Comemorare Vasile Lucaciu la Carei. Fără cântec patriotic

• publicat la: 28 noiembrie 2016
Comemorare Vasile Lucaciu la Carei. Fără cântec patriotic

Luni, 28 noiembrie 2016, la Școala Gimnazială Vasile Lucaciu din municipiul Carei a avut loc un moment comemorativ în cinstea marelui patriot, pr.Vasile Lucaciu.

Evenimentul a fost deschis de directorul școlii, prof. Alina Mocanu, după care a luat cuvântul Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare, care a punctat cele mai importante momente din viața lui Vasile Lucaciu.

Nu am să vă plictisesc cu un discurs clasic . Vorbim astăzi  despre  Vasile Lucaciu ca despre un om viu deoarece prin sacrificiul său a făcut posibil ca noi să vorbim azi  limba română aici. La 18 ani obţinea titlul de doctor în teologie şi istorie fără să fi plagiat….Cu această titulatură, hirotonit ca şi preot greco-catolic ar fi putut trăi o viaţă tuhnită de preot paroh, cu salar bun şi familie. Nu a  fost cazul lui, nu l-a interesat să îi fie numai lui bine  pentru că nu putem fi pe deplin fericiţi dacă ne gândim doar la noi , nu şi la ceilalţi din jurul nostru….Vasile Lucaciu a ieşit la luptă pentru neamul său pentru că a văzut că românii sunt daţi la o parte şi că nu pot vorbi în limba lor în propria lor ţară!  Nu i-a fost uşor. Administraţia austro-ungară îl scotea dintr-o temniţă doar pentru a-l băga în alta…Dacă au văzut că nu merge cu ameninţările au încercat să îl cumpere. I s-a propus un post de secretar de stat în Ministerul Culturii de la Budapesta dar el a refuzat spunând că  nu se desparte de poporul său. A cerut doar să fie repartizat la o biserică dintr-un sat românesc. Aşa a ajuns la Şişeşti unde a construit o catedrală ce seamănă cu bazilica Sf.Petru din Roma.  În 1893 i se intentează un proces răsunător la Satu Mare unde este acuzat de instigare , de şovinism. Încă de pe atunci spunea că el va fi deputat în Parlamentul de la Bucureşti, prevestind astfel cu un sfert de veac înainte Marea Unire. Pentru acel moment al Marii Uniri  acest OM  şi-a sacrificat întreaga viaţă, şi cea de familie şi libertatea sa.

Pilda cea mai importantă ce se desprinde din acest mod de viaţă a lui Vasile Lucaciu este că NU TREBUIE să abdicăm de la visele noastre curate. Dacă luptăm cu îndârjire  pentru ele acestea se vor îndeplini…A  avut parte de o primire triumfală la Satu Mare după Marea Unire. lumea se înghesuia să îi sărute hainele chiar…era un Învingător….Să fiţi  mândri că un OM de talia  lui   Vasile Lucaciu este patronul vostru spiritual. Din păcate facem prea puţin pentru această ţară a noastră şi aşteptăm de la alţii ca să vină  să ne rezolve problemele….,,

În cadrul manifestării, au recitat poezii elevii Mocan Andrea, Marcel Ursan, Gaspar Larisa și Magyari Adrien, iar eleva Berar Buzura Ștefana a interpretat un cântec popular.

Total neinspirat cadrul didactic  care a ales  la comemorarea marelui patriot Vasile Lucaciu un cântec  de dor de pe Someş!  Marelui   patriot Vasile Lucaciu  i  s-a refuzat la comemorarea sa din şcoala care îi poartă numele un cântec patriotic sau măcar Doina lui Lucaciu….

În cadrul  manifestării  au fost prezentate și date din biografia lui Vasile Lucaciu de către elevul Medvei Edvard care a dat citire unui material proiectat pe  un ecran.

Unul dintre părinţii elevilor acestei şcoli  altădată un renumit liceu careiean, graficianul Florin Leșcău a donat  o lucrare care îl reprezintă pe Vasile Lucaciu.

 Evenimentul organizat de către Direcția de cultură a municipiului Carei în colaborare cu Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, s-a încheiat cu o depunere de coroane la bustul lui Vasile Lucaciu din fața instituției de învământ careiene care îi poartă numele. Au depus coroane şi jerbe  conducerea Școlii Gimnaziale Vasile Lucaciu Carei, Direcția de Cultură și Sport Carei, Despărțământul ASTRA  Carei și Muzeul Județean Satu Mare.

Timpul s-a oprit în loc la Carei la unele instituţii de învăţământ. Observaţi în prima imagine  aceleaşi geamuri  de pe vremea  lui Vasile Lucaciu….

,,Vine dalba primăvară
Fi-va Lucaci liber iară,, …şi noi stăpâni în a noastră ţară!

Daniela Ciută

comentarii

de mircea la 28 noiembrie 2016 - 16:35

Nu iubeste jeno cantecul patriotic romanesc si unora le place gustul pingelelor lui prea mult ca sa piarda acest privilegiu ! Romanii din Carei isi merita soarta .

Lasati un comentariu