Sărbătoriţii lunii aprilie

• publicat la: 29 aprilie 2014
Sărbătoriţii lunii aprilie

Alături de marcarea  a 178 de ani de la naşterea protopopului  şi  preotului-profesor George Marchiş din Carei prin activităţi la  Biblioteca careieană, se cuvine a  adresa un sincer  LA MULTI ANI altor doi reprezentanţi de seamă  ai acestor plaiuri.

Prof. univ. dr. Nadia Anghelescu s-a născut în 27 aprilie 1941 la Hărţăgani-Brad, judeţul Hunedoara, unde familia sa era refugiată dupa cedarea Ardealului, fiind fiica profesorilor Emanuil Pop şi Stana Pop. Clasele primare le urmează la Santău, după întoarcerea din refugiu. A urmat Liceul  „Vasile Lucaciu” la Carei în perioada 1954-1957, apoi Facultatea de Filologie, secţia română-arabă, a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1961. În 1962 se căsătoreşte cu prof. univ. dr. Mircea Anghelescu, coleg de facultate.

Imediat după absolvirea facultăţii debutează în cariera didactică universitară urcând toate treptele ierarhice până la profesor universitar (1991). În perioada 1977-1994 a fost şef al catedrei de Limbi Orientale. În 1971 îşi ia doctoratul în filologie cu o teză de lingvistică. La înfiinţarea Centrului de Studii Arabe al Universităţii în 1994 devine directoarea acestuia până în 2009.  A predat cursuri de antropologie lingvistică arabă la Institutul Pontifical de Studii Arabe şi Islamologie de la Roma (1991), la Collège de France din Paris (1992), la Ecole Normale Supérieure din Paris‑Fontenay‑aux‑Roses (1999) şi la Université Lyon III „Jean Moulin” (2001‑2002).

Debutează în 1971 în Studii de literatură universală cu lucrarea Un clasic al prozei arabe: Djahiz. În acelaşi an publicând şi volumul de nuvele traduse Cele mai ieftine nopţi (în colaborare cu Ilie Bădicuţ). În 1986 publică volumul Limbaj şi cultură în civilizaţia arabă, iar în 1993, Introducere în Islam. În 1997 mai publică traducerea Dicţionarului de civilizaţie musulmană al lui Yves Thoraval. A publicat (selectiv): Orientalistica şi dialogul culturilor (în arabă, Sharjah, 1999), Introducere în sintaxa limbii arabe literare (Editura Fundaţiei de Mâine, Bucureşti, 2007), Identitatea arabă. Limbă, istorie, cultură (Polirom, Iaşi, 2009).

A organizat la Bucureşti  colocvii internaţionale de lingvistică, limbă, cultură şi civilizaţie arabă în 1994, 2002, 2003. A participat la colocvii internaţionale de arabistică la Nijmegen, Budapesta, Berna, Paris, Beyrouth, Damasc, Amman. A susţinut prelegeri la Universităţile din Damasc, Aleppo, Lyon, Kuweit, Qatar, Beyrouth, Tripoli, Geneva, Abhu Dhabi, Oslo, Bergen, Roma etc.

În 2 mai 2011, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti, i-a adus un omagiu prof. univ. dr. Nadia Anghelescu, fondatoarea şcolii de arabistică românească, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cu acest prilej i-a fost dedicat un volum omagial cu studii ligvistice şi culturale consacrate spaţiului arab şi nu numai semnate de reputaţi specialişti români şi străini. Volumul îi are ca editori pe prof. univ. dr. Andrei A. Avram, conf. dr. Anca Focşeneanu, prof. dr. George Grigore şi a apărut la Editura Universităţii Bucureşti.

În 2013 a publicat volumul Mic jurnal de amintiri la editura Polirom în Iaşi.

IOAN ARDELEAN s-a născut la  22 aprilie 1938  în satul Sărvăzel, comuna Pir, judeţul Satu Mare. Este absolvent al Liceului „Vasile Lucaciu” din Carei în 1954.  Absolvent al Facultăţii de Biologie-Geografie din Cluj Napoca, Secţia de geografie-biologie. Între anii 1959-1966  este profesor la Satu Mare, iar între anii 1966-1996, la Teiuş. Între 1991-1995 a fost lector universitar la Universitatea „Spiru Haret”. Din 1964 este membru al Societăţii Române de Geografie, iar din 1984, şi al Societăţii Americane de Geografie.

Debutează în gazetărie în anul 1961. A publicat peste 250 de articole şi reportaje. A colaborat cu revistele Natura, Terra, Albina, Vatra străbună, Credinţa străbună, România Pitorească, Pangeea ş.a. şi cu ziarele Cronica sătmăreană, Unirea, Ardealul, Monitorul de Alba, Gazeta învăţământului, Informaţia de Alba, Tribuna şcolii etc.

 A fost consilier european, secretar al Senatului, senator PUNR de Alba, lider al grupului PUNR din Senat. A făcut parte din echipa de hochei de divizia A, Ştiinţa Cluj.

Tot in cursul acestei luni a fost marcata  la Liceul Teoretic ziua de nastere a regretatului scriitor careiean Corneliu Balla care anul acesta ar fi implinit 84 de ani.

Daniela Ciută

comentarii

de Tiberiu Vanca la 30 aprilie 2014 - 11:58

La mulţi ani celor doi sărbătoriţi!
Nadiei Amnghelescu şi un salut din oraşul (Brad) cu aur. La vremea când Domnia Sa a văzut lumina zilei în montanul Hărţăgani, comuna de referinţă era legată de Brad prin acces suprateran, cu mijloace cu tracţiune animală, şi auto, precum şi prin subteran, prin galeriile Minei Barza şi Musariu (Brad). Îi urez Bunei noastre sărbătorite, şi un „Dor de Hărţăgani”.
Cu Ioan Ardelean de bună seama că mi s-au întretăiat drumurile fie în internatul careian fie pe culoarele şi curtea liceului careian iar pentru că sunt la senectute şi memoria-mi este puţin obosită, pot afirma că „ne-am cunoscut, dar nu ne mai aducem aminte!” Încă odată „La mulţi ani Ioane!”

Lasati un comentariu