Noul Cod Fiscal: persoanele fără venit trebuie să dea statului 700 de lei anual

• publicat la: 10 septembrie 2015
Noul Cod Fiscal: persoanele fără venit trebuie să dea statului 700 de lei anual

Codul fiscal aprobat în unanimitate de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis prevede obligativitatea plăţii către bugetul de stat a asigurărilor sociale de sănătate inclusiv de către persoanele care nu au venituri.

Un articol introduce o contribuţie obligatorie de 5,5% din salariul minim pe economie aplicabilă inclusiv şomerilor care nu mai primesc indemnizaţie sau acelor persoane care nu sunt angajate, precum cele din mediul rural. Conform legii de azi, persoanele fără venituri sunt nevoite să plătească doar dacă au nevoie de servicii medicale, dacă nu sunt asigurate.

De anul viitor, acestea sunt nevoite să plătească anual în jur de 700 de lei, atât cât reprezintă suma totală strânsă din cele 5,5% lunare, aplicabile
la salariul minim pe economie din 2016, 1.200 de lei pe lună. Măsura are drept scop combaterea fenomenului nedeclarării veniturilor, practicat în special de cei care muncesc la negru.

În aceste condiţii se pune un mare semn de întrebare în cazul în care nu există niciun fel de venit, nici măcar la negru, din varii motive.

Articolul 180 din Codul Fiscal, alineatul 1, prevede că persoanele fizice care nu au venituri au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la care se încadrează în această categorie. Conform articolului 181, ei vor depune o declaraţie în vederea stabilirri obligaţiilor de plată.

Există câteva categorii de persoane exceptate de la plata contribuţiei de sănătate şi anume :

„a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;
c) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei
persoane asigurate;
d) persoane persecutate politic , veteranii de război, revoluţionari;
e) persoanele cu handicap;
f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii;
g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Customer la 10 septembrie 2015 - 16:24

Ce prosti sunt astia !!!!Pai daca nu ai nici un venit de unde sa le dai 700 de Lei ???

de Iulian la 16 septembrie 2015 - 19:30

Un proiect minunat! Daca pana acum nu ai reusit sa-ti indeplinesti cel mai drag vis, e timpul sa reinvii speranta! Acum exista acest proiect in care se implica deja foarte multi oameni, cu rezultate excelente. Suntem in plina ascensiune si vei da tot timpul peste noi, asa ca alatura-te noua acum si incepe sa castigi si tu bani, la fel cum deja au castigat si alti oameni! Cere acum detalii mai multe la adresa de email: iulianmes45@gmail.com

Lasati un comentariu