Factura la electricitate va creşte în medie cu circa 4,5% de la 1 aprilie

• publicat la: 30 martie 2011
Factura la electricitate va creşte în medie cu circa 4,5% de la 1 aprilie

Consumatorii de electricitate vor plăti mai mult în medie cu aproximativ 4,5% de la 1 aprilie, după introducerea în factură a unei contribuţii pentru sprijinul producătorilor de energie în cogenerare de înaltă eficienţă.

Potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), acest bonus va fi evidenţiat separat în factura consumatorilor, ca şi acciza, şi va fi de 0,0185 lei pe kWh, adică 1,85 lei la un consum de 100 de kWh lunar, cât utilizează în medie un client casnic.

Vor primi aceste bonusuri doar centralele cu randamente mari, de peste 75%, cu economii de cel puţin 10% la combustibil.

Bonusurile au rolul de a stimula investiţiile în eficientizarea centralelor, în condiţiile în care cea mai mare parte a tehnologiilor aflate în prezent în cadrul sistemelor de termoficare din România sunt la nivelul anilor 1960-1970, randamentul acestora este de sub 50%, iar costurile de producţie, extrem de mari.

Bonusurile vor fi repartizate unui număr de 41 de centrale, în funcţie de capacitatea lor de producţie a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă, cele mai mari fiind Electrocentrale Bucureşti, CE Craiova şi Electrocentrale Galaţi.

Potrivit unui comunicat al ANRE, prin intermediul schemei bonus vor fi create condiţiile de înlocuire a centralelor existente prin centrale mai mici, dimensionate conform sarcinii termice actuale şi cu randamente mult îmbunătăţite prin stimularea investiţiilor noi în sisteme de producere în cogenerare de înaltă eficienţă.

„Se realizează astfel o siguranţă mai mare în alimentarea cu căldură, creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică, posibilitatea utilizării unor surse diversificate de combustibili în condiţii de eficienţă sporită, flexibilitate sporită în funcţionare, posibilitatea deschiderii concurenţei în livrarea de energie termică la consumatori şi creşterea calităţii serviciilor prestate în acest domeniu”, se mai arată în comunicatul emis de ANRE.

Schema de sprijin a fost aprobată de Comisia Europeană în septembrie 2009.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu