Şedinţă extraordinară. Spitalul Municipal are profit 2 milioane lei. Raport de specialitate întocmit în timpul şedinţei

• publicat la: 9 ianuarie 2017
Şedinţă extraordinară. Spitalul Municipal are profit 2 milioane lei. Raport de specialitate întocmit în timpul şedinţei

Luni, 9 ianuarie 2016, consilierii locali s-au  întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba Reţeaua de învăţământ precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli a Spitalului Municipal din subordinea UAT Municipiul Carei.

De la şedinţă au lipsit  primarul şi viceprimarul. Preşedinte de  şedinţă a fost consilierul Păuşan Bujor.

Şi în acest  început de an 2017 s-a repetat scenariul  anului 2016 referitor la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Spitalului Municipal Carei. Adică  materialele şedinţei au fost prezentate în ordine nefirească  din punct de vedere contabil. Astfel, pe ordinea de zi figura  aprobarea utilizării excedentului bugetului Spitalului Municipal înainte de aprobarea bugetului de venituri.

Deoarece ceilalţi consilieri nu au  remarcat scăpările executivului din Primăria Carei care a întocmit materialele de şedinţă, consilierul Ciută a dat citire adresei Spitalului Municipal  care atestă realitatea celor semnalate.

Astfel, a fost supusă la vot inversarea punctului 2 cu 3  pentru a se respecta  logica firească  din contabilitate. Adică în primul rând se va discuta despre bugetul de venituri şi cheltuieli şi abia apoi de aprobarea excedentului bugetar. Toţi consilieri au votat propunerea  lui Ilie Ciută.

Nimeni din Comisia Economică nu a remarcat inadvertenţa la fel cum NIMENI  din Comisia Economică nu a remarcat că Proiectul privind  aprobarea utilizării excedentului bugetului Spitalului Municipal  nu avea Raport de specialitate!

Consilierul Ciută a cerut directorului economic de la spital prezent la şedinţă să prezinte Ordinul de plată prin care se dovedeşte restituirea sumelor în excedent, act ce lipsea din mapa oferită consilierilor pentru această şedinţă.

Lucrările şedinţei extraordinare au fost întrerupte timp de mai bine de 15 minute pentru a se întocmi Raportul de Specialitate şi a se transmite Ordinul de plată de la Spital.

Secretarul Sroth Clara a împărţit apoi consilierilor cele două documente lipsă. Deşi Raportul de specialitate a fost întocmit  în pauza de 15 minute, documentul este antedatat, în antet figurând 5 ianuarie.

În cursul anului 2016, a existat o situaţie similară în ce priveşte  aprobarea excedentul de la Spitalul Carei dar fiind un an electoral şi consilierul Ciută fiind candidat de primar la adresa sa s-a declanşat un linşaj mediatic avându-i ca autori pe cei care aveau contracte de prestări servicii cu Primăria Carei.

I se reproşa la acea dată consilierului Ciută că  angajaţii de la spital nu îşi pot încasa salariile din cauza votului său. Nimic mai fals deoarece salariile sunt asigurate de Casa de sănătate şi nu de către Primărie iar un vot nu poate oricum influenţa când toţi ceilalţi sunt de acord cu altă variantă.

Lecţia  oferită de consilierul Ciută dovedeşte că profesionalismul nu se poate impune pe cale politică în Consiliul Local  sau în administraţia Kovacs. Consitituirea   comisiilor  de specialitate strict pe criterii politice îşi arată acum roadele.

Şi în acest an Spitalul Municipal Carei  face dovada funcţionării pe profit.  Profitul este chiar mai mare decât în anii precedenţi  şi se ridică la suma de 2.046.950 lei.

Avâmd în vedere valoarea excedentului  de la Spitalul Carei şi profitând de prezenţa în sală a ec.Sălăjan , consiliera Mărginean a dorit să afle de ce pacienţii trebuie să îşi plătească analizele. Potrivit celor afirmate de reprezentantul spitalului careian, analizele nu ar fi plătite de către bolnavi iar excedentul este folosit pentru cheltuieli de funcţionare.

De la şedinţa extraordinară a lipsit şi administratorul public precum şi consilierul personal al primarului, ce este activ în presa tipărită locală de limbă maghiară.

Tot în cadrul şedinţei de luni, 9 ianuarie 2017, a fost aprobată  modificarea Procesului Verbal din data de 20 decembrie 2016 din care lipsea intervenţia primarului Kovacs referitoare la subtila ameninţare a consilierilor cu curtea de Conturi dacă vor vota pentru aprobarea scutirii de impozit pe clădire a careianului Roth Alexandru.

De asemenea, toţi consilierii au votat pentru aprobarea Reţelei şcolare careiene în forma actuală, deci  fără Comasarea pentru care au fost convocaţi în şedinţă părinţii lelevilor de la Şcoala ,,Vasile Lucaciu,,.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2016/01/nici-consilierul-primarului-in-ca-de-la-spitalul-municipal-carei-nu-este-de-acord-cu-aprobarea-excedentului-bugetar.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/01/scenariu-ieftin-initiat-de-primaria-carei-consilierilor-nu-li-se-ofera-materialele-integrale-cenzura-functioneaza-si-la-cl.html

Lasati un comentariu