucat rolul celui care vrea să alveze guvernul, că vrea binele României etc. A venit cu ceea ce se ştia deja: este de acord cu miniştri propuşi de PNL, Daniel Constantin a renunţat la postul de vicepremier, dar nu a spus NIMIC privind funcţia de vicepremier în ceea ce îl priveşte pe Iohannis. Pentru a crea confuzie – am verificat, da, ceva confuzie a creat – premierul Ponta a spus apăsat că este de acord cu Iohannis ministru de interne. Evident, declaraţia de presă a premierului Ponta nu a fost cea aşteptată de liberali. Încă se mai spera la un telefon clarificator. Telefonul l-a dat Antonescu. L-a întrebat din nou pe Ponta dacă este de acord cu Iohannis vicepremier. Răspunsul a fost negativ. Aici s-a pus cruce USL.

Practic toată povestea este una simplă. Exact când animozităţile dintre liderii PSD şi PNL s-au aplanat, cânt Ponta şi Antonescu au început din nou să iasă împreună la declaraţii publice, acum trei săptămâni s-a produs declic-ul. Lucurile sunt ştiute. Lui Victor Ponta nu i-a convenit o formulă cu Iohannis vicepremier (liberalii au făcut această propunere pentru a avea o garanţie în plus într-un guvern care în ultimul timp a deviat serios de la programul de guvernare prezentat românilor, devieri venite din partea PSD – a se vedea „chestiunile” Roşia Montana, gazele de şist, legea graţierii etc). PNL nu a cerut nimic în plus, ci doar să i se confirme drepturile conferite de protocolul USL.

Ponta nu a avut curajul să spună pe faţă că nu este de acord cu poziţia propusă de liberali, dar a răspuns cu două măsuri inacceptabile pentru liberali: scoaterea din joben a unui post de vicepremier pentru Daniel Constantin (o chestiune total nejusitficată şi în contradicţie cu protocolul USL) şi formarea în cadrul USL, a USD, alianţă electorală compusă din PSD, PC şi UNPR.

De fapt, în realitate, pentru Ponta nu exista o „problemă” Iohannis vicepremier. Dar Ponta a profitat de această propunere pentru a pune în aplicare planul de scoatere a PNL de la guvernare. Şi de a lăsa impresia că PNL este vinovat de ruperea USL. Nu ştiu acum dacă acest plan îi aparţine exclusiv lui Victor Ponta, sau premierul a fost forţat de ceva sau cineva să îl pună în aplicare. Se ştie, de câştigat de pe urma ruperii USL are numai Traian Băsescu şi partidul pe care el îl promovează. A fost forţat Ponta din zona Cotrocenilor să facă ce a făcut? A făcut-o în bună înţelegere cu Traian Băsescu? Mai există ceva ce acum nu vedem ? Nu pot să mă pronunţ acum. Vom afla mai multe în zilele următoare.

Un lucru este cert. Ponta nu a mai vrut PNL la guvernare. Chiar dacă PNL a anunţat oficial acum câteva zile că existenţa USD nu mai constituie un impediment pentru continuarea relaţiilor în USL. Linşajul mediatic la adresa lui Antonescu şi Iohannis început şi de Antena 3, colportarea unior diversiuni şi manipulări specifice celor de la România TV este un argument în susţinerea faptului că Ponta nu a vrut să mai continue relaţia cu PNL Dacă ar fi vrut, nu ar fi revocat fără explicaţii doi secretari de stat liberali cu o zi înainte de întrunirea Delegaţiei Permanente a PNL. Dacă ar fi vrut, ar fi trebuit doar să anunţe că este de acord cu Iohannis vicepremier. Dacă ar fi vrut, ar fi intervenit măcar în ceasul al 12-lea şi ar fi dezminţit grozăveniile spuse la cele două televiziuni care îl sprijină.

Programarea scoaterii PNL de la guvernare a fost însă pregătită din timp de Victor Ponta & Co. De mai bine de un an de zile, postul de televiziune patronat de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă (în acelaşi timp sponsor şi prieten la cataramă cu Victor Ponta) a atacat în permanenţă PNL şi pe Crin Antonescu. Să ne înţelegem, libertatea presei trebuie să fie ceva sfânt. A critica unele prestaţii ale miniştrilor PNL, a critica unele prestaţii ale lui Crin Antonescu nu ar fi reprezentat o atitudine ostilă, ci ar fi ţinut de normalitate. Dar la România TV s-au colportat pe lângă ceea ce ţinea de normalitate, „n” diversiuni, „n” intoxicări, „n” manipulări, care nici măcar atacuri la adresa PNL şi Antonescu nu pot fi calificate, ci pur şi simplu linşaje mediatice pentru discreditarea totală a principalului partener al PSD din USL.

