Despărţământul ASTRA Carei vă invită la marcarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România

• publicat la: 24 martie 2018
Despărţământul ASTRA Carei vă invită la marcarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România

Sâmbătă, 24 martie 2018, de la ora 13,00 va avea loc marcarea Zilei Întâi a Marii Uniri (27 martie – „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”). Totul se desfășoară, evident, în cadrul larg al manifestărilor Centenarului prin care marcăm 100 de ani de la Marea Unire.

După momentul religios şi depuneri de jerbe de flori la bustul Regelui Ferdinand din Carei  va avea loc o lansare de carte la localul Red braun din apropiere. Cartea îl are ca autor pe Neculai Moghior şi se numeşte ,,Regele Ferdinand I, o poveste adevărată. Basarabia 1918,,.

Apariţia cărţii „Regele Ferdinand I cuvânt pentru unirea neamului românesc. O poveste adevărată: Basarabia :1918” este un adevărat motiv de bucurie pentru pasionaţii de istorie şi nu numai. Pe lângă plăcerea oferită de numărul impresionat – 26 – de fotografii de calitate, atent selectate din patrimoniul Muzeului Militar Naţional„Regele Ferdinand I”, cititorul află o sumedenie de informaţii cuprinzătoare despre viaţaregelui Ferdinand I, „suveranul care a pus mai presus de interesele personale şi de familia sa germană înfăptuirea năzuinţelor milenare ale poporului român”.

Principalul scop pe care l-a servit regele Ferdinand I a fost cel patriotic şi este elocvent salutul regelui către basarabeni. “Vă salut azi, pe voi frați de dincolo de Prut. Voi sunteți aceia care ați înțeles sentimentul ce demult domnea în inimile fraților noștri moldoveni ai Basarabiei, l-ați înțeles așa de bine că azi putem vorbi unii cu alții și ca frați și ca prieteni. Sărbătorim azi înfăptuirea unui vis care demult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo și de dincoace de apele Prutului. Din graniță ați făcut punte unindu-vă cu țara mamă și de aceea vă zic: Bine ați venit printre noi! V-ați unit în timpuri grele pentru țara mamă, ca un copil tânăr, însă cu inimă adevărat românească. Salutăm în voi o parte frumoasă a unui vis care niciodată nu se va șterge. De aceea azi ridic paharul Meu în sănătatea fraților noștri îmbrățișați de mine cu aceeași căldură a dragostei părintești. Trăiască copilul cel mai nou, dar poate cel mai voinic, al României mamă!

Organizarea aparţine Despărţământului ASTRA Carei, Asociaţiei Cavalerilor de Cio şi Editurii Tipo Mc Oradea în colaborare cu Asociaţia civică Tempora Satu Mare, Asociaţia Cultul Eroilor Satu Mare şi Buletin de Carei.

 

Lasati un comentariu