Mâncăruri care ne încălzesc

• publicat la: 17 ianuarie 2016
Mâncăruri care ne încălzesc

Pe măsură ce temperatură scade, crește apetitul de mâncare: foarte mulți sunt mai infometați în lunile reci de iarnă, decât în altă perioadă a anului.

Organismul solicita mai multe calorii în încercarea de a adaugă un strat suplimentar, care să ne țină de cald și, în același timp, depozitează câteva calorii pentru cazul în care nu am avea suficientă mâncare în zilele foarte reci.
O viață activă și sănătoasă pe timpul iernii, ceea ce include și activități în exterior, necesită o alimentație corectă care să furnizeze energia pentru aceste activități și, mai ales, să ne țină de cald.

De fiecare data când mâncăm, temperatură corpului crește. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar există anumite alimente care stimulează creștere temperaturii mai mult decât altele. Produsele bogate în proteine, spre exemplu, sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon sau grăsimi. Deci, tocănitele bogate în proteine după care tânjim în timpul iernii ne pot ține de cald.Tindem să consumăm mai multe lichide atunci când este cald, dar este la fel de important să bem lichide și în timpul iernii. Din cauza aerului rece și uscat din perioadă rece avem nevoie să ne hidratam, așa că ar fi bine să consumăm mai multe lichide, ceaiuri și supe calde.Și pentru că a venit vorba de supe, tradițională supă de pui nu numai că pune la dispoziție fluidele necesare organismului, dar folosirea ei că remediu în caz de răceală are și o bază științifică. Așa cum orice lichid cald ajută la desfundarea nașului, s-a observat că supă crește circulația la nivelul mucoasei. Se pare că aromă ingredientelor tradiționale din supă, precum ceapă și ardeiul, ajunge în vapori și ajută la defundarea cailor respiratorii.  Să folosim, prin urmare, cât mai multe alimente bogate în proteine, dar fără grăsimi – precum carnea de peste sau pasăre – în tocănite sau supe.

sursa libertatea.ro

Lasati un comentariu