LIBER la votul prin corespondenţă ! Cum comentaţi ?

• publicat la: 9 mai 2011
LIBER  la votul prin corespondenţă ! Cum comentaţi ?

Astăzi,9 mai 2011, la sediul MAE din Bucureşti,a avut loc  lansarea site-ului privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Proiectul de lege lansat de MAE în dezbatere publică la 28 decembrie 2010 răspunde solicitărilor cetăţenilor români aflaţi în afara graniţelor ţării şi vine să completeze cadrul juridic electoral, prin introducerea unei modalităţi alternative la votul clasic, după modelul aplicat de alte state membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii Legislaţie,rubrica Transparenţă decizională, unde a putut fi accesat timp de 30 de zile, durata procesului de consultare publică. MAE a iniţiat această lege întrucât are experienţa organizării votului în străinătate, iar în elaborarea proiectului de lege au fost consultate legislaţiile similare din Italia, Austria, Marea Britanie şi Belgia.

Procesul pentru elaborarea proiectului de lege a reprezentat un efort interinstituţional, Ministerul Afacerilor Externe colaborând cu Autoritatea Electorală Permanentă şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor.

MAE consideră că elaborarea legii a avut loc într-un spirit de lucru deschis, în beneficiul cetăţeanului român din străinătate. Rezultatul adoptării acestei legi va fi creşterea participării la vot, creşterea numărului votanţilor activi din afara graniţelor, care până acum nu participau la acest proces democratic din cauza distanţelor prea mari până la secţiile de votare şi din cauza cozilor care se formau la secţiile de votare din străinătate,consideră MAE.

Se pare insă că tocmai cei pentru care s-a elaborat această lege sunt nemulţumiti.Un reprezentant al românilor din Italia a afirmat că nu toţi românii din străinătate vor avea drept de vot prin corespondenţă ci numai cei care au renunţat la rezidenţa din România, adică aproape niciunul dintre cei 1,4 milioane de conaţionali din Peninsulă.

redacţia


	
	
		
       

comentarii

de Lenna la 31 august 2011 - 16:20

It’s much easier to undrsaetnd when you put it that way!

Lasati un comentariu