Iohannis îngrijorat: 30% din terenul agricol din România este la străini

• publicat la: 2 noiembrie 2016
Iohannis îngrijorat: 30% din terenul agricol din România este la străini

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat, miercuri, “ingrijorat” ca proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt straini, apreciind ca este nevoie de o alta legislatie, care sa protejeze romanii.

Aflat la târgul Indagra, presedintele a subliniat faptul că subiectul este “de importanta extraordinar de mare pentru România”.

“Cine e proprietarul pământului din România? Cel putin, in momentul de fata, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (Achim Irimescu), ca proprietarul a 30% din terenul agricol din România sunt altii decat românii. E, pe mine, personal, aceasta proportie mă ingrijoreaza”, a spus presedintele.

In opinia sefului statului, e nevoie de o noua abordare, care sa fie si “europeana”, astfel incât România “sa nu se inchida” si să revină la izolationism.

“Nu ne opreste nimeni sa facem o legislatie care sa permita românilor sa stabileasca ce se intampla in România. Un minim necesar este un drept de preemptiune pentru cei care reprezinta statul sau comunitatea”, a subliniat presedintele, adaugand ca, daca nu exista un interes nici din partea statului, nici din partea comunității locale legat de o anumită parcelă care se vinde, “atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe”.

Presedintele a subliniat ca “nu se poate merge la infinit asa”, cu ritmul de cumpărare al terenului de către străini.

“Ne trezim că ne uităm la pământ si ne intrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e”, a arătat el.

sursa  NapocaNews

Lasati un comentariu