Turism în loc de minerit la Roşia Montană

• publicat la: 27 noiembrie 2015
Turism în loc de minerit la Roşia Montană

Miliardarii Beny Steinmetz (Israel), Seth Klarman (SUA) şi John Paulson (SUA), proprietarii Roşia Montană Gold Corporation, compania cu interese miniere la Roşia Montană, au suferit o înfrângere în instanţa românească şi îşi văd foarte îndepărtate planurile de dezvoltare minieră în regiune. Astfel, în data de 26 noiembrie, Tribunalul Cluj, a anulat Planul Urbanistic General al localităţii Roşia Montană şi Planul Urbanistic Zonal de care beneficia RMGC.

Aceste planuri, vechi de 13 ani, prevedeau că în zonă se vor contrui doar mine. Instanţa a admis cererea de chemare în judecată formulată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul împotriva Consiliului Local Roșia Montantă și Roșia Montană Gold Corporation SA. De asemenea, ca intervenient de partea RMGC a fost Sindicatul Viitorul Mineritului. „Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi. Anulează Hotărârea Consiliului local al comunei Roşia Montană nr. 45/19.07.2002 privind aprobarea Planului Urbanistic General modificat pentru Comuna Roşia Montană şi Hotărârea Consiliului local nr. 46/19.07.2002 privind aprobarea Planului de Urbanism Zonal pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană Gold Corporation S.A. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenient în favoarea pârâtului C.l. R. M. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în decizia Tribunalului Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale.

„Sentința de ieri este un foarte mare succes. Am anulat planul urbanistic după ce avizul de mediu e anulat, certificatul de urbanism e suspendat irevocabil, au mai făcut excepţii la legea monumentelor care au fost respinse. De zece ani nu putea nimeni construi în zona decât mine. Dacă se câștigă irevocabil, oamenii o să poată face pensiuni şi s-ar da drumul la turism”, a declarat avocatul reclamanţilor Liviu Marius Harosa, citat www.clujust.ro.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu