Bomba din secuime trebuia să explodeze într-un coş de gunoi din centrul oraşului

• publicat la: 2 decembrie 2015
Bomba din secuime trebuia să explodeze într-un coş de gunoi din centrul oraşului

Beke Istvan trebuia să realizeze un dispozitiv exploziv care să poată fi accesat de la distanţă şi pe care să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare, apoi să se spună că localitatea “a fost atacată de terorişti” în timpul paradei româneşti de 1 decembrie, potrivit referatului prin care s-a propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formaţiunii extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria (HVIM), în urma unor percheziţii care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, acesta fiind pus sub acuzare pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc. Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Anchetatorii au arătat, în referatul prin care au propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan, că în 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care “ar face să se aprindă cel puţin trei-patru petarde simultan” şi că mai trebuie “doar o baterie”.

Beke Istvan ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localităţii Târgu Secuiesc şi că va putea urmări marşul de Ziua Naţională a României şi detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanţă, “chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”, au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere “o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel”, de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. “La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore”, ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul “rezistent telefon.ro”.

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune “o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti”, titrează Mediafax.

sursa napocanews.ro Foto: Mediafax

comentarii

de prietenos dar pana cand la 3 decembrie 2015 - 08:20

Felicitari autoritatilor ce au dejucat planul bine pus la punct de acesti indivizi. Poate ar fi utile mai multe expulzari din tara pentru toti cei ce aduc (chiar si prin vorbe) atingere demnitatii si insemnelor statului! In filmele americane vezi ca politistii pun intrebari suspectiilor: Nu iubesti America? Esti suparat pe America? etc, iar raspunsul acestora probabil cantareste in acuzariile ce i se aduc, dar oricum eu nu am vazut (in film evident) ca cineva sa zica cava impotriva SUA.
Oare si la noi asa ar fi?
Gunoaiele de politicieni intretin aceste sentimente frunstrant – patriotice pentru a fura ei in taina si a avea voturi in continuare pentru asta.

In primul rand toti maghiarii trebuie sa se delimiteze de aceste intentii si fapte. Daca nu o fac, acolo este deja un sambure de antiromanism, pregatit de fapte!
Astept si tot astept delimitarea de mai multe fapte antiromanesti de la intelectualii maghiari. E o noua sansa sa demonstrati ceva caci si tacerea e un raspuns!

Sper ca acest Beke, daca este gasit vinovat, sa primeasca maximul ce se poate, adica 25 de ani si sa dea un bun exemplu celorlanti din „geng band”.

de Mihai la 3 decembrie 2015 - 11:06

Eu am fost la lucru in Germania si toti a trebuit sa vorbim nemteste si la lucru si pe la magazine si unde am mers la toate institutiile toti au vorbit nemteste.
Fiecare comunitate este si acolo respectata dar si acea comunitate respecta tara unde traiesc si unde lucra! Daca traim toti in Romania de ce sa nu respectam sarbatoarea nationala a tarii? De ce sa ceara cineva invatamant numai in limba maghiara si fara sa cunoasca limba tarii in care locuiesc? Pe cine ajuta acest lucru si cu ce? Nu ar trebui sa ne ocupam doar de asigurarea de conditii economice bune pentru toti cei care llocuim in Romania indiferent ca suntem romani sau maghiari sau svabi? Nu vedeti ca o mana de politicieni maghiari incearca sa bage zazanie intre noi ca sa nu ne ocupam cu averile lor facute dupa revolutie si sa nu intrebam de unde le au ?

de Horia Mărieș la 3 decembrie 2015 - 20:45

Pe de o parte:

Kelemen Hunor: UDMR condamnă actele de violență de orice natură
01.12.2015 | Actualitate politică, Comunicat UDMR: Kelemen Hunor:
Uniunea Democrată Maghiară din România condamnă intenția actului de violență care, conform informațiilor apărute în presă, urma să fie pus în practică de către președintele filialei din Târgu Secuiesc a „Mișcării Tinerilor din 64 de Comitate” pe 1 decembrie, sub forma unui atentat.
„UDMR condamnă actele de violență de orice natură și se delimitează ferm de manifestările extremiste, surse ale relațiilor tensionate dintre comunități. Considerăm că doar conviețuirea pașnică, respectul reciproc și toleranța pot călăuzi România pe calea ei spre prosperitate și spre un viitor construit temeinic de comunitățile care o alcătuiesc”, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, adăugând și faptul că UDMR consideră instrumentele democrației parlamentare și cele al dialogului politic drept singurele instrumente legitime.
Kelemen Hunor și-a manifestat, totodată, speranța că demersurile autorităților competente vor fi corecte în ceea ce privește investigarea acestui caz.
De asemenea, preşedintele UDMR i-a îndemnat pe actorii vieții publice la o abordare calmă și responsabilă a problemei în cauză.

