În 10 luni au fost retrase 420 de permise auto, pe motive de sănătate. Problema poliţiei: secretul medical

• publicat la: 17 octombrie 2011
În 10 luni au fost retrase 420 de permise auto, pe motive de sănătate. Problema poliţiei: secretul medical

Tragedia rutieră de duminică, soldată cu trei morţi şi mai mulţi răniţi, în care a fost implicat Şerban Huidu a scos la iveală câteva întrebări foarte importante legate de comunicarea pacient-medic-poliţist în cazul în care afecţiunea pacientului-şofer se poată lăsa cu dezastre pe şosele. Avea voie sau nu Şerban Huidu să mai şofeze având în vedere traumatismul cranio-cerebral suferit în urma accidentului de la schi, din Austria? La cât timp după o astfel de intervenţie chirurgicală mai ai  voie să te urci la volanul maşinii? ?n ce condiţii sau mai exact, cu aprobarea cui, Poliţia Rutieră poate să-ţi suspende permisul în aceste cazuri? Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere,  a declarat ieri că până în anul 2006, medicul de familie era obligat să informeze poliţia în cazul în care constată că starea de sănătate a unui pacient de-al său îl face pe acesta incompatibil cu calitatea de şofer. Ordonaţa 69 a fost însă abrogată, pe motiv că ar trebui să existe o confidenţialitate medic- pacient sau după ce,potrivit lui Diniţă, “societatea românească a acuzat că această prevedere este o măsură discriminatorie şi abuzivă”. Astfel, conform Codului Rutier în vigoare , “atunci când constată că o persoană din evidenţa sa care posedă permis de conducere prezintă afecţiuni medicale (prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii, n.r.), medicul de familie va solicita examenul de specialitate necesar”. Abia dacă în urma controlului de specialitate se va constata că persoana respectivă este inaptă să mai şofeze se va anunţa poliţia şI se vor lua măsurile necesare. Şeful Direcţie Rutiere a declarat pentru Jurnalul Naţional că de la începutul anului şi până în octombrie au fost retrase pe motive medicale 420 de permise de conducere.

Huidu, evaluat periodic de medicii de specialitate?

Codul Rutier vorbeşte şi despre o situaţie în care permisul de conducere este reînnoit periodic, în urma unor evaluări de specialitate.Situaţia este valabilă în cazul tulburărilor neurologice asociate cu boli sau cu intervenţii chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficienţe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea. “?n acest caz, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluării periodice în eventualitatea riscului decompensării”, se precizează în ordinul ministrului emis în completarea Codului Rutier.”Permisul poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituţiile medico-legale, la solicitarea şi pe cheltuiala părţilor interesate”, mai prevede Codul Rutier.

Medicul de familie constată, specialistul aprofundează, poliţia anulează permisul!

Potrivit OUG 195/2002,  (7) Verificarea medicală se efectuează în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. (8) Permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage.  Potrivit art. 91, (6) neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art.22 alin.(5) de către medicul de familie, în cazul producerii unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afecţiunilor medicale ale conducătorului de vehicul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu