Gong final la Festivalul de Teatru SPOT 2010

• publicat la: 28 noiembrie 2010
Gong final la Festivalul de Teatru SPOT 2010

Ultima seară a Festivalului Studenţesc de Teatru Spot  s-a incheiat cu EXERCITII DE STIL de Raymond Queneau , in prezentarea Facultăţii  de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babes Bolyai din Cluj Napoca, sub directa indrumare a binecunoscutului profesor Miklos Bacs.

A fost un adevărat foc de artificii. Scena a devenit bolta unde  au explodat actorii,  care,prezentând cu mult dinamism, cu fiecare călător, o altă poveste, intotdeauna aceeaşi, dar in altă culoare , au acaparat publicul.

Piesa incepe cu o imagine a regizorului, căutând idei, inspiraţie şi personaje. Cotidianul este ilustrat de un autobuz, care pentru noi este o scenă de zi de zi, deoarece şi noi interpretăm un rol.

La fel cum actorii şi-au imbrăcat rolul pe scenă prin costume, şi noi ne ascundem identitatea prin mici artificii, cum ar fi accesoriile care ne ajută să incropim o mască. Costumele, alese aparent la intâmplare, s-au potrivit de minune cu personalitatea fiecărui actor, sugerând tipologiile umane cel mai des intâlnite in societate.

Piesa a emanat  multă viaţă, ducându-ne cu gândul la Parisul interbelic, unde fiecare pas este insoţit de note muzicale. Viciile fiecăruia au fost prezente in atmosfera boemă, imbibată de tabac, scotch şi clape de pian.

Pentru câteva momente, noi, privitorii, am pătruns cu gândul pe scenă, jucând cu ochii minţii un spectacol al dorinţelor, trăind in lumea creată de actori. Fiecare personaj ne spune o poveste, prin tot ceea ce  reprezintă: eleganţa mişcărilor, costum şi mai ales expresivitate. Aceeaşi poveste, nuanţată diferit, aceleaşi cuvinte, rostite in alte culori. Nasturele regăsit, atât in costume cît şi in replici, ar putea reprezenta  micile nimicuri, care ne leagă pe toţi, dorinţele noastre infime de a părea interesanţi, atractivi, eleganţi, deosebiţi.

Spectacolul a captivat  atât prin scenografie, sincronizare, interpretare, cât şi prin tema abordată. A surprins prin detaliu, prin amănunt, dar şi prin ansamblul ei; toţi actorii formând un singur personaj, care işi duce viaţa impins de inerţia sugerată de mişcările din autobuz. Publicul a rezonat cu actorii, care au jucat cu o plăcere vădită, ilustrând viaţa in tot ludicul ei.

Felicitări actorilor -studenţi şi profesorului actor Miklos Bacs care , ne-au acordat şansa de a urmări la Carei  un asemenea spectacol .

Cortina s-a tras, luminile s-au stins dar  ecourile Festivalului de Teatru pentru Studenti SPOT 2010  persistă.

O ediţie de înaltă ţinută care , sperăm să fie surclasată de cea de anul viitor.

prof. Sidonia Antal

comentarii

de careiean la 29 noiembrie 2010 - 11:23

cel mai reusit spectacol ! felicitari tuturor , de la organizatori pana la interpreti !

de CITITOR BULETIN DE CAREI la 29 noiembrie 2010 - 16:50

Ce oameni domnule ,nimeni nu scoate in evidenta meritul lui Paul Sarvadi,datorita lui a fost posibil acest festival, el a adus toate trupele de actori studenti, cu multe probleme si discutii,s-a confruntat cu toti cei de la Directia de Cultura inclusiv cu asa zisul Director folcloristul ADI PASCA,care nu a fost la nici un spectacol si care sa opus vehement acestui Festival,Paul a facut rost de sponsori ca voi sa puteti viziona aceste spectacole,macar un multumesc ar trebui sa-i spuneti lui Paul, un multumesc atat ,iar pe PASCA sa-l trimiteti la CEATARA,sa-si faca acolo rost de bani… personali,habar nu aveti ce se intampla.

de Vector la 29 noiembrie 2010 - 16:58

EXCELENT SPECTACOL!
Din pacate, „focul de artificii” s-a terminat.Ramine asteptarea pina la,speram,editia a cincea.Felicitari PAUL SARVADI !Felicitari echipei de la Centrul Cultural Carei!
Articolul,in ton cu spectacolul,foarte inspirat.

de CITITOR BULETIN DE CAREI la 29 noiembrie 2010 - 17:29

FELICITARI PAUL SARVADI !!!!!!!!!!FELICITARI!!!!!!TU AI ORGANIZAT ACEST FESTIVAL!BRAVO PAUL !!!!!!!!!!!!!!

de careiean la 29 noiembrie 2010 - 19:00

Se pare ca cititorul nu a fost la spectacol , altfel ar fi vazut macar sapca lui Adi Pasca care era prezent in calitate de organizator.Si dealtfel , cu o asemenea abordare , nu ar fi inteles prea multe din spectacole; ai avut vreun actor preferat? sau vreo piesa preferata pe care sa o discutam in aceste comentarii?ce zici, cititorule, te prinzi in comentarii la piesele de teatru? ai mai vazut pe cineva pe-acolo inafara de iubitul tau personaj?

de Paul Sarvadi la 30 noiembrie 2010 - 08:54

Multumesc pentru felicitari. E aberant sa afirmati ca acest festival este organizat, exclusiv, de mine. Asa ca profit de polemica iscata aici pentru a multumi, intr/o ordine oarecare, colegilor: Bogdan Georgescu, Kiss Zita, Pasca Adrian, Fejszes Laszlo, Pavaluc Raluca, Koch Zsolt Kutyu, Nagy Zsolt Goblen, Valean Erika, Salagean Linda, Bodnar Livia.
Le multumesc tuturor celor, care au urmarit spectacolele.
Multumiri S.C. Contitech Fluid Automotive Carei, ZETEA, Papi Ovidiu, Santha Eduard, Papp Zsolt, Leitner Robert, Bucurestean Adrian, Hagen Roland, Csajkos Szabolcs, Mocanu Alina, Pinter Jozsef, Consiliului Judetean si Primariei Carei.

de PENTRU PAUL la 6 decembrie 2010 - 07:13

…dar radioul unde lucrezi l-ai uitat ?toata ziua spuneu de acest Festival,poate risti…:))

Lasati un comentariu