Momentul naşterii tale îţi influenţează relaţia – află cum

• publicat la: 19 februarie 2011
Momentul naşterii tale îţi influenţează relaţia – află cum

Potrivit psihologilor, caracterul unei persoane se structurează până la 6-7 ani, iar o carte aparută de curând susţine că factorul care exercită cea mai mare influenţă asupra acestuia este ordinea venirii pe lume, adică dacă a fost primul născut, al doilea, al treilea, ultimul, singurul, etc.

Şi, după cum arată psihologul Linda Blair, citat de Daily Mail, care a scris cartea cu pricina – „Ordinea naşterii: Ce spune poziţia din familie despre caracterul tău”, nu doar caracterul este influenţat de ordinea naşterii, ci şi cariera şi relaţiile. Iar în privinţa celor din urmă îţi poţi face chiar o idee despre cât de bine vă potriviţi şi cum vă merge relaţia voastră, în funcţie de ordinea naşterii fiecăruia dintre voi.

Iată şi câteva caracteristici ale celor mai întâlnite tipuri de relaţii, după ordinea naşterii în familie a partenerilor.

1. Un prim-născut şi un ultim-născut

Două astfel de persoane fac adesea o pereche bună, iar psihologul merge chiar mai departe şi spune că cea mai potrivită alegere pentru un ultim-născut este un prim-născut.

Cel mai mare dintre copii poate fi mai organizat şi mai grijuliu, iar cel mai tânar, adica un ultim-născut, se bucură să fie dependent de altcineva şi tinde să fie şi mai puţin organizat. Iar aceste diferenţe se îmbină foarte bine într-o relatie: primul născut vrea pe cineva de care sa aibă grijă şi căruia să îi ofere dragoste, iar ultimul născut îşi doreşte ca o persoană să îl dădăcească mai mereu, pentru că aşa a fost obişnuit în copilărie.

În plus, cel mai tânar din familie este mai dornic de amuzament decât cel mai în vârstă sş are un comportament uşor mai rebel vizavi de reguli, comparativ cu primul născut, care a fost nevoit să fie mai conştiincios.

La un astfel de cuplu există însă şi un risc: ultimul născut, care poate fi mai preocupat de convingerile şi părerile lui, s-ar putea să nu se înţeleaga cu primul născut, care insistă în a stabili toate regulile casei

2. Doi prim-născuţi

O relaţie între două astfel de persoane este una dintre cele mai dificile. Dacă ambii sunt foarte competitivi, conflictul poate să apară frecvent, fiecare dorindu-şi să deţină controlul, aşa cum a fost obişnuit de mic.

Totuşi, relaţia poate merge bine dacă fiecare partener respectă sincer calitaţile celuilalt şi dacă cel puţin unul din ei îşi exprimă dorinţa de a domina în afara relaţiei.

3. Un prim-născut şi singurul copil la părinţi

Şi această relaţie are şanse destul de puţine de reuşită, cam din aceleaşi motive ca cele care apar într-o legatură de tipul celei descrise la punctul doi. Primul născut poate fi sensibil la nevoile emoţionale ale celui care este singur la părinţi. Însă primul născut poate avea Şi tendinţa de a-şi provoca  partenerul, creând astfel o competiţie neplăcută.

4. Un mijlociu şi un prim-născut sau un ultim-născut

O persoana care a fost născută „la mijloc”, având fraţi sau surori mai mici şi mai mari, este una care poate face o relaţie bună cu oricine deoarece a fost obisnuită să aplaneze divergenţele şi să facă compromisuri de dragul celorlalţi.

Mai mult, un mijlociu, care nu are de regulă probleme în a lăsa pe altcineva să deţină controlul, va tolera şi nevoia unui ultim-născut de a fi în centrul atenţiei şi de a-şi urmări idealurile, oricât de neconvenţionale ar fi acestea. Si, în plus, este mai dispus să accepte orice propunere.

Cu toate acestea, maleabilitatea unui mijlociu poate crea şi probleme într-o relaţie. Dacă trece în extrema cealaltă şi nu are mai deloc „coloană vertebrala”, este posibil ca partenerul să îşi piardă respectul pentru el.

Partenerul poate de asemenea să înceapă să profite de consideraţia pe care o are un mijlociu pentru el, iar asta devine tot o problemă dacă cel din urma simte că nevoile îi sunt ignorate total – lucru care se poate întâmpla cel mai des cu un prim-născut.

Totodată, dacă primul născut are tendinţa de a domina, mijlociul se poate simţi sufocat şi s-ar putea nici măcar să nu îşi exprime nemulţumirea deoarece a fost crescut să îi lase pe altii în faţă. Aşadar, în cazul în care eşti primul născut şi ai această tendinţă, încearcă să te mai controlezi şi încurajează-ţi partenerul să spună ce simte.

5. Doi mijlocii

De vreme ce un mijlociu are şanse mari să aibă o relaţie bună cu oricine, o poate avea şi cu un alt mijlociu. Singura problemă ar putea fi faptul că cei doi sunt atât de respectuoşi şi atenţi încât li se va părea dificil să se pună de acord în unele privinţe, fiecare având tendinţa să lase de la el.

6. Un mijlociu şi singurul născut

Şi aceştia au şanse ridicate de a reuşi în relaţie. Cel mai probabil partenerul singur la părinţi va vrea să preia controlul, iar mijlociul va fi încântat să îi permită acest lucru.

Totuşi, în cazul în care singurul copil la părinţi exagerează cu dominaţia, mijlociul s-ar putea simţi în umbră şi nici măcar să nu îşi dea seama. Pentru a evita o astfel de situaţie este important ca partenerii să discute permanent despre ce ii face bine fiecăruia.

7. Doi ultim-născuţi

Două astfel de persoane pot forma un cuplu extrem de creativ, însă li se poate părea dificil să se descurce cu sarcinile zilnice.

8. Un ultim-născut şi singurul copil

Şi aceştia pot alcătui o pereche reuşită. Cei singuri la părinţi, care sunt în general sensibili şi conştiincioşi, iau adesea controlul asupra partenerilor mai puţin organizaţi, care vor aduce o notă de creativitate şi aventură în relaţie.

9. Doi parteneri singuri la părinţi

Cea mai dificilă relaţie pentru un partener singur la părinţi este cel mai probabil cu o persoană tot singură la părinţi. S-ar putea ca ambii să vrea să domine, iar fiecare să se adapteze greu la dorinţele şi nevoile celuilalt.

sursa  ziare.com

Lasati un comentariu