Pe de altă parte:

Molnár Zsolt: Să nu ne lăsăm manipulați de interpretări exagerate în cazul din Târgu Secuiesc, 03.12.2015 | Camera Deputaţilor – „Actele de violență sunt intolerabile iar noi, UDMR, alături de întreaga comunitate maghiară, respingem cu toată fermitatea orice formă de violență fizică sau verbală. Condamnăm orice gest care ar putea leza securitatea și siguranța oamenilor”, a declarat deputatul UDMR de Timiș Molnár Zsolt, în ședința de plen a Camerei Deputaților din data de 3 decembrie 2015.
În declarația politică rostită în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul a făcut referire la situația creată în urma arestării unei persoane la Târgu Secuiesc, bănuite de către autorități de planificarea unor acte de violență.
„Opinia extremiștilor nu definește punctul de vedere al întregii națiuni. Fiecare națiune își are extremiștii ei, însă vocile lor sunt întotdeauna moderate de către majoritatea acelui popor. Extremismul național nu este tolerat în Europa, iar UDMR susţine cu toată fermitatea acest punct de vedere”, a declarat deputatul Molnár Zsolt care a mai adăugat că modul în care a fost prezentat cazul în presă a creat o situație fără precedent, o tensiune inutilă și nejustificată între cele două comunități.
Molnár Zsolt a reamintit faptul că modul în care instituțiile statului au comunicat în acest caz a dat posibilitatea unor comentarii și atitudini nejustificate, ceea ce, în România, membră a Uniunii Europene, este inadmisibil să fie aduse în dezbatere astfel de discursuri retrograde, învechite și prăfuite.
„Cu siguranță nu asta e țara cerută în stradă de mulțime”, a spus Molnár Zsolt.
Deputatul UDMR a subliniat că Uniunea apreciază poziția organizației Active Watch, care atrage atenția asupra responsabilității și bunei-credințe a jurnaliștilor în ceea ce privește modul de abordare a unor subiecte extrem de sensibile, care pot stârni reacții xenofobe la adresa comunității maghiare și îi îndeamnă pe jurnaliști să verifice acuratețea, veridicitatea informațiilor furnizate chiar de către instituțiile implicate.
Deputatul Molnár Zsolt a reamintit, de asemenea, că UDMR este și va fi în continuare un adept şi un susţinător ferm al dezvoltării democratice din România, iar toți cei care vor să identifice Uniunea cu un caz izolat de presupus extremism, nu fac decât să nege întreaga construcţie post-decembristă.
Toate declarațiile unor personaje de la televiziuni sau reprezentanți ai unor partide ce nu își găsesc alt loc în spectrul politic, decât prin defăimarea comunității maghiare, nu fac decât să intoxice opinia publică și să distorsioneze relațiile interetnice.
„Să nu ne lăsăm manipulați de personaje avide de puncte de rating sau procente în sondaje. Parcurgem un moment dificil, inclusiv pe plan internațional, în jurul nostru asistăm la tot felul de conflicte, unele foarte grave. O dată în plus, este momentul în care trebuie să ne gândim la unitate, nu la dezbinare. Întotdeauna UDMR a ales calea democratică și vom rămâne adepții consecvenți ai valorilor democratice”, a subliniat deputatul Molnár Zsolt.

Ori e albă, ori e neagră?

Doar că toate cele de mai sus sunt doar vorbe goale, atât timp cât justiția nu se va pronunța. Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului, reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, inclusiv in cazul suspectului Beke Istvan Attila, liderul din Târgu Secuiesc al formaţiunii extremiste din Ungaria ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost reţinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că a încercat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care ar fi vrut să îl detoneze marţi 1Decembrie 2015, la parada de Ziua Naţională, la Târgu Secuiesc

Lasati un comentariu