Determinări ale glicemiei la Carei

• publicat la: 24 iunie 2011
Determinări ale glicemiei la Carei

Vineri dimineaţa, o echipă de la Lions Club Someş Satu Mare a fost prezentă in zona Fântânii arteziene din Carei .

Au fost efectuate măsuratori antropometrice , determinări ale glicemiei precum şi măsurare a tensiunii arteriale de către un angajat al Spitalului Municipal Carei.

Dr Bzduch Marta , medic primar pediatrie, specialist in diabetologie, a menţionat că din echipa prezentă la Carei fac  parte doi studenţi practicanţi de la Facultatea de Medicină din Tg Mureş,o asistentă de la Caritats Satu Mare şi  doi medici voluntari .

Primăria Carei  a pus la dispoziţie spaţiul necesar amplasării standului Lions Club precum şi un minim de dotări necesare.

Testele se adresează  populaţiei sănătoase , care nu este inregistrată ca suferindă de diabet ne spune dr Bzduch Marta.In caz de depistare a unor probleme, se fac recomandări şi se trimit la medicul de familie.Acesta are obligaţia ca  odată pe an să facă trimiteri către medicul specialist pentru examinari gratuite in cazul diabeticilor.

Actiunea desfăşurată la Carei, a inceput de la orele 10,00 iar in decurs de o oră şi jumătate s-au prezentat un număr de 38 de persoane, ceea ce inseamnă că oamenii au fost deosebit de receptivi la  eveniment.

Depistarea de la bun inceput a eventualelor probleme are un mare impact asupra sănătăţii.Diabetul nu reprezintă  o boală in sine până in momentul  in care apar complicaţii. Pentru a instrui in mod efectiv si a sensibiliya popula’ia cu privire la problema diabetului, săptămâna viitoare va alea loc la Tăşnad a 8-a ediţie a unei tabere cu scop educativ. Copii cu vârsta de până la 18 ani, care au fost depistaţi de diabet,vor participa la aceasta, din nou, cu ajutorul Lions Club Someş. Scopul acestei tabere este de  a-i invăţa pe participanţi să işi măsoare dozele de insulină, să işi măsoare efectiv gramajul de mâncare şi de a-i face constienţi de faptul că atâta timp cât respectă anumite reguli necesare sănătăţii lor, pot duce un stil de viaţa normal.

Până la ora 14,00 s-au prezentat  la stand 125 de persoane dintre care 3 au fost depistate ca fiind diabetici. Multe din persoanele care au dorit să participe la aceste teste au fost hipertensive.

Faţă de anul trecut, numărul celor care au  dorit să efectueze asemenea detrminări a scăzut substanţial.Acţiunea iniţiată  în cursul anului  trecut  a cuprins 422 de persoane investigate dintre care 8 au fost depistate cu diabet zaharat.Spaţiul alocat atunci a fost de trei ori mai mare decât cel din acest an.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu