Roşia Montană a împlinit 1884 de ani de atestare documentară

• publicat la: 7 februarie 2015
Roşia Montană a împlinit  1884 de ani de atestare  documentară

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 1884 de ani de la atestarea documentară a localităţii Roşia Montană. Preşedintele României susţine că viitorul Roşiei Montane trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu şi cu legislaţia privitoare la patrimoniul cultural.

”Roşia Montană împlineşte astăzi 1884 de ani de la data atestării documentare a localităţii. În ultimii ani, acest loc unic din Munţii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural şi natural. În numele Roşiei Montane s-a creat o mişcare civică şi comunitară despre care s-ar putea spune că „mută munţii” atunci când este în joc păstrarea autenticităţii şi a tradiţiei vechi a acestei localităţi. Viitorul Roşiei Montane trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu şi cu legislaţia privitoare la patrimoniul cultural, dar şi cu opiniile tuturor specialiştilor care ar putea aduce o contribuţie valoroasă la un proiect de renaştere economică a zonei. La mulţi ani, Roşia Montană!”, susţine preşedintele României pe facebook.
Raportul profesorilor Andrew Wilson, David Matingly şi Michael Dawson, de la Universităţile din Oxford şi Leicester, referitoare la patrimoniul cultural de la Roşia Montană, care au realizat un audit pentru Ministerul Culturii, în 2010, cu o finanţare asigurată de către Fundaţia Pro Patrimonio şi Şerban Cantacuzino arată că situl de la Roşia Montană îndeplineşte cel puţin patru criterii pentru listarea în UNESCO, în condiţiile în care îndeplinirea unui singur criteriu e suficientă.

Realizat în perioada în care ministrul Culturii era Kelemen Hunor, raportul “dispăruse” ulterior din arhivele ministerului. Totuşi,  raportul a fost descoperit şi publicat, însă Ministerul Culturii refuză în continuare să semneze pentru demararea procedurii de includere a patrimoniului de la Roşia Montană în UNESCO.

Lasati un comentariu