Românii din Spania se consideră discriminaţi

• publicat la: 21 iulie 2011
Românii din Spania se consideră discriminaţi

Piaţa spaniolă a muncii ar putea fi închisă imigranţilor români chiar de la 1 august. Românii aflaţi în Spania cred că reintroducerea permiselor de muncă este discriminatorie, dar că „nu este atât de gravă încât să ne luăm cu mâinile de cap“.

Ministrul Muncii şi Imigraţiei, Valeriano Gomez, a confirmat ieri că Guvernul Spaniei „studiază posibilitatea” revenirii la restricţionarea pieţei muncii pentru români, care, din anul 2009, se pot angaja în Spania fără permis de muncă. „Pregătim o decizie. Trebuie să o concretizăm în coordonare cu autorităţile române, împreună cu care, de comun acord, o vom lua”, a spus ministrul spaniol.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Spania au susţinut că partea română ştia de mai mult timp de intenţia Madridului. O delegaţie a Ministerului spaniol de Externe s-a deplasat de curând la Bucureşti unde au informat autorităţile române de intenţia Spaniei. „Românilor nu le-a convenit, au fost foarte deranjaţi, dar au înţeles că Spania trebuie să-şi rezolve problema şomajului”, au relatat oficiali ai ministerului spaniol. Potrivit acestora, odată ce va fi anunţată Bruxelles-ului şi celorlalte state membre, măsura va fi aplicată „cât mai curând posibil”, prima dată avansată fiind chiar 1 august 2011.

Unii români vor continua la negru

Românii din Spania nu cred foarte mult în succesul acestei iniţiative. Stelian Coman, membru în conducerea Asociaţiei Hispano-Române din Andaluzia crede că măsura e discriminatorie. „Ar trebui ca această măsură să fie luată pentru toate categoriile de imigranţi din ţări ca şi România, nu doar pentru români. Românii de aici vor fi foarte afectaţi, deoarece mulţi au venit în Spania în căutarea unei pâini mai albe decât ar fi putut câştiga în ţară, unde ştim cu toţii care e realitatea economică.

Despre ce vor face românii care vor fi afectaţi direct de restricţiile de pe piaţa muncii, Stelian Coman are mai multe variante. „Sunt foarte mulţi care muncesc aici fără forme legale, la negru, şi unii dintre ei vor continua să o facă aşa şi de acum încolo, fără acel permis de muncă. Cel mai bine ar fi ca românii să îşi caute de muncă legal, în domeniile în care sunt pregătiţi, dar una e teoria, alta e practica. O parte dintre români probabil că va părăsi Spania”, a spus el.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiei Românilor în Spania (FEDROM), Miguel Fonda Ştefănescu, consideră că „nu e atât de grav, încât să ne
luăm cu mâinile de cap”. Totuşi, el chestionează „legalitatea juridică a măsurii”, dat fiind că, explică el, „odată anulat moratoriul de doi ani impus pieţei libere a muncii pentru muncitorii români din Spania, este imposibil să stabileşti unul nou”.

Fonda Ştefănescu a reamintit că românii sunt singura comunitate care a continuat să crească, din punct de vedere al numărului de persoane, în ritmuri superioare a 10% în perioada crizei economice şi a subliniat că, în multe cazuri, ei sosesc fără a avea un contract asigurat, ceea ce, în opinia sa, nu e sustenabil.

Motive electorale

Spaniolii au primit vestea cu bucurie, puţini fiind cei care au luat apărarea românilor. Cel puţin aşa arată comentariile cititorilor pe site-urile ziarelor spaniole. „Guvernul îi dă la o parte pe români, pentru că sunt majoritari de dreapta şi inundă listele de alegători cu mauri şi sud-americani, care votează orbeşte cu Zapatero. În plus, românii sunt cei care fac cele mai puţine probleme, cu excepţia unor mafioţi. Românii ne seamănă foarte mult”, scrie Efecto 2008, unul dintre puţinii care au luat apărarea românilor, pe forumul de comentarii al site-ului 20 minutos. Tomas Lopez susţine: „Se pare că şi-a dat seama şi Guvernul că aceşti români nu votează partidul lor de inutili la alegeri”. Albamañica e încântat de veste: „Să sperăm că va fi aşa, căci lucrurile nu mai puteau continua”, iar Cholete adaugă: „Guvernul e disperat să facă rost de voturi indiferent cum, ştiind că e o măsură populară”.

”Spania a fost un bun partener şi înţelegător în cadrul UE şi poate că într-un anume moment trebuie să-şi impună propriul interes.”
Miguel Fonda Ştefănescu
preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Românilor din Spania

Restricţii cel mult până în 2014

„Măsura va fi aplicată doar românilor, nu şi bulgarilor, deoarece are legătură cu numărul mare de cetăţeni români din Spania. Dar ea nu poate dura decât maxim până în 2014, nefiind exclus să fie retrasă mai devreme, în funcţie de rezultate”, au explicat surse din Ministerul spaniol de Externe citate de www.adevarul.es.

sursa adevarul.ro

comentarii

de cursaru sofia la 19 ianuarie 2012 - 14:37

am nevoie de ajutor pentru o denuntie pe care o am pusa.Nimeni nu ma asculta ba din contra ma da dintro parte an alta . Multumesc

Lasati un comentariu