Investitorii străini vor industrializarea României prin formarea de firme mixte publice
Consiliul Investitorilor Străini propune înfiinţarea de societăţi mixte publice cu parteneri străini, care vor deţine controlul şi dreptul de a dispune de profit, cu condiţia ca investitorii să dezvolte întregul lanţ de producţie, de la cercetare şi dezvoltare până la comercializare a produselor.
„Prima industrializare a României, întreprinsă între 1965 şi 1977, a reprezentat un eşec, deoarece investitorilor străini nu li s-a acordat participaţia de control şi nici nu le-au fost impuse condiţii referitoare la dezvoltarea următoarei generaţii de produse . Prin urmare, atunci când produsele industriale deja învechite au ieşit din uz, nu a existat nimic să le înlocuiască, iar exporturile agricole a trebuit să fie utilizate pentru a plăti pentru industrializarea eşuată”, se arată în „Programul pentru Creştere Economică”, prezentat joi de CIS.
Participaţia de control va fi acordată pentru un număr predeterminat de ani, respectiv 30 ani, de exemplu, se arată în document. Potrivit CIS, o nouă încercare de reindustrializare a României, în mare măsură cu investiţii străine, dar şi cu capital repatriat, va aduce avantaje pe termen mediu şi lung. „Măsura va atrage investiţii străine directe de un miliard de euro şi creşterea PIB cu 1,6%. De asemenea, vor fi create 30.000 de locuri de muncă pe termen mediu, iar veniturile bugetare vor creşte cu 1,3%”, se spune în documentul citat de Mediafax.
Consiliul Investitorilor Străini are peste 110 companii membre ale căror investiţii cumulate în România depăşesc 30 miliarde de euro reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent. Contribuţia la PIB a companiilor cu capital străin care activează în România este estimată de statisticile oficiale la 30%.
RL online