Victor Ponta nu a schiţat nici cel mai mic gest pentru a bloca linşajele mediatice de la România TV. Ar fi avut la îndemână următoarele variante: să se dezică public de „prestaţia” celor de la România TV, să dezmintă în secunda doi orice atac gratuit la adresa miniştrilor PNL şi a copreşedintelui USL, Crin Antonescu şi, în ultimă instanţă, să-i solicite public lui Sebastian Ghiţă să-şi pună la punct angajaţii care manipulau, intoxcau etc.

Să ne aducem aminte că dincolo, la liberali, au fost reduşi la tăcere şi chiar excluşi din partid cei care au ieşit în public şi au atacat proiectul şi activitatea USL, în special tot ceea ce a ţinut de PSD. Să ne aducem aminte că senatorul Sorin Roşca Stănescu – cel care avea în spate şi un vehicol media (mult însă sub amploarea postului patronat de Sebastian Ghiţă) – a fost exclus din PNL tocmai pentru că a exprimat în repetate rânduri o atitudine ostilă faţă de PSD.

Forţarea scoaterii PNL de la guvernare nu a fost posibilă până ce în Parlament, PSD nu şi-a asigurat o majoritate calificată care să facă posibilă trecerea legilor organice propuse de social-democraţi. Că această nouă majoritate este una similară cu cea a PDL din 2010, nu trebuie să mire pe nimeni. PPDD-işti de acum, cei care au trecut la PSD, „sunt” UNPR-işti care au ajutat în 2010 şi 2011, PDL-ul.

Odată rezolvată problema majorităţii parlamentare, Victor Ponta şi PSD mai aveau nevoie doar de un singur OK: cel al conducătorului de facto al aliatului „balama”, PC, adică Dan Voiculescu. Semnalul a venit şi acest lucru a fost vizibil prin prestaţiile din ultimele două săptămâni ale Antenei3, prestaţii care au egalat, şi chiar întrecut în amploare pe cele de la România TV, pentru că „anteniştii” au lucrat „profesionist” nu că nişte „măciucari” rudimentari. În plus cei de la Antena3 încă se bucură de capitalul câştigat din campaniile – corecte – din 2012 împotriva lui Traian Băsescu, şi de campaniile – mă refer doar la cele în care au prezentat argumente pertinente şi documente reale – împotriva preşedintelui din 2013.

PS

Penibilul nu mai cunoaşte limite. Acum, după ce s-a tot trâmbiţat pe micile ecrane favorabile premierului, că Antonescu rupe USL pentru că s-a aliat cu Traian Băsescu, s-a apelat la o altă aberaţie: Antonescu ar fi contribuit la darea pe mâna DNA a lui Ruşanu şi Chiţoiu pentru că amândoi sunt ostili ruperii USL şi ieşirii PNL de la guvernare. De serviciu pentru lansarea acestei aberaţii a fost Mugur Ciuvică. După ce a lansat „bomba” la antena 3, a traversat urgent strada şi s-a dus să o lanseze şi la România tv. Îmi pare rău pentru fostul consilier al preşedintelui Emil Constantinescu. A devenit mai puţin credibil chiar şi decât dna Grapini cu a ei zicere, „România a avut primul om trimis în spaţiul cosmic”.

Lucian Gheorghiu-cotidianul.ro

comentarii

de dik ala la 27 februarie 2014 - 22:42

da crinu ofilit nu stie?????

de reka la 27 februarie 2014 - 23:00

crinul este mai viu ca niciodata si asa va ramane. ofilit inseamna cum este jenika acum ca nu stie daca mai poate sau nu impinge smekeriile mai departe ca retinere pe salar tot are la el ca ultimu coldus de pe dr marinescu sau dogter.a pus si tepe la gardul unde sta … ca doar nu este casa lui… chiar daca este peste drum de politia locala platita de primarie…sta la aer curat la fantanele si pune pe proprietar la registratura si la pesti de mai mare rusinea…..coldusu imbogatit peste noapte tot coldus ramane si cu parfumul de hugo boss folosit ..veci nu va ajunge impunator ca un crin imperial….domnu-i domn si-n sant daca pica da coldusu tot coldus ramane si daca intra in castel.

Lasati un comentariu