Legea faţadelor a fost promulgată

• publicat la: 14 iulie 2011
Legea faţadelor a fost promulgată

Departamentul de Comunicare Publică a Administraţiei Prezidenţiale a anunţat  faptul că marti, 5 iulie 2011, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat o serie de decrete ce vizează promulgarea unor acte normative aprobate de Parlament, printre care se află şi Decretul nr. 631 din data de 4 iulie 2011 pentru promulgarea Legii privind unele măsuri de crestere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

Proiectul de lege a fost adoptat la 28 iunie a.c. de Camera Deputaţilor (for decizional in acest sens), după ce a fost iniţial respins de Senat în luna mai. Actul normativ va fi publicat rapid în Monitorul Oficial şi prevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor/teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, prezintă pericol public. Reabilitarea constituie astfel o sarcină a deţinătorilor de orice fel ai clădirilor care prezintă grad înalt de degradare, aceştia urmând „din proprie iniţiativă” să demareze lucrările, asigurând sursele de finanţare necesare.

Clădirile care fac obiectul legii vor fi evaluate de autorităţile locale, acestea urmând să notifice proprietarii asupra obligaţiilor ce le revin. Prevederile legii nu se aplică anumitor tipuri de construcţii, precum cele expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, cele reabilitate termic sau incluse în programele de modernizare (în general, imobile multietajate), respectiv cele clasate sau aflate în procedura de clasare ca monumente istorice. Proprietarii de clădiri care vor fi notificaţi cu privire la obligaţiile ce le revin vor trebui să decidă realizarea măsurilor, să asigure sursa de finanţare, precum şi să contracteze proiectarea şi execuţia lucrărilor specifice.

Documentul mai prevede şi unele măsuri alternative de finanţare, astfel încât primarul poate propune consiliului local preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie în cazul în care proprietarii dovedesc că realizează lunar venituri medii nete pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie. Consultat cu privire la impactul promulgării noii legi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că decizia privind refacerea faţadelor clădirilor este salutară, întrucât a constituit „un demers necesar”.

Totuşi, reprezentantul autorităţilor locale a subliniat că, în etapa actuală, „nu se cunoaşte numărul de imobile aflate în această situatie şi, în mod evident, nu pot fi stabilite costurile specifice unei asemenea investiţii”. Potrivit primarului, „clădirile de patrimoniu vor avea prioritate, iar municipalitatea va trebui să preia şi imobilele abandonate, ai căror proprietari nu sunt cunoscuţi, astfel încât notificarea nu poate fi efectuată”.

Actul normativ dinamizează activitatea firmelor din branşă

Cunoscuta şi sub denumirea de „legea faţadelor”, noul act normativ promulgat va impulsiona cu siguranţă activitatea firmelor implicate pe piaţa materialelor de construcţii, a antreprenorilor şi societăţilor specializate în execuţia de tâmplărie termoizolantă. In acest sens, s-a instituit deja obligativitatea pentru proprietarii sau deţinătorii de imobile să asigure reabilitarea faţadelor imobilelor degradate.

După ce primesc o notificare de la primărie, proprietarii de locuinţe ce nu dispun de resurse proprii vor putea accesa un credit prin care să-şi poată finanţa lucrările specifice. Imprumutul va fi garantat de stat, în proportie de 100%, cu dobânda subvenţionată prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (tot în proporţie de 100%) şi este rambursabil în 5 ani. În cazul în care se refuză execuţia lucrărilor, legea asigură posibilitatea autorităţilor publice locale să intervină impotriva voinţei deţinatorului legal şi să reabiliteze faţada pe cheltuiala primăriei, din fonduri constituite la nivelul bugetului local cu această destinaţie, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, să aibă o creanţă impotriva deţinatorului clădirii care a fost reabilitată.

După cum era de aşteptat, primele notificari se vor transmite către proprietarii clădirilor unifamiliale de patrimoniu, ce prezintă faţade degradate, dar care nu sunt incluse pe lista monumentelor istorice. Din primele estimări rezultă faptul că la acestea vor fi necesare ample lucrări de reabilitare, de izolare termică şi de înlocuire a tâmplăriei cu ansambluri moderne, avand forme atipice şi – de obicei – valoare adaugată mare.

sursa fereastra.ro

Lasati un comentariu