Premianţii concursului Despărţământului ASTRA Carei, „Comorile României – măreţie şi putere”

• publicat la: 4 noiembrie 2014
Premianţii concursului Despărţământului ASTRA Carei, „Comorile  României – măreţie  şi  putere”

Asociaţiunea Transilvană  pentru  Literatura  Română şi Cultura Poporului  Român – ASTRA, Despărţământul  Carei, în  colaborare cu Muzeul  Judeţean  Satu Mare   şi  Centrul Judeţean pentru Conservarea  şi  Promovarea  Culturii  Tradiţionale  Satu Mare, a organizat azi,  4 noiembrie 2014, ora 16,00,la  sediul  Muzeului  de Artă, premierea  concursului de creaţie  literară  şi plastică „Comorile  României – măreţie  şi  putere”, iniţiat ca  urmare a vizitei expoziţiei  Aurul  şi  argintul antic al României,  de către  elevi din instituţii de învăţământ din judeţ.

In deschiderea Festivitatii  de premiere au rostit alocutiuni Liviu  Marta -directorul Muzeului Judetean Satu Mare, Alexandru  Bădescu, muzeograf la Muzeul  Naţional de Istorie  a  României  si Daniela Ciută, presedinta Despărţământului ASTRA Carei.

Vorbitorii au scos în evidenţă importanţa prezenţei acestei expoziţii în judeţul Satu Mare precum si faptul că numeroşi elevi au avut posibilitatea de a admira pe viu obiecte din Tezaurul  antic al ţării noastre.

Concursul s-a desfăşurat pe secţiuni. Toţi elevii participanţi au primit diplome de participare şi cărţi, iar cei premiaţi, câte un set de cărţi oferit cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii  Tradiţionale Satu Mare si al Muzeului Judeţean. Premiile în bani  pentru primele locuri au fost oferite de Despărţământul  ASTRA Carei

De asemenea, col(r)  Voicu Sichet, reprezentant al revistei “Eroii neamului”, a dăruit premianţilor câte un număr al revistei.

Ocupanţii locului I de la fiecare secţiune au dat citire lucrărilor cu care au participat la concurs si au obţinut, pe lângă  celelalte premii, un album de colecţie al expoziţiei.  Nu au fost uitaţi nici profesorii coordonatori, Gabriela Silaghi de la Colegiul Naţional “Doamna Stanca” Satu Mare, Liliana Sorian şi Alina Iacobuţ de la Liceul Teoretic  Carei, Valentin Sorian  de la Colegiul  Tehnic “SimionBărnuţiu” Carei, care de asemenea au fost apreciaţi cu Diplome.

secţiunea DESEN:

Premiul I: Şimonca Giorgiana – clasa a IX-a – Liceul Teoretic Carei

secţiunea POEZIE :

Premiul I: Tămaş Florin – clasa a XI-a – Liceul Teoretic Carei

Premiul II: Gabor Tania Lorena – clasa a IX-a – Liceul Teoretic Carei

Premiul III: Bodan Anamaria – clasa a XI-a – Colegiul Naţional „Doamna Stanca” Satu Mare

secţiunea  ESEU:

GIMNAZIU

Premiul I: Iacobuţ Mihai Casian – clasa a V-a – Liceul Teoretic Carei

Premiul II: Duţescu Darius Iustin – clasa a VII-a – Liceul Teoretic Carei

Premiul III: Gabor Vlad – clasa a V-a – Liceul Teoretic Carei

LICEU

Premiul I: Mihaly Roxana – clasa a X-a – Liceul Teoretic Carei

Premiul II: Rekeşan Diana – clasa a IX-a – Liceul Teoretic Carei

Premiul III: Sas Cătălina – clasa a XI-a – Colegiul Naţional „Doamna Stanca” Satu Mare

 

Aurul şi argintul antic al României

Aurul şi argintul sunt două metale preţioase care au fascinat dintotdeauna omul. O dovadă în acest sens o constituie şi mulţimea  expresiilor care cuprind aceste metale: ,,a avea gură de aur’’, ,,sete de aur’’, ,,a da tot aurul din lume’’etc.

Chiar şi Eminescu numeşte idealul, sensul vieţii ca un vis de aur: ,,Al  vieţii vis de aur ca un fulger, ca o clipă-i.’’ Aurul sugerează bogăţia, strălucirea dar şi înţelepciunea. Tocmai de aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost binecuvântat cu acest titlu fiindcă a rămas în conştiinţa generaţiilor care i-au urmat ca un remarcabil teolog, un neîntrecut predicator, neegalat în exegeza Sfintei Scripturi, un mare învaţător al lumii creştine.

Ţara noastră, care era vestită încă de pe vremea dacilor şi a romanilor pentru bogăţiile subsolului, în special în aur, a atras mulţi cuceritori. Descoperirile arheologice sunt o dovadă elocventă că aceste bogăţii au fost prelucrate şi transformate în inestimabile obiecte de artă. Stă mărturie întreg Tezaurul Naţional al României – podoabele, armele, monedele, vasele, accesoriile vestimentare şi funerare ale înaintaşilor noştri. De-a lungul istoriei noastre ca popor, cunoaştem momente în care domnitorii români au plătit libertatea şi independenţa cu biruri în aur.

Versurile ,,Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă’’ evidenţiază drama moţilor care trăiau în locurile cele mai bogate în aur ale ţării noastre, muncind din greu, însă fără a trăi bucuria de a se folosi de aceste minunate bogăţii.

Cunoaşterea istoriei acestor frumoase obiecte realizate din metale preţioase mi-a trezit curiozitatea şi dorinţa de a le vedea, mai cu seamă că au fost aduse chiar la Satu Mare.

Mărturisesc că am intrat în Muzeul de Artă Satu Mare cu pioşenie, ca-ntr-o Catedrală, simţindu-mă precum într-un lăcaş de cultură şi civilizaţie antică.

M-au impresionat în mod deosebit podoabele. Măiestria, migala, graţia, arta cu care erau realizate podoabele de către meşteşugarii antici, m-au făcut să mă întreb oare contemporanii noştri s-ar putea ridica la înălţimea lor? Ar putea atinge perfecţiunea străvechilor meşteri făurari?

Motivele alese şi sculptate cu multă migală în creaţiile lor m-au fascinat de-a dreptul.

La ieşirea din sălile unde am putut admira din vitrine Tezaurul României,nu am fost doar impresionată, ci şi mândră de trecutul meu, de înaintaşii mei, de frumuseţile create de ei.

Va rămâne veşnic  o amintire de nepreţuit nu doar pentru mine, ci cred că pentru toţi cei care au avut curiozitatea de a vizita acestă expoziţie cu o atât de mare încărcătură şi importanţă istorică.

  Roxana Mihaly

Clasa a-X-a E, Liceul Teoretic Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 5 noiembrie 2014 - 01:03

Foarte talentată această elevă, Roxana Mihaly. Parcă am mai citit câte ceva despre ea. Tot pe aici, pe la BdeC.
Și din acest motiv, sincerele mele felicitări elevei, fiindcă admir acest gen de tineri care mă fac să privesc cu ceva mai mult optimist la viitorul acestei țărișoare. In plus, urarea mea simplă de: „Tot așa și pe mai departe!”.

de Tiberiu Vanca la 5 noiembrie 2014 - 07:51

Felicitări Roxana! Te-am întâlnit prima dată ca o foarte talentată recitatoare. Descopăr astăzi că Roxana este mai mult. „Aurul şi argintul antic al României” dovedeşte prezenţa unui condei promiţător. Îţi mulţumesc şi pentru că te-am regăsit cu ceva vreme în urmă pe pagina mea de Facebook.
Eseul care ţi-a încununat râvna este doar un început. Va trebui să munceşti însă mult pentru aţi personaliza stilul şi de ce nu pentru a te descoperi pe tine.

de Maria la 5 noiembrie 2014 - 15:18

Felicitari premiantilor!Mult succes in continuare!

de ioan ciarnău la 5 noiembrie 2014 - 22:46

Felicitări Roxana! Ai câştigat acest premiu pe merit. Sunt convins că este doar începutul. Un început de drum, pe care te rog să păşeşti cu încredere. Poţi ajunge departe, în carieră, deoarece eşti susţinută de un talent înăscut, de netăgăduit, iar tinereţea ta te motivează. Felicitări adresez atât părinţilor tăi pentru educaţia pe care ţi-au dat-o în familie, cât şi cadrelor didactice care au ştiut să-ţi pună în valoare calităţile. Îţi doresc succes pe mai departe!

Lasati un comentariu