Firmele care amână plata obligaţiilor fiscale vor fi penalizate în funcţie de perioada de întârziere

• publicat la: 29 martie 2010
Firmele care amână plata obligaţiilor fiscale vor fi penalizate în funcţie de perioada de întârziere

Firmele care amână plata obligaţiilor fiscale la stat vor plăti o dobândă de întârziere de două ori mai mică decât în prezent în primele 30 de zile de la scadenţă, dar după acest termen nivelul penalităţilor va creşte semnificativ, potrivit unui proiect de OUG publicat pe site-ul Finanţelor.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului  care modifică Codul de Procedură Fiscală menţionează că firmele vor plăti atât o dobândă de întârziere, cât şi o penalitate  de întârziere, care va fi calculată în funcţie de perioada cu care a fost depăşit termenul de scadenţă. În prezent, companiile plătesc doar o majorare de întârziere, de 0,1% pe zi din obligaţia de plată.

Guvernul propune ca firmele să plătească o dobândă de 0,05% din suma datorată pentru fiecare zi de întârziere, de două ori mai mică faţă de nivelul din prezent, şi nicio sumă penalizatoare pentru primele 30 de zile de întârziere.

Penalitatea ar urma să fie de 5% din suma totală dacă datoria este achitată în următoarele 60 de zile, iar pentru cele care depăşesc termenul de 90 de zile penalitatea va ajunge la 15% din totalul obligaţiilor de plată.

Penalitatea de intârziere   nu va înlătura obligaţia de plată a dobânzilor.

Lasati un comentariu